Čudo čorba - nisi gladan a lagano se topiš

Ovo je namenjeno onima koji vole povrće i ne ovise previše o mesu, mada meso nije zabranjeno. Ne pada mi teško da se hranim na ovaj način jer ne gladujem. Čorbu jedem kad sam kod kuće a za ostalo vreme imam voće, a uveo sam i pirinač sa povrćem i tanom što je praktično za poneti.
Jedino što nije tačno, bar u mom slučaju, da se gubi po 4 kg nedeljno. Ide sporije ali se lagano smanjuje kilaža ako se ispoštuju osnovna načela.
Sastav čorbe - supe obezbeđuje vitamine, minerale i balastne materije za organizam a one obrazuju fermente pomoću kojih kalorije unesene drugom hranom sagorevaju. Ono što je bitno je da čorba radi ima efekta, a između ostalog verujem da je i to zato što mi se ceo ovaj program dopada. Sama čorba ima samo 35 kalorija, a istovremeno se poboljšava izlučivanje otpadnih materija.

Kako pripremiti čudo čorbu?

Potrebno je 1 glavica kupusa, 6 šargarepa, 6 glavica crvenog luka, 2 crvene paprike, 1 celer, 450 grama pasulja (bolje pasuljica), 1/4 litre soka od paradajza, 1 konzerva očišćenog paradajza, kesica supe od luka ili jedna do dve kocke za supu, sveža mirođija (morač), peršun, biber.
Naravno da zimi nema svežeg paradajza niti crvene paprike, ako nismo ostavili u zamrzivaču, ali ja ubacim malo više soka tj. domaćeg mlevenog paradajza, a umesto paprike ako je ne nađem, stavim kašiku aleve, slatke, paprike (nije isto ali utiče na ukus a i to je paprika).

Povrće se dobro opere i usitni, bolje samelje (kraće se kuva kad se više usitni) stavi se u veliku šerpu i prelije vodom da ogrezne. Zagreje se i pusti da ključa 10 minuta. Zatim se smanji vatra i kuva se dok čorba ne bude gotova. Pred kraj dodam još malo vode jer volim da bude malo ređa. Začinite po ukusu - đumbir, kari, tan i sl.

Prvog i drugog dana se pored čorbe može jesti voća koliko god hoćete ili povrće skuvano na pari.
Trećeg dana bi pored prethodnog trebalo da ubacimo i belančevine nemasni mladi sir kravlji ili koziji, jogurt, jaje, kuvanu ribu, komad pilećih ili ćurećih grudi kuvanih ili pečenih na grilu, a naravno tu je i soja i njene prerađevine – komadići, šnicle, tempeh.
Sledećih dana dnevnom obroku možemo da dodamo po jedan krompir ili 3 banane. Potrebno je piti dosta tečnosti, najmanje 2 litra i po nekoliko šolja čaja, najbolje zeleni. Alkohol zaboravite.
Potrebna je i fizička aktivnost. Odgovorni smo prema svom telu, da bi dobro funkcionisalo moramo mu obezbediti bar minimum kretanja i kondicije. To bi u mom slučaju bilo prepešačiti bar 5 km bržim hodom, naravno pronađite aktivnost koja vam odgovara i po konstituciji i godinama.  Neophodno je dovoljno vremena provesti u snu. Leći bar do 11 sati i 7-8 sati sna je dovoljno. Naravno kad to ne uspem popodnevna dremka od 15 – tak minuta mi veoma prija.
Poslednji obrok je oko 7 sati. Ja uzmem tanjir čorbe, malo proteina i neku voćku. Ono što je meni bitno, a što sam teško sproveo u delo, je da prestanem da jedem kada osetim sitost. Čorba ja odlična tako da sam u početku jeo stvarno dosta, ali sam od uvođenja belančevina smanjio. Ne jedem više uz TV, duže žvaćem i uživam u ukusu hrane. Nekad u čorbu stavim nekog začina više npr. više đumbira, ili karija, malo ljute aleve paprike nakon toga tana, možete pustiti mašti na volju.
Za doručak sam posle nedelju dana ubacio žitarice sa malo oraha, lešnika, badema, suvog grožđa, meda, cimeta.

Ponekad, ali ne češće od jednom nedeljno, pojedem nešto čega se uželim pica, burek, sendvič, kolač i naravno da sam se prve dve nedelje striktno pridržavao programa. Kad sam skinuo prvih pet kilograma posle je sve išlo lakše.
Prvih deset dana sam izdržao striktno i kad je vaga počela da pokazuje manje nastavio sam i sad sam zadovoljan sa 10 kg manje. Pogledajte i recept za kupus čorbu.

Postojeći komentari

Komentar: 

probaću recept pa da vidim efekte za dve nedelje.

Objavio telecki dana 02. 09. 2014.
Komentar: 

Pozdrav,
Hvala na komentaru. Prijatelj mi je preporučio ovu čorbu i veoma je bio zadovoljan postignutim rezultatima. Nadam se da ćete i vi.

Objavio dijeta dana 02. 12. 2014.