Kako Rešiti Problem Nervoznih Creva

Maošing Ni, cenjeni doktor kineske medicine, čije smo savete već nekoliko puta prenosili, ima savet i za one koji pate od sindroma ”nervoznih” creva. Šta zapravo predstavlja problem nervoznih creva, ili iritabilni sindrom creva? Definiše se kao funkcionalni poremećaj pokreta tankih i debelog creva bez da pritom postoji nekakav stvaran poremećaj u njihovoj strukturi. Ovo stanje gotovo nikad ne dovodi do kakve ozbiljnije bolesti, kao što je kancer ili inflamatorna bolest creva, ali sama po sebi ume da bude vrlo neprijatna.

Ovo ometajuće stanje uključuje smenu zatvora i dijareje te gasove, nadimanje i bol u stomaku. Usput ste možda iskusili i glavobolju, iscrpljenost, bol u leđima, slabost i gorušicu?

Od pomoći je postaviti sebi pitanja “šta me to izjeda?” te “koje to emocije ne izražavam već 'gutam' u sebi, što izaziva ovaj uvijajući bol u crevima?” Odgovori na ova pitanja potvrđuju naše razumevanje da je emocionalni zastoj, zapravo, jedan od glavih uzroka ”nervoznih creva”.

Osnovni principi u ishrani koji su od pomoći uključuju sedeće:

•    Pažljivo kombinujte namirnice i, u ovom slučaju, naročito izbegavajte kombinacije skroba, šećera i proteina, kakva je, na primer u ”čizkejku”. Gledajte da ne unosite nekoliko vrsta hrane istovremeno. S druge strane, pridržavajte se unosa samo jedne vrste skroba po obroku, a povrće jedite pripremano na pari pre nego sirovo.
•    Pojačajte unos složenih ugljenih hidrata i hrane sa visokim sadržajem vlakana.
•    Za konzumiranje ma koje namirnice važi da je valja polagano jesti, dobro ižvakati i dobro pomešati sa pljuvačkom.
•    Ne zaboravite i da stvorite i jednu umirujuću atmosferu za vreme obroka. Dakle, bez televizije i čitanja!

Preporučuju se sledeće namirnice:

•    Čorba od krompira, kuvana šargarepa, paštrnak prireman na pari i izgnječen, bundeva, čaj od semena smokve i lana, tikvice na pari, papaja, rendana sirova jabuka, mus od jabuke, zrele breskve bez kože, banane i pirinčana kaša.
•    Miso supa, žitka kaša od bresta, prah psyllium semena, prah semena lana
•    Namirnice bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama kakve su: povrće, jezgrasti plodovi, ulje semenki, ulje jagorčevine, ulje crne ribizle, ulje iz semenki lana.  
•    Pogodne su i namirnice bogate vlaknima koja se rastvaraju u vodi: ljuske psyllium semenki, ječam, raž, seme lana, pektin, ovsene mekinje, legumene, smeđi pirinač i povrće. Sve ovo obezbeđuje potrebnu korist najčešće bez prateće pojačane osetljivosti. Pšenične mekinje obično nisu efikasne u smanjenju iritacije i upala, štaviše mogu pogoršati situaciju.

Hrana koju, u ovom slučaju, najradije treba zaobići:

•    U slučaju netolerancije na hranu... I, dok stvarne alergije na hranu često jesu manje uobičajene nego što se to ponekad tvrdi, postojanje osetljivosti ili netolerancije kod pojedinaca sa simptomima iritabilnih creva se ukažu značajnim kada se pokaže smanjenje simptoma po uklanjanju “problematičnih” namirnica iz ishrane. Neki stručnjaci veruju da će nadraženost, kao posledica reakcije na hranu, pre da se pojavi ako se dnevno konzumira najmanje 100 g  ”problematičnih namirnica”.
•    Namirnice koje sadrže pšenicu, kukuruz i mlečne proizvode te materiju karagenan, najčešće okidaju simptome. Ovde spadaju i kikiriki, meso, šećer te slatka hrana, prerađene i rafinirane namirnice, kukuruz, sojino seme, kafa, kafein, pomorandže, alkohol, ljuti sosevi, začinjena, pržena, masna i slana hrana.

Odgovarajuća ishrana je neosporna komponenta tradicionalne kineske medicine u sveobuhvatnom tretmanu sindroma iritabilnih creva, ali su od pomoći i drugi modaliteti - akupunktura, herbalna medicina i tehnike za osolobađanje od stresa koje zajednički doprinose promovisanju zdravog funkcionisanja sistema organa za varenje.

A, samo uz dobro varenje ima energije i kvalitetnog življenja.

Izvor: 

Zdravije... Zdrav Zivot