Šta je Makrobiotička Prehrana

Makrobiotička pravila u ishrani uvek su u vezi sa teorijom jina i janga, ali i teorijom - pet elemenata. Pet faza transformacije energije oslikavaju njene funkcije, koje stoje u vezi sa dva velika kruga i dvanaest meridijana, kao i - našim čulima, okruženjem, hranom, organima u telu i sl...

Pet elemenata:
• Vatra odgovara energiji širenja; tuzi i radosti; srcu i tankom crevu, kao i hrani gorkog ukusa kakav je kelj.
• Zemlja odgovara silaznoj energiji, zabrinutosti i ispunjenosti, slezini i stomaku, slatkoj hrani kao što je bundeva.
• Metal odgovara energiji skupljanja, žaljenju i nadi, plućima i debelom crevu i oporoj hrani kakav je beli luk.
• Voda odgovara energiji toka, strahu i volji, bubrezima i mokraćnoj bešici, kao i slanim namirnicama kakve su morske alge.
• Drvo odgovara uzlaznoj energiji, ljutnji i ljubaznosti, jetri i žučnoj kesi, kao i kiseloj hrani poput limuna.

S obzirom na to da svaki element hrani određeni deo tela, ako iskusite problem u određenoj regiji, recimo, stomaku, treba da uzimate više namirnica koje pripadaju tom elementu, (što je, u ovom slučaju, hrana koje odgovara elementu zemlje) kako biste ponovo uspostavili ravnotežu u organizmu.

Mapa 5 elemenata Drvo Vatra Zemlja Metal Voda
Energija uzlazna širenje silazna skupljanje tekuća
Godišnje doba proleće leto kasno leto jesen zima
Okruženje vetrovito toplo vlažno suvo hladno
Doba dana jutro podne poslepodne veče noć
Zrnevlje/Žitarice pšenica, ječam kukuruz proso pirinač pasulj
Boja zeleno crveno žuto/braon belo plavo/crno
Ukus kiselo gorko slatko oporo slano
Emocija (-) ljutnja tuga zabrinutost žaljenje strah
Emocija (+) ljubaznost radost ispunjenost nada volja
Čulo vid govor ukus miris sluh
Organ jetra,
žuč. kesa
srce,
tan. creva
slezina, stomak pluća,
debelo crevo
bubrezi, bešika
 

Primeri pet makrobiotičkih ukusa i aroma

Kiselo: kiseli kupus, kiseli krastavci, sirće smeđeg pirinča, umeboši šljive, šiso list, kora limuna ili limete.

Gorko: gomašio, teka, zelena nori, peršun, vakame prah, maslačak ili orasi.

Slatko: miso, sos od jabuke, ječmeni slad, sirup smeđeg pirinča, mirin (slatko pirinčano vino, prim.ur.) ili grožđice.

Oporo: mladi luk, potočarka, crni luk, vlasac, narendani dajkon, koren đumbira, beli luk, slačica ili ren.

Slano: gomašio, kombu, vakame prah, umeboši šljive ili pasta, paste, miso, ili šoju.

Izvor: 

Zdrav zivot.com