Za Šta je Spanać Dobar

Botaničko ime: Spinacia oleracea

Nejasno označavan godinama u Engleskoj kao "Špansko povrće", ime ovog listanog povrća je kasnije skraćeno na današnji naziv. Smatra se da je poreklom iz drevne Persije. Spanać se proširio do Nepala, a do sedmog veća i do Kine, gde se još uvek naziva "Persijski zeleniš". Maoru su ga doneli u Španiju oko 11 veka.

Prema nekim podacima, amerikanci konzumiraju više od kilograma spanaća godišnje po glavi stanovnika.To je oko četiri puta više nego pre 40 godina. Održava se zelenijim, svežijim i ukusnijim zamrzavanjem. Ako je svež iz bašte, odličan je za salate i umesto zelene salate u sendvičima.

Ni jedno drugo povrće nije doseglo slavu koju ima spanać zbog crtanog junaka Popaja iz 1960. godine. Često uzalud, roditelji su ohrabrivali svoju decu da jedu spanać da bi bili veliki i jaki.

I u tome zapravo ima nešto istine...

Zdravstvena Korist od Spanaća

Spanać ima malo masnoća i još manje holesterola. Bogat je nijacinom i cinkom, kao i proteinima, vlaknima, vitaminima A, C, E i K, tijaminom, vitaminom B6, folatima, kalcijumom, gvožđem, magnizijumom, fosforom, kalijumom, bakrom i manganom. Drugim rečima, nabijen je dobrim stvarima za sve delove vašeg tela.

Obilje flavonoida u spanaću deluju kao antioksidanti da spreče da se holesterol oksidira i da zaštite vaše telo od slobodnih radikala, posebno u debelom crevu. Folati u spanaću su dobri za zdravi kardiovaskularni sistem, a magnezijum pomaže u smanjenju krvnog pritiska. Istraživanja su pokazala da spanać pomaže da se održi energetična funkcija mozga, memorije i mentalne jasnoće.

Da bi spanać očuvao svoj bogat sadržaj gvožđa za vreme kuvanja - kuvajte kratko i na slaboj vatri - i dodajte limun ili sirće.

Nutritivni fakti o spanaću

30 grama spanaća sadrži:

7 Kalorija

24 mg. Natrijuma

1 g. Ugljenih hidrata

1 g. vlakana (celuloze)

1 g. proteina

167 mg. kalijuma

30 mg. kalcijuma

24 mg. magnezijuma

58 mg. folata

165 mg. betaina

Istraživanja na spanaću

Zbog potencijalno visokog rizika kontaminacije DDT-jem, (1), kupujte samo organski spanać, što je više moguće. DDT je pesticid poznat po izazivaju raka, defekata kod novorođenčadi, i zabranjen je u Americi 1972. godine. Ali Amerika natavlja da ga proizvodi i izvozi u zemlje trećeg sveta, uglavnom da bi se borili sa malarijom koju izazivaju komarci. Zbog toga se DDT koristi na usevima koji se uvezu u SAD, gde su detektovani značajne količine. Još gore, DDT može ostati u zemljištu godinama. Zapravo spanać koji je odgajan u Americi a prskan pre 1972. godine, sadrži tragove DDT-ja.

Zdrav Recept od Spanaća

Sastojci:

 • ¾ šolje sirovog neobranog mleka
 • ¼ šolje vode
 • 2 češnja belog luka, usitnjena
 • 1 kašika putera
 • 1 kg. spanaća, pripremljen na pari - ili 1 kg. blitve, na pari, oceđena
 • ¼ šolje narendan Parmezan
 • ¼ kašičice samlevenog oraščića
 • Morska so i sveže samlevena papričica

Procedura:

 1. U posudu stavite mleko, vodu i luk. Slabo zagrejte dok ne postane veoma toplo i počne da se pari. Ostavite da odstoji, pokriveno 5-10 minuta. Tako će beli luk da omekša.
 2. Otopite puter u drugu posudu na srednoj vatri.
 3. Dodajte mešavinu vrelog mleka u puter i mešajte dok sve ne postane glatko. Pomešajte spanać ili blitvu, i kuvajte dok sos ne postane gust i mehurast a spanać mekan ali još uvek zelen, oko 5 minuta.
 4. Dodajte sir i oraščić, so i biber. Servirati odmah.

Ovo je recept za četiri osobe.
(Iz knjige Zdravi Recepti za Vaš Nutritivni Tip od Dr. Mercole)

Interesantne Činjenice o Spanaću

Bolje uspeva u hladnijim nego u toplijim podnebljima. I pored toga farmeri iz Persije su bili uspešni u gajenju spanaća u suvoj Mediteranskoj klimi upotrebom sofisticiranog sistema navodnjavanja, verovatno još u 8. veku.

Sažetak

Siromašan kalorijama a bogat nutritivnim materijama, spanać je jedno od povrća koja postaju sve više popularna u salatama. Njegova svestranost ga čini lako prilagodljivim u zdravim povrtnim sokovima i šejkovima, samostalnim jelima, i kao u obliku povrća u prilogu glavnom jelu. Najbolje od svega, ova zelena superhrana je nabijena sa tako mnogo zdravih atributa, da je teško da se svi pobroje!

Reference:

1 Chef Boy Ari, “Eats Yer Spinach,” ewg.org, June 2012

Članak je priređen na osnovu infirmacija sa sajta mercola.com