Hrana i Organi Tela

Da li ste se nekada zapitali koja je vrsta hrane dobra za pojedinačne organe tela? Sledi članak sa korisnim informacijama na tu temu.

Pluća - Ukus: opora hrana

Karakteristike:  

Vođeni tugom i depresijom, ljudi koji imaju probleme se plućima imaju tendenciju da se podgrbave što ukazuje na ograničeno snabdevanje kiseonikom. Previše šećera, mlečnih proizvoda, voća i voćnih plodova mogu da naštete plućima.

Zdrava hrana za pluća:

Opora hrana pomaže da se oslobode sluzi koja se nakuplja u plućima: dobre su rotkvice, kupus, špargla, repa, šargarepa, paprika, brokoli, pšenične klice, spirulina. Hrana bogata vlaknima, integralne žitarice.

Bubrezi - Ukus: slana hrana

Karakteristike:

Ljudi koji imaju probleme sa bubrezima su ambiciozni ali neprestano u nekom strahu što opterećuje njihove nadbubrežne žlezde. Tamni krugovi oko očiju, gubitak kose,  prerano sedenje kose, sve su to znaci da bubrezi žele da popričaju sa vama.

Zdrava hrana za bubrege:

Zamenite kuhinjsku so kamenom ili morskom solju. Izbegavajte čips i masnu hranu, i prihvatite soju i pasulj. Hrana bogata magnezijumom smiruje nerve, tako da uključite spirulinu, kukuruz, klice, proso, ječam, braon pirinač, seme susama, spanać, brokoli, avokado, sočivo, puter od kikirikija, banane, suve šljive, sušene kajsije, lubenice.

Slezina i pankreas - Ukus: šećer

Karakteristike:

Ljudi koji imaju problema sa slezinom su anksiozni i brige su im preuzele život. Oni pate od digestivnih problema što se manifestuje na usnama - usne su otečene, suve, ispucale i obično neobično crvene ili blede.

Zdrava hrana za slezinu:

Hrana žute boje

Zdrava hrana za pankreas:

Ako zloupotrebljavate šećer, upoznaćete se sa hipoglikemijom i dijabetesom. Zato pređite na dobre šećere koje dolaze iz voća i povrća. Kupujte sledeću hranu: slatki krompir, pečeni kukuruz, kupus, šargarepe, luk, cimet, braon pirinač, brazilski orah, kakao... Da biste zadovoljili želju za slatkim, pijte sveže povrtne sokove svakog dana.

Jetra - ukus: kiseo, gorak

Karakteristike:

Ako vaša jetra ne funkcioniše na optimalnom nivou, osećate se ljuto i frustrirano. Verovatno ste previše zloupotrebljavali masnu hranu, konzumirajući zasićene masnoće životinjskog porekla, mlečne proizvode i jaja. Ako vam je jetra u problemu, vaše oči i nokti mogu poprimiti žučkaste tonove. Da li oblast oko obrva, koja je oblast jetre, ima crvene tačkice? To je znak problema sa jetrom.

Zdrava hrana za jetru:

Zelene jabuke. Takođe dodajte i kurkumu, bosiljak, kardamon, kim, đumbir, listove nane, jagode, kupus, karfiol, repu, brokoli, klice, tikvice, rukolu, rotkvice i spirulinu.

Srce - ukus: gorak, opor

Karakteristike:

Ljudi sa slabosti u ovom delu tela mogu imati crven ili natečen nos. Ponekad, vrh nosa može biti natečen ili pak zelen. Njihovo emocionalno stanje nije radostno. Oni koji se predoziraju rafinisanom hranom, šećerima, belim brašnom, jednostavnim ugljenim hidratima, mesom, alkoholom, drogama, masnom hranom, štete svom srcu. Štete takođe i obroci kasno noću.

Zdrava hrana za srce:

Sve što je integralnog zrna, posebno heljda, luk, rotkvica, senf, češnjak i hrana bogata magnezijumom. Jesti bilje poput kopra, bosiljka, kamilice i koristite gi u svom kuvanju.

Mozak voli ono što je škripavo

Zdrava hrana za mozak

Da li ste primetili da posežete za čipsom svaki put kada radite? To je zato što vaš mozak voli škripavu hranu i ona ga budi. Kada je mozak aktivan, počinje da traži koštunjavo voče, štapiće od šargarepe, orahe i sličnu hranu. Takođe, mozgu su potrebni vitamini iz grupe B i omega 3 masne kiseline.

Izvor: indiatimes.com

Ostale korisne biljke:

Srce: glog, matičnjak, orasi, bademi, beli luk, maslinovo ulje, peršun

Mozak: ginko biloba, resveratrol, nar, karfiol

Jetra: sladić, maslačak, sikavica,

Bubrezi: breza, preslica, kukuruzna svila, kopreiva, uva, brusnica, majčina dušica,

Slezina: jagode, kopriva, cvekla, maslačak, crni patlidžan.

Metabolizam: jabukova voda sa cimetom, zeleni čaj, grejp, jabučni ocat, spanać, Q10, kopriva, kafa

Pluća: čili, luk, beli luk, bokvica, bosiljak, đumbir, uva, kopriva

Priredila: Olga Rezo