Šta je Makrobiotička Prehrana

Makrobiotička pravila u ishrani uvek su u vezi sa teorijom jina i janga, ali i teorijom - pet elemenata. Pet faza transformacije energije oslikavaju njene funkcije, koje stoje u vezi sa dva velika kruga i dvanaest meridijana, kao i - našim čulima, okruženjem, hranom, organima u telu i sl...
Pet elemenata:
• Vatra odgovara energiji širenja; tuzi i radosti; srcu i tankom crevu, kao i hrani gorkog ukusa kakav je kelj.
• Zemlja odgovara silaznoj energiji, zabrinutosti i ispunjenosti, slezini i stomaku, slatkoj hrani kao što je bundeva.
• Metal odgovara energiji skupljanja, žaljenju i nadi, plućima i debelom crevu i oporoj hrani kakav je beli luk.
• Voda odgovara energiji toka, strahu i volji, bubrezima i mokraćnoj bešici, kao i slanim namirnicama kakve su morske alge.
• Drvo odgovara uzlaznoj energiji, ljutnji i ljubaznosti, jetri i žučnoj kesi, kao i kiseloj hrani poput limuna.
S obzirom na to da svaki element hrani određeni deo tela, ako iskusite problem u određenoj regiji, recimo, stomaku, treba da uzimate više namirnica koje pripadaju tom elementu, (što je, u ovom slučaju, hrana koje odgovara elementu zemlje) kako biste ponovo uspostavili ravnotežu u organizmu.
Mapa 5 elemenata | Drvo | Vatra | Zemlja | Metal | Voda |
Energija | uzlazna | širenje | silazna | skupljanje | tekuća |
Godišnje doba | proleće | leto | kasno leto | jesen | zima |
Okruženje | vetrovito | toplo | vlažno | suvo | hladno |
Doba dana | jutro | podne | poslepodne | veče | noć |
Zrnevlje/Žitarice | pšenica, ječam | kukuruz | proso | pirinač | pasulj |
Boja | zeleno | crveno | žuto/braon | belo | plavo/crno |
Ukus | kiselo | gorko | slatko | oporo | slano |
Emocija (-) | ljutnja | tuga | zabrinutost | žaljenje | strah |
Emocija (+) | ljubaznost | radost | ispunjenost | nada | volja |
Čulo | vid | govor | ukus | miris | sluh |
Organ | jetra, žuč. kesa |
srce, tan. creva |
slezina, stomak | pluća, debelo crevo |
bubrezi, bešika |
Primeri pet makrobiotičkih ukusa i aroma
Kiselo: kiseli kupus, kiseli krastavci, sirće smeđeg pirinča, umeboši šljive, šiso list, kora limuna ili limete.
Gorko: gomašio, teka, zelena nori, peršun, vakame prah, maslačak ili orasi.
Slatko: miso, sos od jabuke, ječmeni slad, sirup smeđeg pirinča, mirin (slatko pirinčano vino, prim.ur.) ili grožđice.
Oporo: mladi luk, potočarka, crni luk, vlasac, narendani dajkon, koren đumbira, beli luk, slačica ili ren.
Slano: gomašio, kombu, vakame prah, umeboši šljive ili pasta, paste, miso, ili šoju.
Zdrav zivot.com
Komentari