Glavna Uloga Sojinog Ulja u Gojaznosti i Dijabetesu

Sojino ulje je ulje koje se najčešće koristi u Americi, ali ovo je relativno nov fenomen. Pre 100 godina kuvalo se na svinjskoj masti i puteru, a prerađena hrana koja je danas primarni izvor sojinog ulja (i drugih sojinih sastojaka) nije postojala.

50-tih godina prošlog veka, zasićene masnoće su dospele na optuženičku klupu na osnovu tvrdnje da su one odgovorne za podizanje nivoa vašeg holesterola i da dovode do srčanih bolesti – teorija koja je dokazano pogrešna, ali teorija koja se još uvek provlači kroz lekarske ordinacije i kroz javnu regulativu vezanu za ishranu.

Delimično hidrogenizovano sojino ulje je bilo razvijeno sa ciljem da zameni zasićene masnoće kao što su puter i svinjsku mast u prodavnicama hrane. Ne samo da su ga prihvatili potrošači, već su ga prihvatili još više i proizvođači hrane, i to zbog njegove niske cene, dugog roka trajanja i stabilnosti na sobnoj temperaturi.

Postojao je samo jedan problem: delimično hidrogenizovana ulja su izvori trans masnoća, za koje danas znamo da su uzroci hroničnih zdravstvenih problema, kao što su gojaznost, astma, auto-imune bolesti, rak i degeneracija koštanog tkiva.

Čak i ako izuzmete proces hidrogenizacije, ulje od sojinog zrna je i dalje štetno po vaše zdravlje. Dok se trans masti sada sve više izvlače iz prerađene hrane zbog njihovog ekstremno visokog zdravstvenog rizika, ulje od soje je još uvek u igri ... ali ne bi trebalo da bude – i evo zašto.

Sojino Ulje Dovodi do Gojaznosti i Dijabetesa – Kokosovo Ulje Ne

Istraživači su nedavno osmislili niz od četiri vrste ishrane da prouče efekte zasićenih masnoća (kokosovo ulje) u odnosu na nezasićene masnoće (sojino ulje) kao i fruktoze na gojaznost i dijabetes. (1)

Njihova istraživanja pokazuju koliko su nazadni mnogi nutricionistički saveti kada sugerišu da su biljna ulja bolja od zasićenih masnoća... Miševi hranjeni visoko masnom hranom na bazi kokosovog ulja su ostali zdravi, ali kada se dodalo sojino ulje oni su značajno uvećali svoju telesnu masu, telesnu masnoću, intoleranciju na glukozu i insulinsku rezistenciju.

Dodavanje ulja od sojinog zrna se pokazalo još gorim od fruktoze, a fruktoza dovodi do rektalnog prolapsa i do masne jetre.

Istraživači su našli da ishrana bazirana na sojinom ulju dovodi do uvećanja odgovora na stimulanse onih gena koji dovode do gojaznosti, dijabetesa, upala, mitohondrijlne funkcije i raka. Istraživači su zaključili:

“Uzevši sve u obzir, naši rezultati ukazuju da je kod miševa ishrana bogata sojinim uljem štetnija za metaboličko zdravlje nego ishrana bogata fruktozom ili kokosovim uljem.”

Genetski Modifikovano Sojino Ulje Se Nudi kao “Zdrava” Alternativa

Konvencionalno sojino ulje sadrži oko 55 procenata linolne kiseline koja je poli-nezasićena masnoća. DuPont je kreirao genetički modifikovanu (GM) soju koja ima manje linolne kiseline a više oleinske kiseline, što je vrsta zdrava za srce i nalazi se u maslinovom ulju.

Kao rezultat toga, DuPont trvdi da je ulje od njihovog GM sojinog zrna, nazvano Pleniš (Plenish), zdravo za srce.(2) Monsanto je takođe lansirao svoja sojina zrna sa niskim sadržajem linolne kiseline nazvanim "Vistive Gold". Ova ulja su stabilna bez potrebe za hidrogenizacijom. Očekuju da budu komercijalno dostupna 2015. godine.

Ali da li su GM sojina zrna zdravija od ne-GM varijacija? Prema jednom proučavanju prezentovanom na 97-mom godišnjem sastanku Endokrinog Društva u San Dijegu, jedva.

GM sojino ulje dovodi do istih zdravstvenih problema kao i konvencionalno sojino ulje, uključujući gojaznost, dijabetes i masnu jetru kod miševa. Izgleda da ovo ulje nije dovodilo do insulinske rezistencije, što je bila jedina predpostavljena prednost.

Očigledno, zamena regularnog sojinog ulja za svoju GM verziju nije rešenje. Niko ne zna kakvi su dugorički zdravstveni efekti, a ono što smo do sada videli sa trenutnim GM proizvodima na tržištu daje nam malo povoda za optimizam.

Zapravo, 94 procenata soje koja raste u Sjedinjenim Državama je već genetski modifikovana (3), ona je modifikovana da bude otporna na herbicide a ne nužno i na nizak sadržaj linolne kiseline. A to je dovoljan razlog da se izbegava njena upotreba ...

Zašto je Konzumiranje GM Soje Loša Ideja...

Raundap Prilagođena (Roundap Ready) soja se sada masovno odgaja posvuda po svetu, zajedno sa eksponencijalnim porastom upotrebe herbicida Raundapa. Istraživanja su pokazala da postoji značajna kompozicijska razlika između GM sojinih zrna i ne GM varijanti. (4)

U suprotnosti sa onim što tvrdi industrija, ovi istraživanje je pronašlo da se GM zrna takođe razlikuju i po nutritivnom kvalitetu, pri čemu organska sojina zrna imaju najzdraviji nutricioni profil. Prema autorima, “Ova studija odbacuje da je genetski modifikovana soja supstancijalno ekvivalentna ne-GM sojinim zrnima”.

Štaviše, Monsantova Raundap Prilagođena soja je gentski modifikovana da preživi inače smrtonosne doze glifosata, aktivnog sastojka u Raundap-u, herbicidu ove kompanije.

Istraživanja su potvrdila da GM soja sadrži visok nivo ostataka glifosata (5), što delimično može da bude razlog porasta brojnih hroničnih bolesti u Zapadnim društvima, prema istraživanju objavljenom u časopisu Entropija (Entropy). (6)

Napisan od strane dr Stefani Senef (Stephanie Seneff), istraživača sa Tehnološkog Instituta u Masačusetsu (Massachusetts Institute of Technology, MIT) i Antoni Sejmsela (Anthony Samsel), penzionisanog naučnog konsultanta, ovaj izveštaj tvrdi da ostaci glifosata “uvećavaju štetni efekat drugih hemiskih ostataka iz hrane i toksina u okolini i time remete normalne telesne funkcije i indukuju bolest.”

Monsanto je konzistentno tvrdio da je Raundap bezopasan za životinje i ljude jer mehanizam akcije koji on koristi (i koji omogućava ubijanje korova), nazvan shikimate pathway, nije prisutan kod životinja.

Ali, shikimate pathway je prisutan kod bakterija, i to je ključ razumevanja kako Raundap prouzrokuje široku sistemsku štetu kod ljudi i životinja.

Glifosat dovodi do ekstremnog poremećaja u funkcionisanju i životnom ciklusu mikroba. Što je još gore, glifosat prvenstveno utiče na korisne bakterije, što omogućava da se patogeni razmnože i preuzmu vođstvo.

U pomenutom intervjuu, dr Senef razmatra mnoštvo hroničnih bolesti, objašnjavajući kako glifosat doprinosi svakoj od njih...

Sledi lista bolesti koja nije sveobuhvatna. I, usput, ako pretpostavljate da Američki Departman Poljoprivrede (US Department of Agriculture USDA) vodi računa o ovome i testira hranu koju Amerikanci jedu na nedozvoljene količine glifosata ... nemojte. Njihov glasnogovornik je objavio da je agencija odlučila da ne testira hranu na glifosat jer su testovi “ekstremno skupi ... da bi se radili redovno.” (7)
 

Autizam

Gastrointestinalne bolesti kao što su hronična dijareja, kolitis i kronova bolest

Gojaznost

Alergije

Kardiovaskularne bolesti

Deprssija

Rak

Neplodnost

Alchajmerova bolest

Parkinsonova bolest

Multipla skleroza

ALS i druge

Sojino Ulje Remeti Vaš Odnos Omega -3 prema Omega -6

Agencije za javno zdravlje su dugo promovisale uzimanje bar 5 do 10 procenata u udelu vaših dnevnih energetskih potreba od poli-nezasićenih omega-6 masnoća, kao što je biljno ulje, i podučavale su da bi smanjenje unosa omega-6 verovatno povećalo vaš rizik za dobijanje srčanih bolesti.

Na nesreću, ovaj savet će pre narušiti nego što će popraviti vaše zdravlje, pošto konzumiranje previše oštećenih omega-6 masnoća i premalo omega-3 masnoća priprema pozornicu za iste te zdravstvene probleme koje nastojite da izbegnete, uključujući kardiovaskularne bolesti, rak, depresiju, Alchajmerovu bolest, reumatoidni artritis i dijabetes, da pomenemo samo nekoliko.

Omega-6 masnoće su pro-upalne i doprinose insulinskoj i leptinskoj rezistenciji, menjaju vaša raspoloženja, otežavaju učenje i ćelijsku reparaciju. Većina ljudi, a posebno Amerikanci, imaju ovaj narušen odnos omega-3 prema omega-6, i da bi ga ispravili, najčešće treba da urade dve stvari:

  1. Da značajno smanje omega-6, izbegavajući prerađenu hranu i hranu skuvanu na visokoj temperaturi korišćenjem biljnih ulja.
  2. Da povećaju unos zdravih za srce omega-3 masnoća.

I omega-3 i omega-6 masnoće su PNMK (poli-nezasićene masne kiseline) i bitne su za vaše zdravlje, ali kada se omega-6 konzumira previše, to postaje problematično – i još više ako je omega-6 oštećena za vreme prerade hrane. Jedan od problema sa PNMK je taj što su hemijski veoma nestabilne i veoma podložne promeni pod dejstvom toplote i svetla.

Kada jedete previše PNMK, one se pojačano ugrađuju u vaše ćelijske membrane. Zbog toga što su ove masnoće nestabilne, vaše ćelije postaju lomljive i podložne oksidaciji, što dovodi do raznih vrsta zdravstvenih problema, kao što je na primer arteroskleroza. Zapravo, u jednoj studiji gde su učesnici zamenili zasićene masti sa omega-6 biljnim uljima, to je dovelo do pojačane smrtnosti kod pacijenata sa srčanim bolestima. (3)

Grupa sa omega-6 linolnom kiselinom je imala 17 procenata veći rizik smrtnog ishoda od srčanih bolesti za vreme ovog proučavanja, u poređenju sa 11 procenata kod kontrolne grupe kojoj nisu bile davane bilo kakve smernice u pogledu ishrane. Omega-6 grupa je takođe imala pojačanu smrtnost od svih ostalih mogućih uzroka.

Trans Masti Ne Moraju Biti Gore…

Većina vas koji sada čitate ovo ste svesni opasnosti od delimično hidrogenizovanog sojinog ulja (to jest, trans-masti), i činjenice da je Američka Agencija za Hranu i Lekove (FDA) na putu da ga u potpunosti zabrani. To je sjajna vest, ali pitanje je, čime će trans-masti biti zamenjene?

Odgovor je da ulja koja oni trenutno koriste umesto trans-masti stvaraju toksične proizvode oksidacije, što može biti toksičnije od trans masti. Nina Tajholc (Nina Teicholz) je novinar istraživač i autor knjige Veliko masno iznenađenje.  Odlomak iz ove knjige kaže:

”Naišla sam na ovu temu jer mi je potpredsednik IOI Louders Kroklan (Loders Croklaan) ... rekao, ‘Upravo sam čuo zastrašujući razgovor ljudi u kompaniji koja čisti restorane brze hrane.’... On je rekao da su čistači počeli da imaju problema od kada su restorani počili da se oslobađaju trans masnoća u svojim fritezama oko 2007. godine ... Nova ulja su pravila naslage šljama u odvodima i na zidovima.

Ta vrsta otpada bi se zatim učvrstila, i radnici bi strugali danima i ne bi bili u stanju da je se oslobode. Konvencionalna sredstva za čišćenje nisu više radila. Ispostavlja se da se radi o veoma nestabilnim hemikalijama koje se prenose vazduhom. Kada bi se uniforme radnika u restoranima brze hrane čistile, hemikalije iz uniformi su bile toliko nestabilne da bi čistači imali probleme sa gomilama uniformi koje su se spontano palile u kamionima dok su odvožene. I onda kada bi ih odneli na hemijsko čišćenje, toplota u sušionici, čak i nakon što su uniforme iz restorana očišćene, bi prouzrokovala požare.”

Drugi problem je taj, što nakon što su trans-masti zabranjene, restorani i servisi hrane su se vraćali na obična biljna ulja, kao što su ulje od kikirikija, kukuruza, i soje za prženje. Ali ova ulja još uvek imaju strašan problem degradacije i nastanka toksičnih proizvoda oksidacije kada se zagrevaju! Više od 100 opasnih oksidacionih proizvoda su nađeni u jednom jedinom komadu piletine pečene na biljnom ulju. Nina kaže:

To je razlog zašto su biljna ulja na početku bila pretvarana u čvrste masnoće da bi uopšte mogla da se koriste... Nije bilo moguće koristiti ih kao ulja. Jednom kada je postala dostupna tehnologija koja je omogućavala da se koristi samo kao ulja bez menjanje acidne strukture u njima, biljna ulja u flašama, kao što je Wesson Oil i kanola ulje, su se pojavila na tržištu, 40-tih godina prošlog veka. Ali čak i tada, u brojnim eksperimentima na životinjama, pronašli su strašno uznemirujuće rezultate. Životinje bi dobijale cirozu jetre ili uvećanu jetru. I onda, kada su jeli zagrejana biljna ulja, umirali bi prerano.

Kako se usmeriti na Stvarno Zdrave Masnoće i Ulja

Mnogi ljudi treba da uvećaju zdrave masnoće u svojoj ishrani i to od 50 do 85 procenata u dnevnom unosu kalorija. Tu ulaze ne samo zasićene masnoće već i mono-nezasićene masnoće (od avokada i orašastih plodova) kao i omega-3 masnoće. Kada se radi o masnoćama za kuvanje, kokosovo ulje veoma dobar biljni izbor. Imajte na umu da je većina prerađene hrane bogata omega-6 masnoćama, uključujući i ulje od soje, kao i to da ako ga konzumirate, samo ćete pokvariti odnos omega-3 prema omega-6 masnim kiselinama. Glavni izvori omega-6 koje treba izbegavati su:

Kukuruzno ulje

Kanola ulje

Sojino ulje

Hidrogenizovane ili delimično hidrogenizovane masnoće

Margarin

 

Sa druge strane, zdrava ulja uključuju sledeću listu. Slobodno ih uključite u svoju ishranu:

  • Visoko kvalitetno ekstra-devičansko maslinovo ulje (koristite ga za hladne obroke, ne za kuvanje)
  • Kokosovo ulje
  • Avokado
  • Organski puter od krava hranjene travom.

Na osnovu članka dr Merkole sa sajta mercola.com. Sajt mercola.com je jedan od vodećih sajtova alternativnog zdravlja sa preko 1.5 miliona pretplatnika.

Reference