Bravo, Avokado!

Botaničko ime: Persea Americana

Španski konkvistadori su imali svog istoričara Ovieda, koji je izveštavao na pozitiva način o avokado plodovima koji s bili otkriveni u Meksiku oko 1519. godine. Ali ova interesantna voćka je krasila Centralnu i Južnu Ameriku verovatno 10.000 godina pre toga. To vidimo na osnovu crtežima i artefaktima insirisanim avokadom u ranima Astečkim naseobama.

Sudija iz Santa Barbare je zasadio prvo meksičko avokado drvo u Kaliforniji 1871. godine. Kalifornija sada proizvodi više od 90 procenata amričkog avokada na više od 6000 plantaža.

Zdravstvena Korist od Avokada

Što se tiče nutritivnih vrednosti, avokado je klasa za sebe jer sadrži neobično puno dobrobiti – više od 20. Prepun je vlaknima. Jedan avokado sadrži 36% dnevne preporučene doze vitamina K, 30% folata, i 20% procenata dnevne doze vitamina B5 koji je poteban da se razlože ugljeni hidrati. Sadrži i vitamin B6, vitamin C i kalijum – više nego duplo kalijuma nego što ga ima u jednoj banani. Vitamin E, nijacin, i riboflavin takođe zaslužuju da se posebno pomenu.

Ako se konzumira sa drugim vrstama hrane, vaše telo će bolje moći da apsorbuje nutritivne materije, kao što su alfa i beta karoten i lutein.

Avokado je jedna od samo nekoliko voćki koje će vam obezbediti “dobre” masnoće. To znači da može da vam pomogne da održite nivoe holesterola u zdravom opsegu, i da smanjite rizik od srčanih bolesti.

Avokado je jedna najboljih voćki koju možete da jedete.

Nutritivne činjenice avokada

Veličina: Jedan avokado, oljušten (oko 135 grama)

 

 

Kalorije

227

 

Masnoće

18 g

 

Zasićene masnoće

3 g

 

Ugljene Hidrate

12 g

 

Vlakna

9 g

 

Natrijum

3 g

 

Istraživanje avokada

Još pre 40 godina otkriveno je da masne kiseline, osim što su gradivne jedinice tela, obavljaju kompleksne zadatke reglacije ćelija na molekulskom nivou, kao što su na primer hormoni koji prenose poruke između njih.

Jedno istraživanje je sprovedeno da bi se videlo da li avokado možda ima više lipida od ostalog voća i povrća, koje je možda bogato karotenoidima ali siromašno lipidima pa je apsorpcija ovih nutritijenata manja. Istraživači su zaključili da dodavanje avokada salatama i sosevima poboljšava apsorpciju nutritivnih materija, kao što su karotenoidi a najzaslužniji za to su lipidi u avokadu (1).

Žutozelena boja avokada je bila povod drugog istraživanja, pošto boje u drugim vrstama biljne hrane obično označavaju supstance sa biološki aktivnim komponentama i moguće antikancerogene osobine. Istraživači su pretpostavljali da mononezasićene masnoće u avokadu mogu pomoći vašem telu da apsorbuje važne bioaktivne karotenoide u kombinaciji sa drugim voćkama i povrću i tako značajno smanje rizik od kancera (2).

Još jedno istraživanje je pokazalo da lipidi iz avokada mogu da štite od štetnog delovanja radijacije, na primer od štetnog delovanja sunca, upala, čak i raka kože, ako se unesu pre izlaganja zračenju (3).

Zdrav Recept na Bazi Avokada: Zelena Salata

Sastojci:

 • 1 glavica zelene salate, puterice ili neke druge vrste
 • 1 ceo avokado, oljušten i isečen na komadiće
 • 1 šolja izdanaka semena suncokreta
 • 1 srednji paradajz na kriške
 • 1 srednji krastavac
 • četvrt čaše badema

Preliv:

 • četvrt čaše maslinovo ulje
 • osmina čaše sirća, balzamiko vrsta
 • beli luk usitnjen
 • 1 kašičica senfa

Procedura:

 1. Pripremite listove zelene salate u veliku posudu.
 2. Dodajte ostatak povrća.
 3. Ispecite bademe na srednjoj toploti 4-5 minuta i dodajte salati.
 4. Dodajte maslinovo ulje, sirće, luk i dobro promešajte.

Za četiri osobe.

Iz knjige Zdravi Recepti za Vaš Nutricioni Tip od Dr. Joseph Mercola

Interesantne činjenice o avokadu

Zbog toga što su drevni Asteci smatrali avokado voćkom plodnosti, a Maje su je koristile kao afrodizijak, postojala je anatema prema ovoj voćki tokom celog 19. veka. Uzgajivači su konačno počeli kampanju da ubede potrošače da mogu da jedu avokado bez da sebe kompromituju na bilo koji način.

Sažetak

Kockice avokada donose gorku teksturu i delikatan ukus vašim sendvičima i salatama. Ali zdravstvena korist od avokada je fantastična, pogotovo zbog sadržaja masnoća koje omogućavaju vašem telu da apsorbuje nutritivne materije koje inače ne bi moglo.

Avokado je veoma bogat esecijalnim vitaminima i mineralima, uključujući vlakna, vitamin K, B5, B6, i C, folate i kalijum.

Drugi izvori:

Reference:

· 1 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15735074 , Carotenoid absorption from salad and salsa by humans is enhanced by the addition of avocado or avocado oil, Aug. 2012

· 2 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15629237 , Inhibition of prostate cancer cell growth by an avocado extract: role of lipid-soluble bioactive substances, Aug. 2012

· 3 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20978772 , Polyhydroxylated fatty alcohols derived from avocado suppress inflammatory response and provide non-sunscreen protection against UV-induced damage in skin cells, Aug. 2012

Članak je priređen na osnovu infirmacija sa sajta mercola.com