Nova Beverli Hils Dijeta

Nova Beverli Hils Dijeta se usmerava na svesno kombinovanje - konzumiranje prave hrane u pravom trenutku.Originalna Beverli Hils Dijeta je započela sa veoma restriktivnom 42-dnevnom početnom fazom. Nova dijeta napušta mnoge od ranijih ekstrema, i sada, prema autoru, dostiže zacrtane ciljeve uz pomoć izbalansirane sedmodnevne dijete.

Judy Mazel smatra da naši problemi sa ishranom počinju zbog toga što smo prihvatili 3 obroka dnevno, a da će prestati kada prestanemo da kombinujemo ugljene hidrate sa proteinima, proteine sa ugljenim hidratima i voćke sa bilo čim drugim.

"Nije toliko što jedete već kako jedete i to vas čini debelim", tvrdi Maze, savetnik za ishranu i životni stil. "Pitanje je kada jedete i šta jedete u isto vreme".

Ako spadate među onima koji se baziraju na puno pozitivnog podsticaja, koji veoma vole voće, i koji mogu da se bore samo ako su naoružani afirmacijama, ovo je prava dijeta za vas.

Šta Može da se Jede kod Nove Beverli Hils Dijete?

Nova Beverli Hils Dijeta tvrdi da proteini treba da idu sa proteinima (i mastima), ugljeni hidrati sa ugljenim hidratima (i mastima), a voće se jede samo.

Dan počinje sa bilo kojom voćkom koja bogata enimima, kao što su ananas, jagode, grožđe ili lubenica.

Uživajte u voću bez granica, ali sačekajte jedan sat pre no što pređete sa jedne voćku na drugu. Sačekajte dva sata pre no što pređete na ugljene hidrate, masti ili proteine. Kada jednom pređete na ugljene hidrate, masti ili proteine, voće je zabranjeno za ceo ostatak dana.

Ako sledeću stvar koju pojedete nakon voća su ugljeni hidrati, možete da ih jedete bez ograničenja sve dok ne pređete na proteine. Ako okusite makar i malo proteina - malo mleka u vašoj kafi na primer - 80% od svega što pojedete do kraja dana moraju biti proteini.

Gde se uklapaju napici? Voćni sokovi i vino mogu da menjaju voćke, dok većina alkoholnih pića podpada pod ugljene hidrate. Šampanj se smatra neutralnim i ide uz bilo čega drugog, kaže Mazel.

Jedan obrok u toku dana može se smatrati otvorenim, gde ugljeni hidrati i proteini mogu da se slobodno mešaju. Na primer, burgeri sa pomfritom, ili račići sa pirinčom. Ali, ako se to desi za ručak, važi pravilo 80 procenata do kraja dana.

Mazel tvrdi da na ovaj način možete očekivati gubitak od 5 do 7 kilograma u periodu od početnih 35 dana.
 

Kako Radi Nova Beverli Hils Dijeta

Mazel tvrdi da hrana ne doprinosi debljanju, već to čini nedovoljno probavljena hrana. "Kada mešate previše hrane iz različitih grupa hrane vi zbunjujete enzime i to dovodi do debljanja", kaže Mazel.

Masnoće, ugljeni hidrati i proteini su te grupe hrane o kojima Mazel diskutuje. Dok masnoće nisu toliko predmet diskusije, proteini i ugljeni hidrati sigurno jesu:

  • Voćke su mini ugljeni hidrati, ali su smešteni u posebnu grupu i u osnovi mogu sami sebe da svare. Njihovi sopstveni enzimi deluju u stomaku i pretvaraju voćke u hranjive sastojke u malom crevu za 15 do 20 minuta.
  • Svim ostalim kategorijama hrane treba bar 3 sata u probavi. To je proces koji počinje u ustima, pljuvačkom. Mazelov savet kada jedete ugljene hidrate? Žvačite, žvačite, žvačite.
  • Proteini, kaže Mazel, mogu da se vare i do 10 sati i potrebna im je kiselina vašeg stomaka da bi se probavili.
  • Masnoće, se skoro nikada ne jedu same, pa tako mi nikada ne znamnom kako se ponašaju pojedinačno u digestivnom sistemu, kaže Mazel koja veruje da usporavaju probavu.

Digestivne slabosti se javljaju kada zarobite hranu koja se lakše vari, hranom koja se teško vari. Na primer, ako jedete krompir bogat ugljenim hidratima zajedno sa biftekom.

Dok vaše telo sa jedne strane radi na probavi proteina stomačnim sokovima, u isto vreme neutrališe enizme iz pljuvačke koji su potrebni za probavu ugljenih hidrata i ova loše probavljena hrana doprinosi debljanju.

Nemojte da zarobljavate hranu koja se brže probavlja hranom koja se sporije probavlja i gubitak težine može da bude fascinantan, kaže Mazel. "Možete da imate oba - i hamburgere i dobro telo".

Vežbanje nije neophodni deo Mazelovog plana za mršavljenje, iako se priznaje da vežbanje ima bitnu ulogu u mentalnom zdravlju, zdravom srcu i dobroj cirkulaciji.
 

Šta Kažu Eksperti o Novoj Beverli Hils Dijeti

Na osnovu svog razumevanja Beverli Hils dijete pre nedavnih unapređenja, David Grotto, bivši portparol Akademije za Nutriciju i Dijetetiku kaže: "Ova dijeta se zaista promoviše kao program za mršavljenje. Ali održavanje ove dijete na duge staze bi bio problem zbog nedostatka nutritivne adekvatnosti."

A teorija o kombiniaciji hrane takođe ne drži vodu, kaže Grotto. "Razlog zbog kog ljudi gube kilograme na Mazelovom programu je taj što u proseku jedu manje kalorija, a ne zbog kombinacije hrane."

Sa druge strane Grotto vidi promociju ovog plana mršavljenja kao plus. "Priličan broj amerikanaca ne konzumira dovoljno voća i povrća".

Mnogi drugi eksperti ponavljaju Grottove rezerve, citirajući nedostatak dokaza za teoriju o kombinaciji hrane i zabrinutost zbog nedostatka važnih nutritijenata.
 

Hrana za Mozak

Mazel piše stilom koji je ekstremno pozitivan i ohrabrujući, i može pomoći da se prebrodi težak period. Iako ona često ističe da možete jesti šta god volite, ona savetuje kontrolu veličine porcija.

Ali njene teorije da vežbanje nije povezano sa mršavljenjem, da količina kalorija nije toliko bitna i da kombinacija hrane nije najbolji način za mršavljenje, ograničavaju korisnost ove dijete na duge staze.

Groto sumira. "U iskušenju sam da precrtam Mazelovu dijetu kao čudan i beskoristan program mršavljenja - kao na primer Dijeta Aleksandar Veliki koja se zasniva samo na alkoholu". Beverli Hils Dijeta je nutritivno nekompletan program i zato se mogu naći bolji programi za mršavljenje.

Izvor:
webmd