Zašto je Šećer Štetan po Ljudsko Zdravlje

Velika većina ljudi je svesna da je šećer veoma štetan po ljudsko zdravlje. Ali mnogi od nijh ne bi mogli da navedu glavne razloge za to. U ovom članku ćemo videti zašto je to tako.

Da vidimo najpre od čega se šećer sastoji.

SASTAV ŠEĆERA

Obični šećer je po svom sastavu disaharid. To znači da se radi o složenom ugljenom hidratu koji sastoji od dva prosta šećera: glukoze i fruktoze.

Fruktoza je ona komponenta koja šećeru zapravo daje slatkoću. Fruktoza je takođe jedan od najproblematičnijih prostih šećera. Fruktoza vas čini gojaznim, povećava nivo triglicerida u krvi, dovodi do metaboličkih poremećaja u telu, a isto tako doprinosi ubzranom starenju i sputava vašu produktivnost i snagu volje.

Glukoza, za svoje strane je manje slatka, i možda ste imali prilike da je probate jer se kod nas može nabaviti pod imenom dekstroza.

Pošto običan šećer sadrži samo pola fruktoze, na prvi pogled bi se moglo reći da je manje štetan od čiste fruktoze ili od kukurznog slada koji je prošao kroz tehnološku obradu da bi postao slađi pretvaranjem dela gukoze u fruktozu.

ŠEĆER KAO DROGA

Ali običan šećer ima jednu drugu veliku manu. Za razliku od fruktoze, deluje na iste centre zavisnosti u mozgu kao neke vrste droge, na primer kokain. Za razliku od kokaina, šećer je legalan i posvuda dostupan.

Postoje i dokazi da šećer dovodi do smanjenja broja receptora za dopamin u mozgu, što sa svoje strane dovodi do toga da teže možete da osetite energiju i zadovoljstvo kao rezultat vaše normalne telesne proizvodnje dopamina. Ovo se naziva dopaminskom rezistencijom i potpuno ista stvar se dešava kod osoba sa narkomanskom ovisnošću.

Običan šećer takođe ne može da utoli glad, što dovodi do toga da se odmah nakon jela velike količine šećera i dalje osećate gladno.

Šećer dovodi do pojačanog umora u telu, remeti hormonsku ravnotežu, utične na funkcionisanje mozga i dovodi do gojaznosti .

Kada pojedete izvesnu količinu šećera, ne samo da se vaša koncentracija i ukupna energija smanjuju, već dolazi i do smanjenja nivoa šećera u krvi.

Evo kako se to dešava.

ŠEĆER I HORMON INSULINA

Već sama pomisao na slatko dovodi do lučenja hormona insulina. Lučenje insulina se pojačava kada počne da se povećava nivo šećera u krvi. Pre no što dospe u krv, šećer se razgrađuje na svoje sastavne komponente glukozu i fruktozu.

Insulin se zapravo luči samo kao odgovor na pojavu glukoze u krvi, ali kao što smo rekli fruktoza nije nimalo naivna komponenta šećera jer mora da se metaboliše u jetri i dovodi do niza štetnih propratnih učinaka, uključujući i gojaznost.

Insulin se luči od strane pankreasa, ali problem je u tome što pankreas nije naročito precizan u određivanju koliko insulina vam je potrebno.

Obično pankreas izluči previše insulina, što na kraju dovodi do dramatičnog pada šećera u krvi. To je poznati osećaj kojeg su svi zavisnici od slatkog svesni: zamagljenost u glavi, inertnost i trenutna žudnja za novom hranom.

Kada se ovaj pad šećera desi, jedan deo našeg mozga to interpretira kao da je telo izgladnelo i smanjuje dotok energije upravo u mozak i to baš u trenutku kada treba da se oduprete porivu za hranom. Šta je rezultat svega ovoga? Posežete za novim kolačima a upravo ste se zakleli da nećete više.

Na kraju, kada se nivoi insulina povećaju od neprestanog unosa šećera i ugljenih hidrata, vaše telo dobija signal da skladišti masnoću umesto da je sagoreva.

Naime insulin je hormon koji momentalno sprečava sagorevanje masnoća i aktivira njihovo skladištenje. To je zato što insulin reguliše nivoe šećera u krvi tako što skladišti višak glukoze u vidu masnog tkiva.

DA LI SU VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI BOLJI

Veštački zaslađivači se obično dodaju prerađenoj hrani i napicima kao zamena za šećer. Na primer, Aspartam je sintetički zaslađivač koji je odgovoran za priličan broj štetnih reakcija u telu.

Iako možda mislite da sebi činite uslugu tako što konzumirate dijetalnu kolu (koja sadrži aspartam) umesto obične, niste u pravu. Aspartam može da dovede do raznih dugoročnih problema i pored toga što se radi o supstanci koja ne sadrži niti šećer niti kalorije.

U sličnu kategoriju spadaju i drugi slatki dodaci hrane, kao što su saharin i sukraloza (splenda) i drugi.

Ako baš morate da osladite svoje napitke i hranu, koristite prirodni zaslađivač steviju.

ELIMINISANJE ŠEĆERA DOVODI DO SAGOREVANJA MASNOĆA

Dobra stvar u svemu ovome je ta što ako ste pametni i disciplinovani možete da aktivirate i suprotan proces.

Naime, ako držite nivoe insulina nisko, tako što izbegavate unos šećera i previše ugljenih hidrata, vaše telo nema drugog izbora do li da sagoreva višak masnoća, i ono to čini veoma efikasno i konzistentno.

Zato, veoma je važno razumeti da je epidemija gojaznosti prouzrokovana viškom šećera i ugljenih hidrata (hleb, žitarice, krompir, pirinač) u našoj ishrani.

Eliminisanje šećera je jedna od najboljih stvari koje možete uraditi za svoje zdravlje, za svoju kilažu, i za svoj savršen osećaj uravnoteženosti i produktivnosti.

Pogledajte i sledeće kvantitativne kriterijume za određivanje gornje granice unetih ugljenih hidrata za mršavljenje.

REFERENCE (na engleskom)

Fruktoza i trigliceridi http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2682989/

Štetnost kukuruznog slada koji je bogat fruktozom http://drhyman.com/blog/2011/05/13/5-reasons-high-fructose-corn-syrup-will-kill-you/

Kako šećer "kidnapuje" vaš mozak i čini vas ovisnikom https://authoritynutrition.com/how-sugar-makes-you-addicted/

Prekomerni unos šećera je povezan sa manjim koncentracijama dopamina u mozgu https://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130610223722.htm

Previše šećera = hormonalni disbalans http://drrandolphswellnessstore.com/blogs/news/19066871-too-much-sugar-hormone-imbalance

Antologijska knjiga Garija Taubesa "Zašto se debljamo i šta možemo učiniti po tom pitanju" http://www.amazon.com/gp/product/0307272702/

Aspartam - ubedljivo najopasnija supstanca koja se dodaje hrani http://aspartame.mercola.com/