Izračunajte Svoju Metaboličku Stopu

Izračunajte Svoju Metaboličku Stopu

Ovaj kalkulator proračunava vašu bazalnu metaboličku stopu (BMS) i broj kalorija koje su potrebne vašem telu na bazi pola, uzrasti, težine i nivoa aktivnosti. Imajte u vidu da se proračunate vrednosti mogu značajno menjati u zavisnosti od vašeg telesnog okvira, zdravstvenog stanja, lekova koje eventualno koristite, procenta masnog tkiva u telu i drugih faktora.

Imajte u vidu da su rezultati ovog kalkulatora približni i dati kao ilustracija osnovnih principa po kojima se ove vrednosti računaju. Ako imate pitanja u vezi kalorijskog unosa koji je potreban vašem telu, posavetujte se sa svojim lekarom.

kg

cm

Da li ste gojazni?

Čovek koristi energiju bez obzira šta radi, čak i kad spava. Ovaj kalkulator će izračunati vašu Bazalnu Metaboličku Stopu (BMS) - broj kalorija koje vaše telo sagori kada ne biste ustali iz kreveta ceo dan.

BMS se smanjuje sa godinama života i zato, kako vreme prolazi, sve je teže ostati vitak a da u isto vreme jedete ono što volite. Takođe je poznato da izgladnjivanje u nadi da ćete oslabiti, smanjuje vašu metaboličku stopu, i na taj način otežava postizanje vašeg cilja. Redovna umerena fizička aktivnost, sa druge strane može da uveća metaboličku stopu vašeg organizma, što dovodi do poboljšanja zdravlja.

Opšte prihvaćeno pravilo za potreban broj unešenih kalorija u toku dana zavisi od vaše fizičke aktivnosti:

Ako se ne bavite sportom ili fizičkom aktivnošću - broj kalorija = BMS x 1.2

Ako radite lagane vežbe ili se bavite sportom 1-3 dana u nedelji - broj kalorija = BMS x 1.375

Ako ste umereno aktivni (sport 3-5 dana u nedelji) - broj kalorija = BMS x 1.55

Ako ste veoma aktivni (sport 7 dana u nedelji) - broj kalorija = BMS x 1.725

Ako ste ekstra aktivni (veoma teške vežbe, profesionalni sportista ili radite teške fizičke poslove) - broj kalorija = BMS x 1.9