Zdravstvena Korist od MCT Ulja

MCT Ulje je odličan suplement koji možete dodati vašoj hrani, šejkovima ili sokovima. MCT je skraćenica engleskog naziva i odnosi se na trigliceride srednje dužine lanca (medium chain triglycerides). To su specijalne vrste zasićenih masnih kiselina sa ugljeničnim lancima srednje dužine, tipično od 6 do 10 ili 12 atoma ugljenika. Za razliku od njih, masnoće kratkih lanaca imaju manje od 6 a masnoće dugih lanaca više od 12 ugljenikovih atoma.

MCT masnoće uglavnom nisu prisutne u našoj ishrani, zato što su nas ljudi koji su odgovorni za pravljenje smernica u ishrani naveli da verujemo da su zasićene masnoće štetne, a zapravo, istina je na suprotnoj strani.

Ako konzumirate zasićene masnoće, trebali biste da znate da većina zasićenih masnoća koje se uobičajeno koriste zapravo masnoće dugih lanaca (LCT - long chain triglycerides). Njih je teže probaviti u poređenju sa manje zastupljenim MCT.

Zašto je MCT Ulje Bitno?

Vaš mozak, kao i mnogi organi tela, mogu da rade na više od jedne vrste goriva, i upravo tu MCT ulje ulazi u igru. Ove sićušne energetske čestice se nazivaju ketonima ili ketonskim telima. Ketonska tela se javljaju kada se u vašem telu konvertuju masne kiseline (a ne glukoza) u energiju. MCT masnoće iz kokosovog ulja su zapravo glavni izvori ketona.

Ključ razumevanja MCT masnoća leži u načinu kako naše telo radi. Ove masnoće se ne prerađuju na isti način kao dugačke, LCT masnoće. U normalnoj probavi, dugačke masnoće se mešaju sa žučnim solima da bi se mogle probaviti od strane našeg digestivnog sistema. Ali kada se MCT masnoće unesu u organizam, one se transportuju direktno do jetre. Jetra ih pretvara u ketone, bez da se upotrebljava žuč. Ketonska tela se zatim oslobađaju u krvotok da bi se odmah upotrebila kao gorivo, umesto da se skladište u masnom tkivu za kasniju upotrebu. U jetri MCT masnoće mogu da imaju i termogenu funkciju, što znači da mogu da se iskoriste za stvaranje toplote. Zato MCT masnoće imaju sposobnost da promene vaš metabolizam na pozitivan način.

I ne samo to. MCT ulje je posebno korisno jer poboljšava kognitivnu funkciju i pomaže u održavanju zdrave telesne težine. MCT masnoće su relativno male i zbog toga lako ulaze u ćelijske membrane našeg tela i naše telo ih može iskoristiti u njihovom prirodnom stanju.

MCT masnoće su odlične za stomak, a posebno je dobra kaprilična kiselina u njima. Ako imate sindrom iritabilnih creva, sindrom propusnih creva, intoleranciju na gluten, Kronovu bolest, alergije i bakterijske infekcije, korišćenje MCT ulja svakog dana jedna od najboljih strategija da brzo iscelite svoja creva.

MCT ulje pomaže u borbi protiv virusa, bakterija, gljivica i parazita.

MCT može da bude odlična hrana za mozak i da zaustavi atrofiju mozga. Ove masnoće su odlične za obnavljanje funkcije nerava i aktivnosti neurona u mozgu, čak i nakon što je došlo do oštećenja.

Zato se MCT ulje istražuje i zbog svoje potencijalne uloge u tretmanu Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, epilepcije i dijabetesa u slučaju insulinske rezistencije.

Ketonska tela mogu pomoći u oporavku kod srčanih bolesti i u smanjenju tumora.

Osim toga, MCT masne kiseline imaju antioksidantne osobine i antiupalno dejstvo.

Izvori MCT Ulja

Većina ulja biljnog i životinjskog porekla sadrže masne kiseline dugačkih lanaca. Zato je pravo pitanje gde zapravo možemo naći MCT masne kiseline?

Neke male količine triglicerida srednjih lanaca se mogu naći u puteru (posebno ako je dobijen od krava koje su išle na ispašu), ali daleko najbolji izvor je kokosovo ulje. U manjem obimu, MCT ulje je prisutno u palminom ulju, neobranom mleku i punomasnom jogurtu.

Ako ćemo verovati kompanijama koje proizvode kokosovo ulje, u kokosovom ulju ima oko 60 procenata MCT. Ali ovo NIJE baš u potpunosti istina. U stvarnosti u kokosovom ulju ima korisnih MCT masnoća samo oko 5-15 procenata u najboljem slučaju. A evo i zašto:

Postoje 4 vrste MCT masnih kiselina:

• Kapriočna kiselina: MCT sa lancem od 6 atoma ugljenika,

• Kaprilična kiselina: MCT sa lancem od 8 atoma ugljenika,

• Kaprična kiselina: MCT sa lancem od 10 atoma ugljenika, i

• Laurična kiselina: MCT sa lancem od 12 atoma ugljenika.

Sada, problem je taj što su zapravo korisne MCT kiseline one sa kraćim lancima ugljenika od 6, 8 i 10 atoma. One obezbeđuju energiju koja se lako može iskoristiti u našem telu. Na nesreću, masna kiselina sa najdužim lancem od 12 atoma, što je laurična kiselina, je i najzastupljenija u kokosovom ulju i ima je negde oko 80 procenata svih masnoća zastupljenih tamo.

Ketonska Ishrana i Ograničavanje Žitarica

Izbegavanje ili ograničavanje unosa žitarica je još jedan način da se uveća proizvodnja ketonskih tela. Ako ograničite hranu bogatu ugljenim hidratima i ako pređete na hranu bogatu masnoćama ili proteinima, vaše telo će početi da koristi masnoće kao primarni izvor energije umesto glukoze. Ime ovog procesa je ketoza.

Ketoza se dešava takođe i kada ograničimo unos hrane u dužem vremenskom periodu. U tom slučaju, vaše telo koristi uskladištenu masnoću da bi proizvelo ketonska tela koja se onda koriste kao energetski izvor.

Ketoni iz MCT ulja, kao što je ulje od kokosa, su mnogo bolja opcija ako želite da dobijete najbolje zdravstvene koristi zato što su ketoni od uskladištene masnoće u telu većim delom izbacuju putem organa eliminacije.

Zaljučak

Ako koristite MCT masne kiseline iz kokosovog ulja, zbog obilja laurične kiseline možda nećete moći da dobijete najbolji efekat po zdravlje. Umesto toga, možete pokušati da kupite specijalno pripremljena MCT ulja i ekstrakte, kao na primer Brain Octane, koji sadrži 18 puta više kaprilične kiseline od kokosovog ulja. U tom slučaju će vam biti mnogo lakše da održite zdravu telesnu težinu, uvećate svoju energiju, očistite um, poboljšate probavu, uravnotežite hormone, borite se protiv štetnih bakterija, poboljšate raspoloženje i lakše apsorbujete nutritivne materije rastvorljive u masnoći iz hrane koju svakodnevno unosite.

Izvori:

articles.mercola.com

bulletproofexec.com

paleoleap.com