Namirnice koje su kisele i bazne

Često se postavlja pitanje koje su namirnice kiesele a koje su bazne. Ljudi bi voleli da imaju predstavu o tome kakva je hrana koju unose u svoj organizam. U osnovi, sve namirnice se dele na kisele, bazne i neutralne prema njihovoj pH vrednosti. pH skala meri koliko su supstance bazne ili kisele po svom karakteru. Skala ide od 0 do 14. Ako je pH neke namirnice 7, to znači da je ona neutralna. Sa druge strane ekstremno bazne namirnice imaju vrednosti blizu 14, a ekstremno kisele blizu nule. Imajte na umu da je pH skala logaritamska. To u osnovi znači da jedan broj razlike predstavlja 10 puta više kiselosti date namirnice. Na primer hrana koja ima pH vrednost 4 je 10 puta kiselija od hrane sa pH 5 a sto puta kiselija od one koja ima pH 6. Slično važi i za alkalne, to jest bazne namirnice.

Kada budete gledali ispod na šemu namirnica prema kiselosti, imajte na umu da sva hrana u organizmu biva razložena i transformisana i kada jednom dođe u probavni sistem, teško je govoriti o početnoj vrednosti pH. Zato, nemojte da uzimate ovu podelu namirnica previše striktno.

Da vidimo sada koja je alkalna hrana:

POVRĆE koje je alkalno (bazno)

Beli luk
Asparagus – špargla
Fermentisano povrće
Cvekla
Brokoli
Brokolice
Kupus
Šargarepa
Karfiol
Celer
Blitva
Paradajz
Kelj
Krastavac
Plavi patlidžan
Zelena salata
Keleraba
Pečurke
Maslačak
Jestivo cveće
Crni luk
Paštrnjak
Grašak
Biber
Bundeva
Repa
Morksa trava
Spirulina
Klice
Tikva
Ječmene klice
Pšenične klice

VOĆE koje je alkalno

Jabuke
Kajsije
Avokado
Banane
Dinje
Trešnje
Ribizle
Urme
Grejpfrut
Limun
Nektarine
Narandže
Breskve
Kruške
Ananas
Svo bobičasto voće
Mandarine
Tropsko voće
Lubenica

Hrana niske baznosti :

Sveži jogurti
jabuke, borovnica, smokve, kruška, jagode, lubenica.
proso

PROTEINI koji su bazni

Jaja
Mladi sir
Pileće grudi
Jogurt
Badem
Kesten
Tofu (fermentisan)
Laneno seme
Seme od bundeve
Tempeh (fermentisan)
Suncokret
Proso
Klice

Ostala bazna hrana

Jabukovo sirće
Polen od pčela
Granule od lecitina
Probiotik Kulture
Zeleni sokovi
Sokovi od povrća
Sokovi od svežeg voća
Organsko mleko
(nepasterizovano)
Mineralna voda
Zeleni čaj
Biljni čaj
Čaj od maslačka
Ginseng
Kombuha

ZASLAĐIVAČI
Stevija

Cimet
Kari
Đumbir
Senf
Čili papričića
Morska so
Miso
Tamari
Svi biljni začini

ORIENTALNO POVRĆ

Daikon
Šitake
Kombu
Umeboshi
Morske trave

Da vidimo sada koja je hrana u osnovi kisela. Neke osobe iz oblasti alternativne ishrane smatraju da unos kisele hrane treba ograničiti ili bolje rečeno kontrolisati.

MASTI I ULJA koji su kiseli

Ulje od avokada
Ulje od kukuruza
Kudeljino ulje
Laneno ulje
Svinjska mast
Maslinovo ulje
Ulje od susama
Ulje od suncokreta

ZRNEVLJE sa više kiselosti

Pirinčani kolači
Kolači od žita
Ječam
Heljda
Kukuruz
Ovas (urolan)
Pirinač (sve vrste)
Raž
Pšenica

MLEČNI PROIZVODI koji su kiseli

Sir od krave
Sir od koze
Sir, prerađen
Sir od ovce
Mleko
Puter

Zaslađivači povećane kiselosti

Šećer
Kukuruzni sirup

Alkohol koji je kiseo

Pivo pH 2.5
Razne vrste Rakije
Vino

OSTALA KISELA HRANA

Kakao
Kafa pH 4
Sirće
Senf
Biber
Bezalkoholna pića
Koka kola: pH 2

Kiseli lekovi i hemikalij

Aspirin
Lekovi
Droga
Psihodelične supstance
Pesticidi
Herbicidi
Duvan

Hranu možemo podeliti i na osnovu stepena baznosti i kiselosti. Na primer,

Visoko kisela hrana obuhvata sledeće namirnice:

Meso slanina, govedina, piletina, rakovi, riba, jagnjetina, jetra, jastog, školjke, svinjetina, ćurka …

Srednje kisela hrana obuhvata sledeću vrstu hrane:

Zrnevlje i mahunarke
ječam, kukuruz, sočivo, ovas, kikiriki, pirinač, raž, pšenica.
Koštunjavo voće
Brazilski orah, orasi.
Mlečni proizvodi
sir (beli sir i tvrdi sir)

Visoko bazna hrana obuhvata ove namirnice:

Sušeno voće
masline
melasa
Povrće
zeleno od cvekle, blitva, maslačak.

Srednje bazna hrana obuhvata ove namirnice:

Sveže voće
Većina voćki kao što su: kajsije, banane, kupine, dinje, trešnje, urme (sušene), limuni, mango, nektarine, narandže, breskve, ananas, maline, mandarine.
Povrće
Većina povrća uključujući i cveklu, razne repe, šargarepa, celer, krastavac, kelj, zelena salata, krompir, bundeva, kupus, slatki krompir, paradajz.Mahunarke,
boranija, pasulj, grašak.
Koštunjavo voće
bademi, kestenje, kokos. Sveži jogurt,
jabuke, borovnica, smokve, kruška, jagode, lubenica.
Zrnevlje
proso.

Hrana niske kiselosti:

Voće
brusnica, šljive.
Masti
puter, krem, ulja.

Hrana niske baznosti :

Sveži jogurti
jabuke, borovnica, smokve, kruška, jagode, lubenica.
Zrnevlje
proso, širak
Mahunarke
pasulj, soja.
Povrće
asparagus, brokoli, kupus, karfiol, plavi patlidžan, crni luk, paprike, rotkva, tikve, repa.

Stefan 

  1.  

    molim vas pojasnite mi kako je moguce da se jaja nadju i pod “PROTEINI koji su bazni” i pod “Visoko kisela hrana obuhvata sledeće namirnice:” ? …i da jos nesto… na mnogo mesta sam nasao da je limn najbaznija namirnica, a ovde stoji kod “Srednje bazna hrana obuhvata ove namirnice:” Hvala!

     
  2. admin 

    Hvala na primedbama koje su potpuno na svom mestu. Što se tiče jaja, pH svežeg belanceta je oko 7.5, što znači da je belance u samom startu slabo bazno. Kako jaje stari, ova se vrednost povećava. Sa druge strane žumance ima pH vrednost 6 i ova se vresnost ne menja sa vremenom, što znači da je ovaj deo jajeta slabo kiseo. Znači da u svakom slučaju nije tačno da je jaje visoko kisela hrana i to će biti promenjeno u tekstu.

    Što se tiče limuna, naravno sok od limuna je veoma kiseo, pH vrednost negde ispod 3. To nije sporno. Međutim, što se tiče nutritivnosti, sok od limuna je bazna hrana. Zašto? Zato što postaje bazan kada se unese u organizam.

    Neki smatraju da sve vrste hrane koje sadrže natrijum, kalijum i kalcijum postaju bazne. Ako sadrže sumpor, fosfate ili hloride postaće kisele jednom kada “sagore” u našem digestivnom traktu.

    Ipak, postoje i drugačiji pogledi na čitavu ovu stvar, i zato verovatno postoje i drugačije klasifikacije.

     
  3. Danica 

    Odlicno je sto pored gomile glupih sajtova postoji i ovakav koji je od znacajne koristi ! Hvala na primerima !

     
  4. frodo 

    nadam se da če mi vaši savjeti pomoći u organiziranju uravnotežene prehrane.posljednje vrijeme budim se vrlo umoran i s bolovima u cjelom tjelu,osobito mišičima,mokrača mi je tamne boje ,a koža vrlo suha.jedem vrlo ne redovito i uglavnom fast food hranu,uz unos lijekova koji su mi nužna terapija zbog zdravstvenih problema koje imam.
    Postoji li mogučnost detaljnijih savjeta za sistem prehrane,s vaše strane?? Inače,krvna grupa mi je A+.
    Unaprijed hvala.

     
  5. Tea 

    Meni vise nista nije jasno. Na jednom sajtu odredjene namirnice okarakterisu kao izrazito bazne, na drugom napisu kako one spadaju u kisele. Kako znati ko govori istinu, pojma nemam. Ukoliko neko ima precizne podatke koji su istiniti, molila bih da nam malo pripomogne jer sam totalno zbunjena a verujem da nisam jedina. Pozdrav svima!

     
  6. Wu-Ya 

    Tekst ima jako puno nedostataka i mnoge acidne namirnice su svrstane u bazne i obrnuto.Da ne komentiram sve i svaku namirnicu posebno napomenut ću samo mahunarke i proteine za koje ste naveli da su bazni.Postoje mahunarke koje su bazne kao rogač međutim kikiriki je također mahunarka ali je blago acidna.Što se proteina tiče to je totalan promašaj i ne istina.Nijedan protein životinjskog podrijetla nije bazan ali ni najmanje.Svi proteini životinjski su bjelančevine tipa 2 i teško su probavljive.To je ono što najviše i čini acidnim meso i općenito ostale životinjske “namirnice”.