Dr Bil Sirs Govori o Masnoći, Pravilnoj Ishrani Dece, Prirodnom Lečenju

Ishrana koja dovodi do sistemskih upala je odgovorna za glavninu bolesti modernog doba. Konzumiranje nezdrave hrane čini mnogo više od samog zakrečenja arterija. Ona takođe negativno utiče na svaki bitniji organ u telu, uključujući i mozak.

Dr Bil Sirs je pedijatar koji praktikuje medicinu više od 40 godina. Napisao je 45 knjiga o roditeljstvu, ishrani i zdravom načinu života. On govori o vrstama hrane koja dovodi do najviše upala, kao i o jednostavnoj hrani i vežbama koje mogu da poprave štetu i produže život.

U ovom članku smo za vas preveli delove intervjua koji je sa njim vodi Dejv Aspri, sa sajta bulletproof.com.

Dejv:

Upala je ono što je bitno. Ona je bitnija od skoro bilo čega drugoga. Mogu takođe da vam kažem na osnovu pisanja moje knjige HeadStrong, pogodite šta dovodi do upale? Poremećaj u funkcionisanju mitohondrija. Ne možete imati upalu bez poremećaja mitohondrija ili u najmanju ruku bez oštećenja ili stresa. Upala je ono čime se Dr Sirs bavio za vreme svojih 40 godina medicinske prakse, više nego što sam ja to radio, ali zaključak je validan i stvaran i morate ga čuti od njega. Bil, dobrodošao u emisiju. Čast nam je što si tu.

Dr. Bil Sirs:

Hvala Dejv. Čast je biti ovde. Kada sam pročitao tvoju knjigu, Bulletproof Diet, shvatio sam da je to najbliže nešto mojoj knjizi Inflammation Solution što sam ikada pročitao. Na istoj smo liniji. Hvala puno, čast je biti tvoj gost.

Dejv:

Zadivljen sam što čujem to, jer iskreno, dobio sam puno kritika kada sam rekao da je u redu jesti masnoću. Osećam da se trend sada promenio. Upravo treba da održim predavanje u toku ove nedelje na jednom susretu vezanom za prirodnu ishranu. Tu se skupljaju proizvođači da bi razumeli koji je sledeći veliki trend.

Naslov mog predavanja je "Masnoća se Vratila". Možete proveriti na Guglu. Možete videti da sada zapravo ima više upita za punomasnom hranom nego za nemasnom. Možda je tvojih 40 godina neumornog rada na ovome napravilo razliku.

Dr. Bil Sirs:  

Apsolutno, Dejv, masnoća se vratila, a nikada nije ni trebala da odlazi. Apsolutno najgori savet vezan za ishranu koji smo ikada dobili na celom svetu je ishrana bazirana na nemasnoj hrani.

Ono što sam shvatio pre mnogo godina je da kada takozvana "nauka" počne da govori protiv zdravog razuma, dolazi do pojave sumnjive nauke. Celokupna stvar oko nemasne hrane je baziran na sumnjivoj nauci.

Ono što mi je zapravo otvorilo oči je majčino mleko. Majčino mleko je 50% masnoća. Doktor Majka Priroda ne pravi greške, tako da sam najpre kao pedijatar počeo da razmišljam zašto je pola majčinog mleka masnoća. A koji je prvi organ koji biva pogođen ishranom? Mozak, a mozak je 60% masnoća.

Način na koji teram moje pacijente da obrate pažnju je da kažem: “Mi smo masne glave. Svi smo mi masne glave. Majko, ti pomažeš da poraste jedna masna glava. Njima je potrebna pravilna masna ishrana, a ne nisko-masna ishrana,”. Zato sam toliko srećan što se slažemo da se masnoća vraća i ne mislim da je ikada trebala da odlazi.

Dejv:

Nazvati to ishranom pravilne masnoće je zaista kul. Jer može biti veliki problem ako natovarite svoje telo visoko rafinisanim sojinim uljem, kanola uljem, i da ubacimo kukuruzno ulje, itd. To može čak biti i ketogena ishrana, dijeta veoma bogata masnoćama, ali čoveče neće ti se svideti šta će se desiti tebi ili tvojoj deci na ovoj vrsti masne ishrane.

Dr. Bil Sirs:  

Apsolutno, zapravo, prva hrana ... Da li se sećaš starih vremena kada smo decu počeli da hranimo pirinčanim cerealijama i to je bila njihova prva hrana?

Dejv:

Da.

Dr. Bil Sirs:  

Nema masnoće u pirinčanim cerealijama. A mi treba da odgajamo male masne glave.

Dejv:

Osim toga, bebe ne mogu da probavljaju ugljene hidrate u toku prve godine života. One bukvalno to izbace van.

Dr. Bil Sirs:  

Da, tačno, bukvalno. Video sam to. Imali smo osmoro dece, kao što znaš, tako da smo promenili mnogo pelena. Kada smo počinjali, počeli smo sa 6 meseci. Imao sam razgovor sa majkom. Rekao sam “Sada ćemo početi sa avokadom kao prvom hranom,” avokado sa 6 meseci, i ...

Ostatak intervjua na engleskom jeziku mozete pogledati u izvornoj verziji na youtube-u.

Izvor: 

youtu.be/eHgwfDZ5xUg