Za Šta Je Dobra Šargarepa?

Botaničko ime:Daucus carota

Veoma korisna za jelo i široko dostupna posvuda po svetu, šargarepa je bila oko nas vekovima. Istoričari veruju da su šargarepe gajene od strane Starih Grka i Rimljana jer se pominju u zapisima iz tog doba. Šargarepa pripada porodici Umbelliferae - ime dobijeno otuda što cvet potseća na klaster kišobrana (umbrella) na vrhu biljke. Pronaći ćete slične listove koji su nalik na paprat i kod srodnih biljaka, kao što su komorač, peršun, mirođija i anis.

Boja šargarepe je najpre bila crna, pink, crvena, žuta i bela. Današnja narandžasta boja, najverovatnije se pojavila tek nakon petog veka. U Srednjem veku, šargarepa i peršin su se često mešali, uprkos različitoj veličini i boji.

U današnjoj kuhinji, naći ćete šargarepu u svemu, od zdravih povrtnih supa do salata. Mogu lako da se pretvore u sok, šejk ili da se konzumiraju sirove. Mogu i da se peku, roštiljaju, prže, kuvaju, i da se od njih pravi čips, pire i razna druga jela.

Ali šargarepe takođe imaju dugačak spisak korisnih osobina po zdravlje.

Zdravstvena Korist od Šargarepa

Kada vas dete pita da li je istina da su šargarepe dobre za oči, možete da odgovorite potvrdno zato što u njima ima puno vitamina A - osnovnog nutritijenta za dobar vid. Zapravo, šargarepe su pune beta karotenima koji se pretvara u vitamin A u vašoj jetri. Zbog toga što se beta karoten ne može samostalno prizvesti u telu, mora da se dobije iz hrane.

Karoten je prvi put otkriven u 19. veku kada je jedan nemački naučnik kristalizovao jedinjenje karotena iz korena šargarepe. Beta karoten je jedno od preko 600 karotenoida, što su pigmenti koji daju boju žumanjku, paradajzu, voću, tamnom lisnatom povrću i nekim vrstama morske hrane.

Poznata po tome što štiti od ultraljubičastog zračenja, šargarepa se još ističe svojom ulogom kod srčanih bolesti i šloga, sprečavanja infekcija kod ogrebotina i povreda, održavanja mladalačke kože i kod čišćenja debelog creva i izbacivanja toksina.

Kalcijum, fosfor i magnezijum u šargarepi pomaže izgradnji jakih kostiju i zdravog nervnog sistema. Fosfor je esencijalan za omekšanja kože i ojačavanja zuba, kose i kostiju, a magnezijum može da se poveže sa mentalnim razvojem, probavom masnoća i apsorpcijom nutritivnih tvari. Šargarepa je takođe bogata kalijumom, vitaminima C i B6, bakrom, folnom kiselinom i tijaminom.

Nutritivne Činjenice

Veličina porcije: Jedna srednja, sirova šargarepa (128 grama)

   

Kalorije

52

 

Ugljeni hidrati

12 g

 

Šećer

6 g

 

Vlakna

4 g

 

Proteini

1 g

 

Natrijum

88 mg

 

Istraživanja na šargarepama

Istraživanje iz 2011 (1) je našlo puno dokaza da bioaktivne hemikalije u ekstraktu iz soka šargarepa igraju ulogu u borbi protiv određenih vrsta raka, uključujući i leukemiju, zbog beta karotena i antioksidanata poliacetilena koji se nalaze u ovom povrću. Istraživanje je našlo da kada su ćelije nekih vrsta raka tretirane ovim ekstraktom, rast ćelija raka se zaustavljao. U istraživanju raka od strane Medicinskog Centra San Dijega (2), u listi namirnica koje su odgovorne za smanjenje rizika od raka bešike navodi se i šargarepa.

Iako u opštem slučaju sirovo voće ima najveću nutritivnu vrednost, na iznenađenje mnogih, neadvno istraživanje je pokazalo da skuvana šargarepa uvećava svoje korisno dejstvo.

Istraživanje je sprovedenu na Univerzitetu iz Arkanzasa i bilo je fokusirano na antioksidantnom dejstvu sirove šargarepe u odnosu na kuvanu (3). Rezultat je bio da kuvana šargarepa ne samo da zadržava svoju nutritivnu vrednosti, već da donosi mnogo više koristi po zdravlje. Bilo je pronađeno da kada se šargarepa zagreva, nivoi beta karotena i fenolne kiseline se uvećavaju.

Istraživanje je takođe naglasilo da aktivnost antioksidanata je zapravo nastavila da se uvećava u pireu od šargarepa nakon nedelju dana u frižideru. Iako su nivo pali nakon tog vremenskog perioda, nisu pali ispod vrednosti u sirovoj šargarepi.

To je velika zdravstvena korist, jer je poznato da antioksidanti sprečavaju slobodne radikale u vašem telu, što sa svoje strane sprečava hronične bolesti kao što su rak, Alchajmerova bolest, sindrom iritabilnih creva, i niz drugih zdravstvenih problema.

Zdrav Recept na Bazi Šargarepe: Sirova Krem Supa od Šargarepe

Sasatav:

  • 3 velika paradajza, organski gajena, na komadiće
  • 2 kašike belog luka, sitno narezanog
  • Malo svežeg bosiljka, sitno narezanog
  • 1 Avokado, oljušten
  • Sok od pola limuna
  • Jedna i po čaša sveže oceđenog soka od šargarepa
  • 1 kašičica kima

Procedura:

  1. Sastojke od 1-4 razmutite u blenderu i dodajte ostatak soka od limuna, šargarepe i kim.
  2. Brzo mešajte dok sve ne postane glatko. Servirajte i uživajte!

Interesantne Činjenice o Šargarepi

Divlja šargarepa se često sreće u poljima i duž puteva. Isčupajte koren divlje šargarepe i videćete dugačku vlaknastu lukovicu. Prelomite je i videćete da ima nepogrešivu aromu šargarepe.

Zaključak

Šargarepe sadrže više beta karotena od bilo kog drugo povrća ili voća. Zašto je to bitno? Ne samo da beta karoten daje šargarepama njihovu narandžastu boju, već mnogo bitnije, u vašem se telu preobražava u vitamin A. Šargarepe donose dosta zdravstvenog benefita, kao što je sprečavanje rasta malignih ćelija. Osim toga, puni su hranjivih materija i ukusni.

Na osnovu teksta sa sajta mercola.com

Drugi izvori:

Reference:

· 1 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21864090, Bioaktivne supstance iz ekstrakta soka od šargarepe za tretman leukemije, Jun 2012

· 2 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19819528, Principi na bazi dokaza vezani za rak bešike i ishranu. Jun 2012

· 3 http://www.sciencedaily.com/releases/2000/09/000904124728.htm, Kuvajte svoje šargarepe radi više antioksidanata, Istraživači Univerziteta iz Arkanzasa Kažu, Jun 2012