Najbolji Prirodni Antioksidanti u Ishrani

Priroda obiluje antioksidantima i to su supstance koje su posebno bogate vodonikom ili viškom elektrona. Ova jedinjenja bogata vodonikom i elektronima ulaze u sastav biljaka i lako možete da ih zapazite. To su obično one biljke koje imaju višak pigmenata i ističu se jarkim bojama.

Tako, već na osnovu same boje povrća možete da znate koja je hrana bogata antioksidantima i da procenite njenu antioksidativnu vrednost.

Na primer, neke vrste superhrane, počevši od kakao praha preko godži bobica i spiruline do plavo-zelenih algi i morskih fitoplanktona, sadrže neobično velike koncentracije antioksidanata.

Prema rastvorljivosti, razlikujemo dve vrste antioksidanta: oni koji su razstvorljivi u vodi, i oni koji su rastvorljivi u masnoćama.

Sve sirove čiste masnoće su antioksidanti jer sadrže višak elektrona. To znači da tu spadaju i masline, avokado, orašasto voće i semenke.

Zašto su bitni antioksidanti?

Zato što sprečavaju oštećenja od strane slobodni radikali u telu.

Slobodni radikali prave štetu u svakoj ćeliji tela koju dotaknu. To čine tako što oksidiraju tkivo i ćelije oduzimajući im elektrone i dovodeći do raznih simptoma, počevši od bora pa sve do pojave raka.

Prema teoriji o slobodnim radikalima, veća količina unetih antioksidanata, znači i bolje zdravlje. To je zato što antioksidanti imaju sposobnost da deaktiviraju štetno dejstvo slobodnih radikala.

I ne samo to. Pored toga što su antioksidanti sposobni da utišaju slobodne radikale, neki od njih imaju i medicinsku vrednost sami po sebi. Na primer, antioksidant ksanton koji se nalazi u kori ploda mangostina može da pomogne organizmu da se bori protiv reumatizma i artritisa bolje od bilo koje druge poznate biljne supstance.

Plavi antioksidantni pigment u plavo-zelenoj algi pomaže da se poveća prirodna proizvodnja matičnih ćelija.

Vitamini A, C, i E se takođe smatraju antioksidantima. Vitamin A se stvara u organizmu od unetog beta karotena, crvenog pigmenta koji ulazi u sastav šargarepe ili godži bobica.

Vitamin C je dobro poznat antioksidant sa strahovito puno naučnih studija koje pokazuju njegove korisne zdravstvene osobine. Veruje se da su prirodni izvori vitamina C bolji od same askorbinske kiseline. Osim toga vitamin C značajno pospešuje proizvodnju od strane jetre najvažnijeg antioksidanta u telu - glutationa. Glutation je suptanca koja se nalazi u svakoj ćeliji tela gde deluje na neutralizovanju destva slobodnih radikala.

Dejstvo Vitamina E je zadnjih godina bio podložno raznim revizijama jer njegovo dejstvo kao antioksidanta zavisi od kvaliteta i vrste jedinjenja (na primer, tokotrienola u odnosu na tokoferole). Tokotrienoli imaju jače antioksidativno dejstvo od tokoferola.

Neki minerali u elementarnom sastavu, kao cink i selen, posredno pokazuju antioksidativno dejstvo, ali sami po sebi nisu antioksidanti. Oni moraju biti spregnuti sa antioksidantim enzimima da bi bili efektivni.

Jedini poznati atom koji nezavisno deluje kao antioksidant je vodonik. Vodonik momentalno neutrališe slobodne radikali i to čini potpuno i bez štetnih ostataka.

ORAC Skala

ORAC skala je naučni standard koji određuje koje vrste hrane ili koje supstance imaju značajne antioksidativne vrednosti. Što je veći ORAC broj, to je veća antioksidativna snaga.

Treba znati da se ORAC povećava ako se supstanca pretvori u prah zato što povećanje površinskih delova povećava dosupnost materijala. U mnogim drevnim veštinama isceljivanja, kao što je Ajur veda, na primer, znalo se da se isceliteljska vrednost biljaka može uvećati sušenjem i sprašivanjem. Bez sumnje, oni su intuitivno razumeli da se sušenjem i sprašivanjem uvećava antioksidativna vrednost date supstance.

Ako pogledamo ORAC vrednosti određenih vrsta hrane, možemo da vidimo ko su glavni igrači na ovom planu. Od svih široko rasprostranjenih namirnica, sirovi kakako donosi najviše antioksidativne snage. Ako izuzmemo neke egzotične biljke, začine i ekstrakte (na primer, tu spadaju zmajeva krv, klinčić u prahu, astaksantin suplement, trifala prah, oregano začin, ružmarin začin, listove nane, prah ploda baobaba, cimet, prava vanilu, ekstrakt semena grožđa, i slični proizvodi koje ne možete konzumirati u velikim količinama), kakao (sirova čokolada) je najbogatija hrana antioksidantima na svetu.

Vrsta svežeg voća

ORAC vrednost

Kakao

621

Asai bobice

185

Crne maline

164

Nar

105

Divlje borovnice

61

Kupine

51

Borovnice

32

Šljiva

28

Maline

27

Jagode

26

Pomorandža

24

Trešnja

21

Jabuka

14

Crno grožđe

11

Kivi

9

Banana

5

Mango

3

U ovoj listi su iz razumljivih razloga izostavljeni neki veoma moćni antioksidanti. Na primer, ko bi mogao da konzumira sto grama klinčića, koji je ekstra snažan antioksidant, u jednom obroku? Zato su navedene samo one vrste hrane koje u normalnim uslovima mogu da se konzumiraju u opipljivim količinama.

Takođe treba imati u vidu da će vrednost date namirnice varirati zbog uslova rasta, uslova prerade, posebnih varijeteta biljaka i drugih okolnosti.

"Hort Research" sa Novog Zelanda je jedna od najistaknutijih svetskih institucija koja se bavi istraživanjem antioksidanata. Istraživači sa ove institucije su došli do zaključka da ORAC vrednosti nisu same po sebi najvažnije. Ono što je još važnije je koliko se dobro antioksidanti prisutni u hrani apsorbuju u krvotok čoveka. Postoje dokazi da, na primer, konzumiranje bobičastog voća uz kakao može da ustrostruči korisno dejstvo antioksidanata (iz obe vrste hrane) u čovekovom krvotoku.

Test Antioksidanata u Krvi

Ljudi koji se hrane pretežno sirovom hranom i oni koji unose namirnice iz grupe super hrane, konzistentno postižu veće vrednosti na testu antioksidanata u krvi od ostalog dela populacije. Ovi podaci idu u prilog tvrđenju da sirovo voće i povrće i super hrana (godži bobice, kakao, asai bobice, spiruina, alge, morski fitoplanktoni, itd.) kao i sirove masnoće iz orašastog voća, semenki i nezagrejanog maslinovog ulja su moćni antioksidanti.

Na osnovu istraživanja, kada se kombinuju namirnice bogate antioksidantima, sinergijski efekat pojačava dejstvo i iskorišćenje antioksidanata od strane tela. Na primer, možete kombinovati kakao sa asai bobicama da biste pojačali efekat.

Proizvodi bogati Antioksidantima

Kakao prah

Kakao buter

Plavi Mangostin

Tokotrienol suplement (najbolji vitamin E koji postoji)

Asai bobice

Spirulina

Alge

Morski fitoplanktoni

Pčeljinji polen (savršen izvor prirodnih elektrona)

Na osnovu članka sa sajta bewellbuzz.com