Dijeta sa Supom od Kupusa

Dijeta sa kupusom je kratkoročna dijeta.

Kako i samo ime sugeriše, radi se o dijeti gde se konzumiraju velike količine supe od kupusa.

Pobornici ove dijete kažu da može da se oslabi do 4.5 kilograma nedeljno.

Ali, eksperti za zdravlje upozoravaju da je ova vrsta dijete nezdrava i da su rezultati neodrživi.

O Kakvoj je Dijeti Reč?

Dijeta sa supom od kupusa (ili bolje rečeno dijeta sa kupus čorbom) je namenjena brzom mršavljenju. Navodno, prateći ovu dijetu možete izgubiti do 4.5 kg za  nedelju dana.

Sedam dana zaredom ne uzimate nište drugo do li samo supu od kupusa koju ste sami napravili. U toku jednog dana dozvoljeno vam je da konzumirate još jedna ili najviše dve vrste hrane, na primer, mleko, voćka ili povrće.

Mnogi izvori tvrde da ova dijeta deluje tako što je kupus niskokalorična hrana i vaše telo sagoreva više kalorija nego što unosite preko samog kupusa.

Zato, navodno, što ste više na ovoj dijeti, to više mršavite.

Ova dijeta bi trebala da traje ne duže od sedam dana, da biste malo smršali pre no što pređete na druge dugoročnije vrste dijeta.

Niko ne zna tačno odakle potiče originalna ideja za ovu vrstu dijete. Izgleda da je najpre postala popularna osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Od tada, drži se i dalje sve do danas.

Kako  se Pridržavati Ove Diete

Osnova ove dijete je domaća supa od kupusa.

Da biste počeli, pripremite dovoljno supe od kupusa da vam traje tokom nedelje.

Sastav supe je različit od izvora do izvora, ali sve u svemu recept izgleda ovako:

Recept Za Supu

Sastojci:

 • 2 velika luka
 • 2 zelene paprike
 • 2 konzerve paradajza
 • 1 celer
 • 1 glavica kupusa
 • 3 šargarepe
 • 1 pakovanje pečuraka
 • 1–2 kocke za supu (opciono)
 • 6–8 šolji vode ili soka od povrća

Uputstvo:

 1. Svo povrće isecite u kockice
 2. Propržite luk u velikom sudu uz malo ili nimalo ulja.
 3. Dodajte ostatak povrća, začine, ili kocke za supu i prelijte vodom
 4. Nakon što provrije, smanjite na vatru i neka se krčka od 30 do 45 minuta.

Od začina moguće je koristiti so, biber i biljne začine.Možete dodati i povrće koje nije na bazi skroba, kao što je spanać ili boranija.

Svakoga dana možete konzumirati koliko god želite supe od kupusa, bar nekoliko puta u toku dana. Navodno, što više supe konzumirate, to više mršavite.

Pravila Dijete

Svaki dan vaše dijete, dozvoljeno vam je da unesete i jednu do dve namirnice niske kalorijske vrednosti pored supe. Važno je da to bude sve, bez dodatnih zamena. Od pića, možete koristiti vodu ili nezaslađeni čaj.

Dnevna doza vitamina se često preporučuje jer je ova dijeta ograničenog unosa nutritivnih materija.

Postoje pravila za svaki od sedam dana dijete.

 • Prvi Dan: Neograničeno supe od kupusa i voća, ali bez banana.
 • Drugi Dan: Samo supa i povrće. Može se uzimati sirovo ili kuvano zeleno lisnato povrće. Bez graška, kukuruza, ili pasulja. Možete dodati i jedan pečeni krompir sa malo putera.
 • Treći Dan: Osim supe, koliko god želite voča i povrća. Ali, bez pečenog krompira i bez banana.
 • Četvrti Dan: Neograničeno banana, obranog mleka, i supe od kupusa.
 • Peti Dan: Dozvoljeno je (280–567 grama) govedine, ili umesto toga piletina ili riba. Možete pojesti do 6 svežih paradajza i neograničeno supe od kupusa.
 • Šesti Dan: Supa, govedina i povrće. Neka glavnina bude lisnato povrće. Bez pečenog krompira danas.
 • Dan Sedam: Možete pojesti povrće, braon pirinač, voćni sok ali bez dodatog šećera. I naravno, supa od kupsa.

Ne biste trebali da nastavljate ovu dijetu više od sedam dana u komadu. Ali, možete je ponoviti nakon što ste sačekali dve nedelje od njenog završetka.

Sve u svemu: Da biste pratili ovu dijetu, potrebno vam je zaista puno supe od kupusa za više puta u toku dana. Dozvoljeno vam je unošenje jedne do dve namirnice drugog dipa u toku dana.

Da Li Dijeta Sa Supom od Kupusa Zaista Deluje?

Ova dijeta nije nikada proučavana, tako da je teško potvrditi njenu efikasnost.

Ipak, zbog jake restrikcije unosa kalorija, verovatno ćete oslabiti.

Uprkos činjenice da smete da unosite neograničene količine supe i par drugih namirnica, izbor je toliko sužen a kalorije toliko limitirane da će vam biti teško da održite postojeću kilažu.

Na nesreću, iako ćete uz pomoć čorbe od kupusa verovatno da oslabite, veći deo kilaže će vam se vratiti čim prestanete sa dijetom.

Veliki problem sa svim dijetama gde se ograničava unos kalorija je taj što vaše telo na smanjenje kalorija odgovara usporavanjem metabolizma, što znači da sagorevate manje kalorija nego obično.  (1, 2, 3).

Ipak, vaš metabolizam može da počne da usporava tek nakon 3 dana kod ovog tipa dijete. Ovo je često i razlog zašto je tako teško sprečiti jojo efekat nakon što prekinete dijetu.

I pored ovoga, niskokalorijske dijete imaju i neke prednosti.

Kada gojazne osobe prate veoma nisko kalorijsku dijetu pod nadzorom svog lekara, dijeta obično traje od 4 do 12 nedelja i može da dovede do značajnog kratkotrajnog poboljšanja u smislu mršavljenja i metaboličkog zdravlja. (4, 5).

Ali, par istraživanja su pokazala da čak i kratkoročna dijeta ovog tipa može privremeno da smanji insulinsku rezistenciju, i pored toga što je period kratak da bi se došlo do promena u telesnom masnom tkivu (6, 7).

Drugi potencijalno pozitivni efekat kupus dijete je taj što niste primorani da budete gladni. Ova dijeta takođe uključuje dosta voća i povrća, koji imaju malo kalorija a puno vlakana.

Druga pozitivna stvar je što je ova dijeta prilično jeftina.

Za razliku od ostalih dijeta koje vas primoravaju da kupujete skupe suplemente ili knjige, ova dijeta zahteva da nabavite samo uglavnom jeftine namirnice.

Sve u svemu: Dijeta sa Čorbom od Kupusa je siromašna kalorijama i može dovesti do mršavljenja, pod uslovom da možete da održite postignuto stanje. Na žalost, često je gubitak kilograma samo privremen.

Nedostaci Kupus Dijete

Iako je Dijeta sa Supom od Kupusa korisna u izvesnom smislu, nedostaci su često mnogo jači.

Jedan od problema je taj što možete da budete na ovoj dijeti samo 7 dana, što nije baš neki period da biste smršali.

Vaše telo može da sagori samo izvesnu količinu masnog tkiva nedeljno. Tokom prve nedelje na nisko kalorijskoj dijeti, samo oko 34 procenata gubitka kilograma potiče od masnog tkiva (1).

Ostale dve trećine su gubitak vode i mišićne mase.

Ovaj deo vode dolazi is zalisa glikogena, što je forma šećera koji se čuva kao brza energetska rezerva. U normalnom stanju, glikogen se veže za vodu. Kada ne unosite dovoljno kalorija, vaše telo koristi ovaj glikogen kao energiju, pri tom oslobađajući vodu. (8).

Ipak, čim se vratite na manje restriktivnu ishranu, vaše telo će ponovo napraviti te zalihe i voda će se vratiti nazad, čak i ako nastavite sa zdravom ishranom nakon završetka ove dijete. (9).

Drugi veliki problem ove dijete ne nedostatak nutritivnih materija.

Mnogi vitamini i minerali fale, a ne unosi se ni dobar izvor proteina veći deo nedelje.

Samim tim što ne unosite proteine, biće teže da zadržite gubitak mišićne mase za vreme ove dijete, što je veoma bitno za dobro funkcionisanje metabolizma.

Konačni nedostatak ove dijete je taj što je ona veoma neukusna. To znači da je teško da se ostane na njoj celih sedam dana.

Mnogi ljudi se žale da supa od kupsa ima tako bezličan ukus da je praktično nemoguće konzumirati je iz dana u dan.

Sve u svemu: Kupus dijeta je bljutava, teško je se pridržavati i nema nekih važnih nutritivnih materija. Pošto traje samo 7 dana, veći deo izgubljenih kilograma je u stvari voda  koja će se vratiti kada se završi dijeta.

Propratni Efekti

Dijeta sa Malo Kalorija

Ova dijeta je tako nisko kalorijska, da je problem doseći do 1000 kalorija dnevno.

Ovaj iznos je ispod 1200 kalorija za žene i 1500 za muškarce što je minimalan iznos proseka za održavanje stabilne telesne mase (10).

Veoma nisko kalorijske dijete ispod 800 kalorija dnevno se preporučuju samo pod nadzorom lekara.

Nedostatak Nutritivnih Tvari

Izbor hrane u ovoj dijeti je veoma ograničen. U ovoj dijeti skoro da nema proteina u toku 5 od 7 dana, ali je takođe i siromašna ugljenim hidratima i masnoćama. Osim toga, fale joj mnogi vitamini i minerali.

Ako sprovodite ovaj režim ishrane nedelju dana, to neće biti veliki problem, posebno ako uzimate vitamine u obliku suplemenata. Ali, sve to ne može da nadoknadi nedostatak proteina i kalorija.

Zbog toga, mnoge osobe na ovoj dijeti se žale na vrtoglavicu, slabost, i nesvesticu.

Naduvanost i Grčevi

Zbog toga što je ova dijeta veoma bogata vlaknima, mnoge osobe se žale na naduvanost i grčeve u stomaku kao glavne propratne pojave.

Problemi sa Žuči

Par retkih slučajeva kamena u žučnoj kesi i blokada u žučnim kanalima su dokumentovani kod osoba na dugotrajnoj dijeti sa kupus čorbom.

Kamen u žuči može biti neočekivana posledica bilo kog naglog gubitka kilograma.

U normalnom slučaju, kada konzumirate hranu bogatu masnoćama, vaša žučna kesa luči digestivne sokove da pomogne razgradnju i probavu masnoća.

Ako zaustavite unos masnoća, vaša žučna kesa se neće prazniti duži period vremena, što povećava verovatnoću da će se kamenje formirati unutar nje.

Kamen u žučnoj kesi se češće javlja kod osoba na niskokalorijskoj dijeti ili dijeti siromašnoj masnoćama, kao što je i dijeta bazirana na supi od kupusa (13).

Velike Promene u Nivoima Šećera u Krvi

Ako imate dijabetes, i ako želite da probate ovu dijetu, uradite to veoma obazrivo. Razlog je taj što mogu nastati značajne promene nivoa šećera u krvi, jer ćete unositi malo ugljenih hidrata. Za ostale osobe, najverovatnije da nećete imate većih poteškoća ako je koristite samo nedelju dana kako je predviđeno.

Sve u svemu: Dijeta bazirana na kupus čorbi nije pogodna za dugotrajnu upotrebu zbog nedostatka glavnih nutritivnih supstanci. Pored nepoželjnih propratnih pojava, 7 dana na ovoj dijeti će za većinu osoba biti prihvatljivo.

Šta Treba Zapamtiti

Kao i ostale nisko kalorijske dijete, Dijeta na Bazi Kupus Ćorbe će vam verovatno pomoći da oslabite ako se pridržavate plana ishrane u toku cele nedelje.

Ali, radi se o kratkotrajnoj dijeti, tako da ako ne promenite trajno neke stvari u svojoj ishrani, verovatno ćete brzo povratiti većinu kilograma.

Osim toga, ova dijeta je ekstremna i nije nutritivno izbalansirana. Mnogima je neprivlačna i teška za održavanje.

Može vam pomoći da brzo odbacite par kilograma, ali bi vam bilo mnogo bolje da nađete nešto drugo čime biste postigli dugotrajnije efekte u regulisanju telesne mase i bolje zdravlje.

Izvor: Authority Nutrition