Vitamini C, D, E i K

U predhodnim tekstovima govorili smo o raznim vitaminima, a posebno o vitaminu A i o kompleksu vitamina B. Sada nastavljamo sa ostalim vitaminima i njihovim dejstvom u čovekovom organizmu.

Vitamin C

Ovaj vitamin je važan za održavanje telesnog tkiva, kao što su desni i mišići u dobrom stanju. Vitamin C je takođe ključ za jakše zarašćavanje posekotina i rana. Ovaj vitamin pomaže vašem telu da se odupre infekcijama.

Koja je hrana bogata vitaminom C?

narandže i ostalo citrusno voće
dinje
jagode
paradajz
brokolice
kupus
kivi
slatke crvene paprike

Vitamin D

Vitamin D pomaže kod ojačavanja kostiju. Takođe je odličan za formiranje zdravih zuba. Vitamin D pruža ruku jednom veoma važnom mineralu – pomaže telu da apsorbuje dovoljne količine kalcijuma.

Koja je hrana bogata vitaminom D?

mleko obogaćeno vitaminom D
riba
žumance jajeta
jetra
obogaćene cerealije

Vitamin E

Svakome treba vitamin E. Ovaj vredan vitamin održava puno telesnih tkiva, kao što je ono u očima, koži i jetri. Štiti vaša pluća da ne bi bila oštećena zagađenim vazduhom. A važan je i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Koja je hrana bogata vitaminom E?

cela zrna kao što je pšenično i ovseno
pšenične klice
lisnato zeleo povrće
sardine
žumance
semenke i koštunjavo voće

Vitamin K

Vitamin K je majstor zgrušavanja. Setite se zadnji put kada ste bili posečeni. Vaša krv je uradila jednu specijalnu stvar koja se zove zgrušavanje. Tada određene ćelije u krvi imaju ulogu lepka i lepe se jedna za drugu na površini posekotine da bi pomogle da se zaustavi krvarenje.

Koja je hrana bogata vitaminom K?

lisnato zeleno povrće
mlečni proizvodi, mleko i jogurt
brokolice
ulje od sojinog zrna