Vitamini A i B i njihov uticaj na organizam

Kada govorimo o zdravom životu i zdravoj hrani, ne možemo zanemariti vitamine. Postoje dve vrste vitamina: vitamini koji se rastvaraju u masnoći i vitamini koji se rastvaraju u vodi.

Kada jedete hranu koja sadrži vitamine rastvorljive u masnoći, ovi se vitamini skaldište u masnom tkivu u vašem telu i u jetri. Oni čekaju u telesnoj masnoći sve dok ih vaše telo ne zatreba.

Vitamini rastvorljivi u masnoći nemaju ništa protiv da ostanu neko vreme u vašem telu – neki ostaju par dana, neki čak do 6 meseci! Onda, kada dođe vreme za nih da se upotrebe, specijalni prenosnici u vašem telu se pojavljuju da ih prenesu tamo gde su potrebni. Vitamini A, D, E, i K su vitamini koji su rastvorljivi u masnoći.

Vitamini rastvorljivi u vodi su drugačiji. Kada jedete hranu koja ima takve vitamine, ovi se vitamini ne skladište u tolikoj meri u vašem telu. Umesto toga, oni putuju kroz vaš krvotok. Onaj deo koji vaše telo ne iskoristi se izbacuje preko mokraće.

Tako ove vrste vitamina treba da se obnavljaju često jer ne ostaju dugo! U ovu vrstu vitamina spadaju vitamin C i velika grupa vitamina B – B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, B6 (pirodoksin), folna kiselina, B12 (kobalamin), biotin, i panotenska kiselina.
Vitamini hrane vaše potrebe

Vaše telo je moćna mašina, sposobna da čini razne vrste stvari sama od sebe. Ali jedna stvar koju ne može da napravi jesu vitamini. Na ovom mestu ishrana stupa na scenu. Vaše telo je sposobno da dobije vitamine koji su mu potrebni od hrane koju jedete jer različite hrane sadrže različitive vrste vitamina. Ključ je jesti različitu hranu da bi se dobio potpuni asortiman vitamina. Neka deca dobijaju vitamine svaki dan, ali većini dece nije to potrebno ako jedu raznovrsnu zdravu hranu.

Vitamin A

Ovaj vitamin igra veliku ulogu u očnom vidu. On je odličan za noćnu viziju, kao kada idete na poklade za Noć veštica. Vitamin A pomaže da vidite boje, takođe, od najsvetlije žute do najtamnije ljubičaste. Osim toga pomaže u pravilnom rastu i u održavanju zdrave kože.

Koja je hrana bogata vitaminom A?

mleko obogaćeno vitaminom A
jetra
narandže i povrće tipa dinje, šargarepe i slatkog krompira
tamno zeleno lisnato povrće kao što je kelj, spanać

Vitamini grupe B

Postoji više od jednog vitamina B. Ovde je lista: B1, B2, B6, B12, nijacin, folna kiselina, biotin, i pantotenska kiselina. To je prilična grupa!

Vitamini grupe B su važni u metabolitičkoj aktivnosti – ovo znači da oni pomažu da se dobije energija i da se oslobodi kada je vaše telo potrebuje. Tako sledeći put kada budete trčali na treću bazu razmislite o vitaminima grupe B. Ova grupa vitamina je povezana sa proizvodnjom crvenih krvnih zrnaca, koje nose kiseonik kroz vaše telo. Svaki deo vašeg tela treba kiseonik da bi ispravno funkcionisao, tako da ovi B vitamini imaju veoma važan zadatak.

Koja je hrana bogata vitaminom B?

cela zrna, kao što su pšenično i ovseno
riba i morski plodovi
živinčad i meso
jaja
mlečni proizvodi, kao što je mleko i jogurt
lisnato zeleno povrće
pasulj i grašak

O vitaminima C, D, E i K možete pročitati više u sledećem članku.