Recepti za Vegansku ili Vegetarijansku Lazanju

Jolinda Haket, autor, između ostalog, kuvara Veganska svaštara, dugogodišnji je vegetarijanac, a već mnogo godina vegan; svetski putnik, svojevremeno stanovik Severne Amerike i većeg dela Azije i ovom prilikom nam predlaže kako da oduševimo svoje „ortodoksne“ prijatelje gurmane jednom - vege lazanjom...

A, to „vege“ u našoj kuhinji postaje, po želji, vegetarijanska ili veganska.

Prva opcija: Veganska lazanja

Slojevita, sa izmrvljenim tofuom i puno spanaća, lagana i ukusna na veganski način. Recept ne sadrži životinjski sir, što znači da se u ovoj poslastici krije puno manje masti nego u tradicionalnim receptima za lazanju.

Za vegansku lazanju, potrebno vam je:

• Približno 200 g testenine za lazanju
• 2 paketa od po 300 g smrznutog seckanog spanaća
• 450 g mekog tofua
• 450 g tvrdog tofua
• 1 kašika smeđeg šećera
• 1 / 4 šolje sojinog mleka
• 1 / 2 kašičice belog luka u prahu
• 2 kašike limunovog soka
• 3 kašike mlevenog svežeg bosiljka
• 2 kašičice morske soli
• Litar sosa od paradajza

Priprema:

Pripremite testo za lazanju prema uputstvu na pakovanju. Ocedite pažljivo i stavite po strani. Zagrejati pećnicu na 350 stepeni. Iscedite spanać. Stavite tofu, smeđi šećer, sojino mleko, beli luk u prahu, limunov sok, bosiljak i so u blender i izmiksirajte. Prekrijte dno posude za pečenje tankim slojem sosa od paradajza, a zatim slojem rezanaca. Postavite sloj pola tofua - pola spanaća. Nastavite u istom redosledu, koristeći polovine preostalog sosa od paradajza, testenine i smese tofua i spanaća. Za kraj prekrijte preostalom testeninom i pospite preostalim sosom od paradajza.

Pecite 25 do 30 minuta dok se na sosu nisu pojavili mehurići.

...Ili ćete Vegetarijansku Lazanju, malo slobodniji recept:

Neka vaša vegetarijanska lazanja bude zdravija uz ovaj recept, koji uključuje celo zrno pšenice u testu za lazanju i spanać. Iako se koristi od celovitog pšeničnog testa, lazanja je ovaj put bogatija i kremastija jer je na njoj dosta mocarele, parmezana, ali i sira niske masnoće.

Za vegetarijansku lazanju, 10 porcija, treba vam:

• Jedno pakovanje od približno 200 g integralne testenine za lazanju, od celovitog pšeničnog zrna, blago kuvanog (al dente)
• nešto više od 250 g smrznutog sirovog spanaća
• 1 / 2 šolje naribanog parmezana
• 3 jaja
• 3 šolje nemasnog švapskog sira
• 3 šolje prethodno pripremljenog sosa od paradajza
• 3 šolje naribane obrane mocarele

Priprema:

Zagrejati pećnicu na 325 stepeni. Izlupajte jaja u zdeli srednje veličine, dodajte sir i parmezan. Stavite jedan sloj lagano kuvane testenine za lazanju po dnu posude za pečenje. Dodajte potom 1 / 2 spanaća u listu, ravnomerno po testenini. Prekrijte drugim slojem testenine za lazanju. Vrh ovog sloja prekrijte mešavinom sira i dodajte preostali spanać. Zatim dodajte i posljednji sloj testenine za lazanju, ravnomerno na vrh spanaća. Prelijte sos ravnomerno po vrhu i pospite mocarela sirom.
Pokrijte posudu za pečenje folijom i pecite oko 1 sat i 15 minuta, a da bi lazanja dobila blagu zapečenu boju na vrhu, uklonite foliju kad je par minuta pre kraja pečenja. Neka se slegne sedne 10 do 15 minuta pre posluživanja.

Hranljiva vrednost porcije: 373 kalorija, 33 g proteina, 33 g ugljenih hidrata, 3 g vlakana, 12 g masti (od toga 7 g zasićenih), 110 mg holesterola, folne kiseline 142 mcg, 3 mg gvožđa i 671 mg natrijuma.

Izvor: 

Zdrav Zivot.com