Dijeta Bez Hleba i Krompira

Hleb i krompiri nisu nužno nezdrava hrana, ali svakako nisu ni među najzdravijim vrstama hrane.

Ako odaberete da ih isključite iz svoje ishrane, ili da smanjite njihov unos, smanjićete nagle skokove šećera u krvi. Dijete bazirane na smanjenim unosom ugljenih hidrata, kao što je Atkinsova dijeta na primer, isključuju hleb i kromprire upravo zato što su hrane bogate ugljenim hidratima, a ugljeni hidrati visokog glikemijskog indeksa dovode do naglog porasta šećera u krvi. Ovo sa svoje strane stimuliše lučenje hormona insulina, a insulin momentalno sprečava sagorevanje masnog tkiva i pokreće obrnuti proces skladištenja masnoća.

Ugljenih Hidrati u Hlebu i Krompirima

Samo jedna kriška hleba može da vam donese čak do 50 grama ugljenih hidrata. Pogledajte sledeću šemu unosa ugljenih hidrata da biste dobili osećaj o kolikoj se količini radi. Krompir nije nimalo bezazleniji. Jedan krompir od 200 grama sadrži oko 40 grama ugljenih hidrata.

Glikemijski Indeks

Glikemijski indeks označava koliko se brzo šećer u krvi podiže nakon konzumiranja hrane. Poželjno je da skok šećera bude što manji, čak i kod zdravih i mršavih osoba. I hleb i krompir su visoko na listi hrane prema glikemijskom indeksu.

Kalorije u Hlebu i Krompirima

Kriška belog pšeničnog hleba sadrži oko 75 kalorija, dok krompir srednje veličine pečen u rerni ima oko 160 kalorija. I pored toga što vam razni eksperti za ishranu često govore kako su kalorije od presudnog značaja kod mršavljenja, bitniji je mikro-nutritivni sastav i opšte stanje namirnica koje unosite. Visoko prerađene industrijske hrane, kao što su hleb i šećeri delovale bi negativno na vašu kilažu, čak i kada bi imale malo kalorija. Osim toga ljudsko telo nije termodinamička mašina koja sagoreva kalorije. Energetski balans se dešava na molekulskom nivou i teško ga je propratiti, pri čemu hormoni (a ne kalorije iz hrane) igraju veliku ako ne i presudnu ulogu kod mršavljenja.

Dijete Bogate Proteinima a Siromašne Ugljenim Hidratima

Jedno istraživanje iz 2010 godine publikovano u časopisu "New England Journal of Medicine" je našlo da su dijete siromašne ugljenim hidratima a bogate proteinima najefikasnije za mršavljenje ako se porede se ostalim vrstama dijeta. Razlog može biti taj što hrane bogate protinima najviše zasićuju glad. Ali ako smanjite ugljene hidrate ne možete se previše oslanjati na proteine, jer proteini u velikim količinama nisu zdravi. Zato neki nutricionisti savetuju da osnova ishrane budu takozvane zdrave masnoće.

Zamenske Vrste Hrane

Potražite recepte iz dijeta niskog unosa ugljenih hidrata. Na primer, karfiol može biti zamena i za krompire i za hleb. Koristeći mikser, možete da izmiksate karfiol sa puterom ili pavlakom, dodati neko povrće i so da biste napravili pire. Ako u nekom receptu stoji da treba da dodate krompir, iskoristite drugo korenasto povrće, kao na primer šargarepa ili cvekla. Još je bolja varijanta koristiti slatki krompir batat, ili na primer, čičoke. Umesto hleba, obmotajte vaš sendvič lisnatim zelenim povrćem, na primer zelenom salatom. Ili napravite hleb od badema i kokosa kompatibilan sa Paleo dijetom.

Mi smo naviknuti da ne možemo da zamislimo život bez hleba. Ali kao i svaka druga navika, i ova se može relativno lako naučiti i odučiti.