Da Li Su Mlečni Proizvodi Zdravi?

"Većina nas je emocionalno vezana za mlečne proizvode, pa ih teško procenjuje objektivno. Ni sama nisam bila izuzetak", počinje priču makrobiotičarka Linor Baum. "Sledila sam lakto-vegetarijansku ishranu petnaest godina pre nego što sam bila spremna ozbiljno da razmotrim život bez mlečnih proizvoda..."

Mičio Kuši mi je skrenuo pažnju na to da su mlečni proizvodi zapravo pridonosili većini mojih zdravstvenih problema, koji su uključivali ozbiljne teškoće sa varenjem, endometriozu i hroničnu infekciju kandidom. U tom trenutku, bila sam spremna da ne probam više ništa od mlečnih proizvoda, čak ni fetu ni jogurt!

Samo dva meseca posle, uklonila sam sve mlečne proizvode iz ishrane i pridržavanjem jedne uravnoteženije vegetarijanske ishrane, većina mojih simptoma je magično nestala, dok su drugi smanjeni dramatično. Bila sam ubeđena!

Pa ipak, i dalje sam bila pred pitanjem kako to tačno mlečni proizvodi doprinose zdravstvenim problemima.

Kuši navodi da, recimo, kazein, protein koji se nalazi u mlečnim proizvodima, predstavlja glavnog krivca. Budući da se ne apsorbuje lako, akumulira se tako neprobavljen u crevima, stvarajući toksine i dovodeći do slabljenja organizma i uvećanja sluzi u njemu. Njegova je teorija da telo tada pokušava izolovati taj višak, stvarajući ciste i tumore.

Osim toga, ovi otrovi se mogu nakupljati i u bubrezima i žuči, što dovodi do stvaranja kamenčića.Kuši takođe veruje da su mlečni proizvodi glavni saradnik u nastanku endometrioze, neplodnosti i sistemskih gljivičnih infekcija.

Ali, zar nam mlečni proizvodi ne trebaju kako bismo dobili dovoljno kalcijuma?

Prema Mičio Kušiju, mlečni proizvodi, poput mleka i sira, zapravo izvlače kalcijum iz kostiju i zuba. Zbog toga što konzumiranje mlečnih proizvođača stvara višak proteina u telu. Višak proteina dalje stvara kiselo stanje u telu, koje zahteva alkalni „tampon“, a, gde je kalcijum zgodan neutralizator.

Dakle, telo pokušava da se ponovo uravnoteži stanje sa viškom proteina, a hrana koja stvara kiselu sredinu troši rezerve kalcijuma iz naših kostiju.

Herman Aihara, drugi poštovani makrobiotički učitelj, veruje da je kravlje mleko neprikladno za ljudsku ishranu iz nekoliko razloga. Prvo, mleko je vrlo obrađeno, sadrži mnoge hemijske aditive kao što su antibiotici, hormoni, pesticidi i konzervansi. Drugo, ovo mleko je visoko zasićeno mastima, što stvara predispoziciju za deponovanje holesterola u arterijama. Konačno, protein u kravljem mleku je sedam puta veći od proteina majčinog mleka, što uzrokuje probavne probleme.

Džon Robins, autor Ishrane za novu Ameriku, slaže se sa ovim. U svojoj knjizi on navodi da, recimo, "krave za hranu dobijaju 'delikatese' kao što je piljevina s amonijakom i perjem, usitnjene novine (kompletno sa svim toksičnim materijalom), a da se ne spominju još insekticidi, antibiotici, hormoni i sredstva za smirenje."

Kremasti, beli mlečni proizvodi nisu tako čisti i celoviti kako nam se čine.

I zapadnjački medicinski establišment konačno potvrđuje vezu između raznih oboljenja i konzumiranja mlečnih proizvoda. Lekari koji su u američkom Odboru za odgovornu medicinu, zaključuju da mleko, sir, puter i jogurt doprinose razvoju bolesti poput raka, alergija, probavnih problema i bolesti srca.

Postoje mnoge zdravije alternative mlečnim proizvodima. Za dobijanje kalcijuma, jedite više tamnog lisnatog povrća poput brokolija, kelja, zelja... Ostali dobri izvori su pasulj, semenke susama, alge, tofu i napici od soje.

Da biste zadovoljili želju za bogatijom hranom, konzumirajte semenke i buter od oraha, povrće na ulju i tofu prelive. Prodavnice zdrave hrane imaju u ponudi nemlečnu kiselu pavlaku, maslac, sir i sladoled. Na kraju, tu je i amazake, piće od slatkog pirinča, koje je pravi "milkšejk“.

Recept za ukusan tofu namaz

Ovaj brzi napitak bogat je kalcijumom, i neuporediva je alternativa za margarin ili maslac. Bogat belančevinama, a niskog sadržaja masnoća, odlično će začiniti salatu umesto sira. Probajte ga i kao zamenu za pavlaku na pecivu.

Potrebno je:

oko 230 g mekog tofua
1/2 kašike tahinija (susamove paste), ili prema ukusu
1 kašika misoa od ječma, ili prema ukusu

Uputstvo za priremanje

1. Pripremajte tofu na pari 4 minuta.
2. Mešajte u zdeli ili suribačiju.
3. Dodajte mu tahini i miso i ponovo sve dobro izmešajte.
Možete dodati i prstohvat suvog origana, bosiljka, timijana ili kopra.

NAPOMENA: Čuvajte u staklenoj posudi u frižideru, najduže jednu nedelju.

Izvor: 

Autor: Linor Džej Baum, iz casopisa Zdrav Zivot