Kako se Prirodnom Ishranom Boriti Protiv Alergija

Savremena populacija je sve sklonija alergijama, to svi znamo. Naravno, te alergije ne padaju sa neba – nešto ih izaziva. To nisu samo alergeni, jer njih je oduvek bilo i biće, već je izgleda problem u tome što savremena ishrana remeti crevnu floru na taj način da to upravo pogoduje razvoju alergija... Istraživački tim sa Univerziteta u Firenci otkrio je da savremena ishrana tipična za Zapad, prerađena hrana bogata šećerom, a siromašna biljnim vlaknima, značajno doprinosi pojavi alergija i drugih problema koji se ne sreću kod populacija koje se hrane prirodnijom ishranom. Prema rezultatu tog istraživanja, tzv. džank hrana menja odnos povoljnih i nepovoljnih bakterija, što remeti ceo proces varenja.

U odnusu na decu npr. u selima u Africi (Burkina Faso), sa kojima je vršeno poređenje, deca u razvijenijim zemljama su znatno sklonija alergijama. Zapravo, onaj odnos crevnih bakterija koji se tipično otkriva kod dece koja jedu džank hranu pogoduje gojaznosti, alergijama, ekcemima, upalama, autoimunim poremećajima i drugim bolestima.

Primitivna ishrana koja se sastoji uglavnom od žitarica, mahunarki, orašastih plodova i poveća, čime se hrane afrička deca, pomaže da se uspostavi ispravan odnos crevnih bakterija. Za razliku od toga hrana bogata lošim mastima i rafinisanim šećerima (kakvu većinom jedu savremena deca) remeti korisne bakterije i zamenjuje ih štetnim.

Ono što je možda najinteresantnije u ovom istraživanju, jeste činjenica da je utvrđeno da savremena deca koja su bila dojena ipak imaju sastav crevnih bakterija koji je približan poželjnom odnosu bakterija kakav nalazimo kod afričke dece. Deca koja nisu dojena, imaju potpuno drugačiji sastav crevnih bakterija.

Istraživači naglašavaju da su crevne bakterije vitalni faktor koji učestvuje u obradi hrane u organizmu, štiti telo od bolesti i upala i održava zdravlje i imunitet. Kada se jednom ispravan sastav tih bakterija naruši, otvaraju se vrata prodoru raznih bolesti u organizam.

“Gastrointestinalna mikroflora igra ključnu ulogu u patogenezi inflamatorne bolesti creva, a novije studije pokazuju da je i gojaznost povezana sa poremećejem crevne flore”, objasnili su istraživači.
 

Izvor: 

Zdrav zivot