Da li je kafa zdrava?

Nije sporno da postoje neki korisni aspekti svakodnevnog konzumiranja kafe, i uz njih, na žalost dolazi i puno neprijatnih i nezdravih propratnih pojava.

Posebno ako u kafu dodajete šećer, pasterizovano mleko ili krem, ili ako je konzumirate uz obrok pun šećera, žitarica, ili testa.

Jasno je da je uživanje u kafi na vrhu liste omiljenih razbibriga za mnoge ljude, uključujući i autora ovog teksta. Ali bitno je znati prednosti i mane konzumiranja kafe.

Takođe je bitno znati koja je vaša gornja granica tolerancije i ne prelaziti je u toku dana.

Dakle pravo pitanje je da li je kafa "zdravstveni problem ili zdrava hrana".

Koje su dobre i loše strane najomiljenijeg napitka na svetu

Evo šta treba da znate da biste razdvojili činjenice od izmišljotina:

Postoji veliki broj istraživanja kafe, bilo da su finansirana od strane kompanija sa ličnim interesima u prodaji iste, ili od strane nezavisnih istraživača.

Antioksidanti u Kafi i Njen Gorak Ukus

Kada ljudi kažu da je kafa zdrava oni najčešće misle na njen sadržaj antioksidanata, što je dobro dokumentovana činjenica. Čini se da istraživanja pokazuju smanjenje pojave nekih bolesti sa uvećanjem unosa kafe (do tri šolje na dan). Ova istraživanja pokazuju da postoji jasna razlika kod onih koji piju kafu u odnosu na one koji ne piju kafu. (J Agric Food Chem. 2009 Sep 22. Epub 2009 Sep 22. PMID: 19772322)

Ipak postoje i istraživanja koja pokazuju da iste vrste korisnog delovanja dolaze i od drugih napitaka sa kofeinom, kao što je zeleni ili crni čaj. To sugeriše da se pre svega radi o kofeinu kao o supstanci koja dovodi do zdravstvene koristi, iako i kafa i čajevi sadrže antioksidante. (JAMA. 2000;283(20):2674-2679. doi:10.1001/jama.283.20.2674.192731) (Br J Nutr. 2010 Feb;103(3):453-9. Epub 2009 Oct 12. PMID: 19818197)

Interesantno je primetiti da se u kafi najviše sreće grupa antioksidanata sa više od 70 fenolnih supstanci koje se zovu hlorogenim kiselinama. To su gorke kiseline i većim delom doprinose gorkom ukusu kafe.

Iako antioksidanti u kafi i zelenom ili crnom čaju poboljšavaju zdravlju, možda postoje i drugi jači razlozi koji objašnjavaju potencijalne koristi po zdravlje ovih napitaka. Oni su povezani sa njihovim gorkim ukusom.

Pravi Razlog Zašto je Kafa Zdrava

Brojni članci koji su nedavno objavljeni dokumentuju zdravstvenu korist antioksidanata ali ne obraćaju pažnju na jednu od najvažnijih osobina kafe - zrno kafe je gorko.

Gorke biljke i hrana obezbeđuju odgovarajuće komponente za funkcionisanje jetre. A jetra ima funkciju da podržava telo na bar tri načina: da pročišćava krv, da promoviše dobru probavu masnoća i da na taj način smanjuje visoke nivoe šećera.

Gorke Biljke i Proizvodnja Žuči

Postoji direktna veza između gorkih biljaka, kao što je kafa, i emulzifikacije, koja je potrebna da bi se probavili ulja i masnoće. Ovo može biti najvažnija pozitivna funkcija kafe u organizmu.

Zašto? Pet razloga:

  1. Prosečna ishrana danas je bogata uljima i masnoćama iz nezdravog spektra trans-masnoća.
  2. Gorka hrana se koristi od strane tela da bi se uvećala proizvodnja žuči iz jetre.
  3. Žuč je uključena u proces odbacivanja toksina iz krvi.
  4. Žuč je odgovorna za proces emulzifikacije masnoća.
  5. Nesvarene masnoće i ulja u krvi remete procese regulacije nivoa šećera u krvi (zato je bitna dobra emulzifikacija).

Tri Načina Kako Žuč Popravlja Zdravlje

  1. Žuč je skladište toksina koji se filtriraju iz krvi preko jetre. Jetra koristi žuč da zarobi nečistoće (teške metale, hemikalije, bakterije, viruse, parazite, itd). Na taj način se oni izoluju, a žuč koja se kreće kroz digestivni trakt izbacuje ih van tela. Usput, sličnu funkciju imaju vlakna, hlorofil, aktivni ugalj i glina koji se često koriste u apsorpciji toksina koji prolaze kroz digestivni trakt zajedno sa žuči. To smanjuje njihovu moguću ponovnu apsorpciju.
  2. Žuč nam pomaže i time što razgrađuje masnoće i ulja pre ulaska u krvotok i time poboljšava regulaciju šećera u krvi.
  3. Žuč se u većoj meri stvara od holesterola, što pojačava potrebu tela da koristi holesterol, smanjujući ili reciklirajući holesterol koji je već prisutan.  

Problem sa Nesvarenim Masnoćama i Jednostavnim Šećerima u Krvotoku

Ako u krvotoku postoje neprobavljene masnoće i ulja, u sadejstvu sa  jednostavnim šećerima, dolazi do povećanja kiselosti i zgušnjavanja krvi, i time se remeti sposobnost insulina da smanjuje nivo šećera u krvi (povećava se insulinska rezistencija).

Previsoki nivoi šećera u krvi dovode do čitave kaskade negativnih posledica po zdravlje:

  1. uvećanje gljivičnih infekcija u telu.
  2. previsoki nivoi insulina u krvi
  3. jedan od zadataka insulina je da skladišti šećere i masnoće u obliku masnog tkiva (obično oko pojasa)
  4. još jedan od zadataka insulina je da pomaže u kontroli napetosti arterijskog zida (što se povezuje sa krvnim pritiskom).

Digestivni Enzimi Tela

Mnogi začini imaju gorke komponente i mogu da podrže svojim nutritivnim sastavom organe tela koji proizvode digestivne enzime. To su pankreas, creva i jetra.

Gorke biljke i digestivni začini donose mnogo više koristi za telo od kafe. Ipak, dobar deo populacije može da toleriše umerene količine kafe i time iskoristi ove pozitivne efekte.

Ostali Efekti Kafe po Ljudsko Zdravlje - Negativne Strane

I pored toga što nova istraživanja neprestano pronalaze nove korisne aspekte ispijanja kafe, postoje nepobitni dokazi da se javljaju mnogi štetni efekti kada se kafa pije u većim količinama (što opet zavisi od osobe do osobe).

Kako Smanjiti Štetne Efekte Kafe a i Dalje Uživati u Korisnim Efektima po Zdravlje

Ako ćete uživati u kafi, najmanje što možete da uradite je da ispoštujete sledeće savete:

  1. Pijte samo organsku kafu. Neorganski gajena kafa je na vrhu liste namirnica koje se najviše prskaju pesticidima. Herbicidi i pesticidi ubijaju korisnu crevnu floru i deluju kao remetilački faktor za hormonsku ravnotežu u vašem telu. 
  2. Istražite svoju omiljenu vrstu kafe. Neka vam bude jasno odakle dolazi, i koliko je pouzdan izvor vaše kafe. Mnoge plantaže dodaju genetski modifikovane verzije što im omogućava da koriste još agresivniju hemiju uz veći prinos i veću zaradu. Na štetu vašeg zdravlja.
  3. Neka vaša kafa bude bez šećera ili pasterizovanog mleka ili krema. Oni smanjuju korisno dejstvo gorkog dela kafe.
  4. Ako baš morate, koristite sirovo organsko mleko krava koje su išle na ispašu.
  5. Izbegavajte korišćenje kremova za kafu koji nisu na bazi mleka zbog štetnih sastojaka u njima.
  6. Da biste poboljšali ukus možete koristiti cimet ili oraščić.
  7. Kupujte kafu u zrnu i sami je meljite. Kafa koja je već samlevena obično može da užegne prilično brzo.
  8. Postavlja se pitanje koje je bolje zrno, tamnije pečeno ili svetlije pečeno. Svetlije zrno sadrži veću količinu aktivne palmitinske kiseline koja pojačava proizvodnju glutation S transferaze GST. GST je važan za smanjenje nečistoća u telu, doprinoseći tako zdravstvenoj koristi kafe. Kafa koja je tamnjie pečena ima veće koncentracije sekundarnih antioksidanata.

Najveća Šteta od Ispijanja Kafe

Čini se da postoje dva faktora:

  1. prevelika stimulacija nadbubrežnih žlezdi i nervnog sistema.
  2. kiselost kafe

Kafa privremeno pojačava lučenje kortizola, hormona koji je prirodno dizajniran da bude pojačan samo kratko vreme u toku jutra, ili ako se pojavi iznenadna opasnost. Kafa dovodi do pojačanog efekta ovog hormona koji može da traje čak i do 12 sati ili više.

Prevelika stimulacija kortizola ne samo da dovodi do preteranog korišćenja ovih važnih aspekata ljudske fiziologije, već dovodi do smanjivanja osnovnog rezervoara ljudske energije u telu. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, radi se o jing energiji koja je uskladištena u bubrezima. To je metafizička, veoma suptilna energija od koje zavisi celokupna osnova života.

Negativni Aspekti Kafe

Sledi uopštena lista negativnih aspekata po ljudsko zdravlje ako se kafa pije prekomerno. Umerenost je ovde ključna reč, a o kojoj je količini kafe reč zavisi od osobe do osobe. Svaka osoba mora da pronađe svoju ravnotežu.

Za nekoga to može da znači vrlo malo ili nimalo kafe. Za drugoga to može biti jedna šolja dnevno, ili više.

Prekomerno ispijanje kafe može dovesti do:

  1. nesanice
  2. adrenalinskog umora
  3. osećaja tromosti u ranim satima
  4. loše funkcije slezine
  5. nervoze zbog nervne iscrpljenosti (rezultat potrošenih elektrolita)
  6. deregulacije hormona
  7. dugoročnog pogoršanja vitalnosti
  8. dehidratacije
  9. erozije mentalne jasnoće i memorije (zbog dehidratacije i nervne iscrpljenosti)
  10. ubrzanog starenja - pojave bora
  11. povećanog aciditeta tela i pogoršanja stanja kostiju
  12. gubitka probiotika u crevima (zbog prevelike kiselosti u tankom crevu)
  13. ranica u ustima (zbog disbalansa crevne flore)
  14. digestivnih poremećaja (uglavnom zbog šećera ili ugljenih hidrata koji se konzumiraju sa kafom)
  15. prevelikog rasta gljivica (takođe zbog dodataka kafi)
  16. povećanog naticanja i upale (zbog kiselosti i hemijkalija u neorganskoj kafi)
  17. uvećane sklonost besu i iritabilnosti
  18. depresije (nakon dva sata od ispijanja kafe)
  19. uvećanog seksualnog apetita (uz smanjene performanse zbog iscrpljenosti adrenalne hormonske funkcije)

Kafa nije jedini porok našeg društva koji iscrpljuje neprocenjivo vrednu jing osnovu tela. To čine i šećer, duvan, alkohol, hemikalije, zračenje, ostale biljke sa visokim sadržajem kofeina, prerađena hrana osiromašena mineralima i drugim nutritivnim materijama, droga, stres kod kuće ili na poslu, strah, bes, brige, život okrenut u potpunosti sebičnim ciljevima, itd.

Jing esenca je odgovorna za konstitucionalnu snagu našeg imunog sistema, kao i za vitalnost našeg organizma, snagu, mentalnu i fizičku staminu, i opšti osećaj dobrobiti. Zato, uvek puno skladište jing energije je osnova za uživanje u životu.

Zaključak

Kafa ima atraktivan ukus i podiže energiju, ali mnogim osobama bi bilo korisno da je uzimaju umereno. Deo populacije bi imao velike koristi kada je ne bi konzumirao uopšte.

Ako pijete kafu, nabavite je u organskoj varijanti i u zrnu. Najbolje je konzumirati je bez dodataka. Kombinujte je sa kvalitetnom ishranom i programom koji očuvava jing esencu tela.

Na osnovu informacija sa sajta vitalityherbsandclay.com