Dr Bil Sirs Govori o Masnoći, Lososu, Pravilnoj Ishrani Dece, Prirodnom Lečenju

Ishrana koja dovodi do sistemskih upala je odgovorna za glavninu bolesti modernog doba. Konzumiranje nezdrave hrane čini mnogo više od samog zakrečenja arterija. Ona takođe negativno utiče na svaki bitniji organ u telu, uključujući i mozak.

Dr Bil Sirs je pedijatar koji praktikuje medicinu više od 40 godina. Napisao je 45 knjiga o roditeljstvu, ishrani i zdravom načinu života. On govori o vrstama hrane koja dovodi do najviše upala, kao i o jednostavnoj hrani i vežbama koje mogu da poprave štetu i produže život.

U ovom članku smo za vas preveli delove intervjua koji je sa njim vodi Dejv Aspri, sa sajta bulletproof.com.

Dejv:

Upala je ono što je bitno. Ona je bitnija od skoro bilo čega drugoga. Mogu takođe da vam kažem na osnovu pisanja moje knjige HeadStrong, pogodite šta dovodi do upale? Poremećaj u funkcionisanju mitohondrija. Ne možete imati upalu bez poremećaja mitohondrija ili u najmanju ruku bez oštećenja ili stresa. Upala je ono čime se Dr Sirs bavio za vreme svojih 40 godina medicinske prakse, više nego što sam ja to radio, ali zaključak je validan i stvaran i morate ga čuti od njega. Bil, dobrodošao u emisiju. Čast nam je što si tu.

Dr. Bil Sirs:

Hvala Dejv. Čast je biti ovde. Kada sam pročitao tvoju knjigu, Bulletproof Diet, shvatio sam da je to najbliže nešto mojoj knjizi Inflammation Solution što sam ikada pročitao. Na istoj smo liniji. Hvala puno, čast je biti tvoj gost.

Dejv:

Zadivljen sam što čujem to, jer iskreno, dobio sam puno kritika kada sam rekao da je u redu jesti masnoću. Osećam da se trend sada promenio. Upravo treba da održim predavanje u toku ove nedelje na jednom susretu vezanom za prirodnu ishranu. Tu se skupljaju proizvođači da bi razumeli koji je sledeći veliki trend.

Naslov mog predavanja je "Masnoća se Vratila". Možete proveriti na Guglu. Možete videti da sada zapravo ima više upita za punomasnom hranom nego za nemasnom. Možda je tvojih 40 godina neumornog rada na ovome napravilo razliku.

Dr. Bil Sirs:  

Apsolutno, Dejv, masnoća se vratila, a nikada nije ni trebala da odlazi. Apsolutno najgori savet vezan za ishranu koji smo ikada dobili na celom svetu je ishrana bazirana na nemasnoj hrani.

Ono što sam shvatio pre mnogo godina je da kada takozvana "nauka" počne da govori protiv zdravog razuma, dolazi do pojave sumnjive nauke. Celokupna stvar oko nemasne hrane je baziran na sumnjivoj nauci.

Ono što mi je zapravo otvorilo oči je majčino mleko. Majčino mleko je 50% masnoća. Doktor Majka Priroda ne pravi greške, tako da sam najpre kao pedijatar počeo da razmišljam zašto je pola majčinog mleka masnoća. A koji je prvi organ koji biva pogođen ishranom? Mozak, a mozak je 60% masnoća.

Način na koji teram moje pacijente da obrate pažnju je da kažem: “Mi smo masne glave. Svi smo mi masne glave. Majko, ti pomažeš da poraste jedna masna glava. Njima je potrebna pravilna masna ishrana, a ne nisko-masna ishrana,”. Zato sam toliko srećan što se slažemo da se masnoća vraća i ne mislim da je ikada trebala da odlazi.

Dejv:

Nazvati to ishranom pravilne masnoće je zaista kul. Jer može biti veliki problem ako natovarite svoje telo visoko rafinisanim sojinim uljem, kanola uljem, i da ubacimo kukuruzno ulje, itd. To može čak biti i ketogena ishrana, dijeta veoma bogata masnoćama, ali čoveče neće ti se svideti šta će se desiti tebi ili tvojoj deci na ovoj vrsti masne ishrane.

Dr. Bil Sirs:  

Apsolutno, zapravo, prva hrana ... Da li se sećaš starih vremena kada smo decu počeli da hranimo pirinčanim cerealijama i to je bila njihova prva hrana?

Dejv:

Da.

Dr. Bil Sirs:  

Nema masnoće u pirinčanim cerealijama. A mi treba da odgajamo male masne glave.

Dejv:

Osim toga, bebe ne mogu da probavljaju ugljene hidrate u toku prve godine života. One bukvalno to izbace van.

Dr. Bil Sirs:  

Da, tačno, bukvalno. Video sam to. Imali smo osmoro dece, kao što znaš, tako da smo promenili mnogo pelena. Kada smo počinjali, počeli smo sa 6 meseci. Imao sam razgovor sa majkom. Rekao sam “Sada ćemo početi sa avokadom kao prvom hranom,” avokado sa 6 meseci, i pogodi šta sa 7 meseci? Broj jedan hrana za upalu i mozak. Pliva u moru i ružičaste je boje. Losos. Držim mali natpis u mojoj ordinaciji, "losos sa 7 meseci starosti". Majke me pogledaju i kažu stvarno, nikada nisam čula za to. Avokado sa 6 meseci a losos sa 7?

Dejv:

Pretpostavljam da se radi o divljem lososu, ne gajenom u industrijskim farmama?

Dr. Bil Sirs:  

Apsolutno, divlji losos. Naučio sam to od Doktora Majke Prirode, mog naučnika u koga imam najviše poverenja. Nisam znao mnogo o ribi, ali sam naučio mnogo kada sam bio na pecanju na Aljasci. Sedim i gledam losose kako nemaju ružičastu boju na početku svog putovanja, ali kako idu dalje, 5 kilometara uzbrdo na svom poslednjem maratonu, postaju sve više pink.

Pitao sam svog omiljenog ribolovca tamo, Rendija Hartnela: “Rendi, zašto su lososi pink?” On je rekao “Pazi, pretpostavimo da trčiš maraton i da ideš uzbrdo 5 kilometara. Dok ne stigneš na vrh brda, dobićeš artritis. Tvoji mišići će biti pod oksidativnim stresom. Imaćeš upalu posvuda, tako da Majka Priroda kaže, Hej, losose, svrati do naše male apoteke ovde, i ja ću ti dati malo prirodnog pigmenta pod imenom astaksantin.”

Astaksantin je odgovor Majke Prirode na upalu. To je najmoćniji antioksidant i anti-upalna supstanca. Inače bi se mišići lososa raspali. Ja sam rekao “Ako je dobro za lososa, može li biti dobro za ljude?” Otišao sam da gledam Havajski Maraton. Vidim ove maratonce, oni uzimaju pilule astaksantina pre početka trke i tako sam naučio puno od lososa.

Doneo sam ove informacije nazad u moju ordinaciju i jedna od dve rečenice koje uvek kažem svim svojim pacijentima svih uzrasta, idite da pecate. Pecajte ribe. Veoma jednostavno.

Dejv:

Za doručak ovog jutra, moje ćerke od 7 i 9 godina, su jele puter od krava koje su išle na ispašu i losos ulovljen u divljini.

Dr. Bil Sirs:  

Dobar izbor...

Dejv:

Sa komadićima avokada i soli, prilično soli, jer so je dobra za vas ujutru.

Dr. Bil Sirs:  

Dobar početak za mozak. Dejv, drago mi je da si to pomenuo jer roditelji dolaze u moju ordinaciju i kažu “Škola kaže da je Džoni hiperaktivan, ili da ima ADD ili ADHD” A ja pitam, “Šta ste imali za doručak?” Pa ispada da su imali svu tu veštačku hranu, prebogatu ugljenim hidratima, a siromašnu masnoćama i tako dalje.

Dejv:

Voćne oblutke...

Dr. Bil Sirs:  

Da takve stvari. Ja onda kažem “Vaš Džoni nema ADD. On ima deficit u ishrani. NDD (nutrition deficit disorder).

Dejv:

Mislio sam da ćeš da kažeš deficit lososa u ishrani...

Dr. Bil Sirs:  

Da losos, slično tome. Ja kažem “Poslali ste ga u školu uz džank hranu i dobijate džank učenje i dobijate džank ponašanje.” Ono što si upravo rekao kako se hrane tvoja deca, to je pametna ishrana, fantastično pametna dijeta. Hvala ti.

Dejv:

Imali smo par vegana sa kojima moja deca idu u školu. Njihovi roditelji im daju jabuke za doručak. Ova jadna deca dolazi u školu i ne mogu da izdrže sat ipo. Zbog njih ceo razred mora da se zaustavi da bi opet mogli da užinaju oko 10 pre podne. Stvarno? Moja deca mogu da izdrže 4 sata bez jela jer su jeli dovoljno i jeli su dovoljno masnoća. To me čini tužnim.

Dr. Bil Sirs:  

Učitelji to ne razumeju. Zapravo, postoji knjiga o masnoći, zove se Omega 3 Efekat. Shvatio sam da je to problem u školama. Radi se o fascinantnom istraživanju. Naši slušaoci zaslužuju da dobiju informacije bazirane na nauci. Ako vaša deca dobiju pametan doručak pre no što odu u školu, biće im mnogo lakše. Morska hrana, uglavnom, kupine, borovnice, zeleno povrće i orašasto voće. Lako je zapamtiti, riba, plava boja, zelena boja, orasi.

Dejv:

Ti si majstor, nakon 45 knjiga, da napraviš da ljudi lako upamte. Pitanje o orašastom voću, sirovo ili pečeno?

Dr. Bil Sirs:  

Sirovo.

Dejv:

Slažemo se oko dosta stvari, zar ne?

Dr. Bil Sirs:  

Nemojte se kačiti sa Majkom Prirodom. Ona ima puno više iskustva od nas.

Dejv:

Istina. Ja pokušavam da hakujem stvari i pronašao sam da je naše telo dizajnirano da odgovara na svoje okruženje. Tako, možete promeniti ulazni signal i dozvoliti Majci Prirodi da odgovori na signal koji ubacite, ali nećete proći dobro ako pokušavate da promenite gradivne jedinice vašeg tela. Ne možete da jedete aluminijum i da imate kožu od aluminijuma. To ne funkcioniše na taj način.

Dr. Bil Sirs:  

Da, apsolutno. Dopada mi se tvoj termin "biohaker". Tehnološki sam malo zastareo, pa sam morao da pitam šta to zapravo znači biti haker. Shvatio sam da, kada sam prolazio kroz svoju zdravstvenu transformaciju, negde u našem telu mora da postoji apoteka. Zato što je dizajner naših tela, kada je pravio najbolju mašinu na svetu, morao znati da ćemo negde da uprskamo stvari. Ljudi smo. Zato da bi to predupredio, stavio je u nama samima apoteku koja pravi sve što nam treba od lekova. To otkriće je zapravo donelo Nobelovu nagradu. Sećam se pre 20 godina kada sam prolazio kroz period transformacije, pozvao sam na večeru u mom domu čoveka koji je otkrio tu apoteku, nobelovca doktora Luisa Ignara da me poduči o tome.

Rekao sam sebi “Moram da pojednostavim stvari”. I tako sam rešio da vas povedem unutar vašeg tela i pokazati vam gde se u svetu vašeg tela nalazi ta apoteka. Radi se o unutrašnjem zidu vaših kvnih sudova, koji se naziva endotel. To je najveći organ tela, a mnogi ljudi nisu nikada ni čuli za njega. Postoji slika, jednostavna mentalna slika, gde možete da zamislite na milijarde sićušnjih flašica sa lekovima. Zapravo i izgledaju kao male brizgalice pod mikroskopom.

Ove brizgalice, 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji ubacuju lekove u vaš krvotok, lekove koji smanjuju visok šećer u krvi, visok pritisak, visok holesterol, smanjuju sve visoke vrednosti nečega, ubacuju antidepresive, lekove koji ublažavaju vaša loša raspoloženja, lekove koji leče povrede, antiupalne lekove, supstance koje sprečavaju da se krv zgrušava previše brzo, antikoagulante.

Upravo sam pomenuo neke od lekova koje uzimamo spolja, ali mi možemo da ih pravimo iznutra. Pilule koje pravimo iznutra su mnogo bolje od pilula koje uzimamo spolja jer ih telo pravi samo za nas. U pravoj dozi i u pravi čas. Zato, ako smem da kažem, hajde da bio-hakujemo sebe i otvorimo ovu prirodnu apoteku.

Dejv:

Veoma dobro rečeno. Ideja o hakovanju, a zapravo bio sam specijalista za kompjutere u prethodnom delu mog života, je preuzimanje kontrole nad sistemom o kome ne znate puno jer nije vaš. Ispostavlja se mi ne znamo puno o svojim telima. Znamo više no što smo znali pre, ali još uvek ima puno misterija. Bez obzira na to, ipak možete da preuzmete kontrolu bez potupnog znanja. Potrebno vam je samo toliko znanja da biste upali unutra.

Ono što opisujemo ovde, ako zamislimo da imate nameru nešto ubrizgati, to ćete uraditi u krvotok, jel tako. Zato ima smisla da sistem koji evoluira, kao što je telo, ima više od jednog mesta gde bi se nešto ubrizgalo. A to je čitava obloga arterija tako da može nešto da se ubaci u krvotok jako brzo.

Dr. Bil Sirs:  

Tačno.

Dejv:

Usput, znate da je oštećenje endotela nešto što se dešava kada uzimate prženu hranu.

Dr. Bil Sirs:  

Ispržite svoje arterije, jel tako?

Dejv:

To se dešava. To je jedna od onih stvari, kao kada biste pušili cigaru ili jeli gomilu pržene hrane. Šta biste odabrali?

Dr. Bil Sirs:  

Zapravo, mislim da bi vam pržena hrana verovatno učinila veću štetu.

Dejv:

I ja isto mislim.

Dr. Bil Sirs:  

Da vam kažem zašto. Da se vratimo na sliku o bočicama u vašim arterijama. Kada konzumirate veliki burger ili prženu piletinu, hrana ide direktno u krvotok i dovodi do naglih promena. Nagle promene su loša stvar što se tiče upala.

Dejv:

Pojačava se upala, u redu.

Dr. Bil Sirs:  

Izbegavajte nagle promene. I izbegavajte lepljive stvari koje dovode do naglih promena. Tako ja to pojašnjavam svojim malim pacijentima. Kažem “Džo, čoveče, ti si pun lepljivih stvari, moram to da izmerim. Kada te pržene lepljive stvari dođu u tvoj krvotok, zatvaraju brizgaljke tvojih malih bočica sa lekovima i tvoja apoteka je zatvorena. Svaki put kada uzmeš veliku burger ili prženu piletinu.”

Dejv:

Radi se o fibrinogenu, faktoru zgrušavanja krvi o čemu ti govoriš ovde.

Dr. Bil Sirs:  

Da, o fibrinogenu, hemoglobinu A1C, homocisteinu, oksidiranom holesterolu.

Dejv:

Dobro, znači markeri za upalu.

Dr. Bil Sirs:  

Tačno, ti markeri. Ali zbog dece ja to zovem lepljivim stvarima. Zapravo, držao sam predavanje deci iz prvog razreda. Govorio sam o ovim lepljivim stvarim deci koja su imala 6 godina. Te večeri, roditelji su odveli dete da mu kupe lepljivi burger, a ono je reklo: “Tata, ne mogu da jedem to. Ako stavljam lepljivu hranu usta, zatvoriće moje bočice sa lekovima.” Dete od 6 godina.

Dejv:

Deca zapravo žele da jedu da bi postali snažni kada im pokažete šta je šta.

Dr. Bil Sirs:  

Da, oni to vole.

Dejv:

Sa burgerima, pretpostavljam kada biste odstranili zemičke i svu ostalu koještariju koju stavljaju na njima i kada biste samo jeli visoko kvalitetnu govedinu, da bi se stvari promenile?

Dr. Bil Sirs:  

Da, Zapravo...

Dejv:

Okej, samo sam želeo da proverim zbog slušalaca koji kažu da ne bi trebalo jesti meso iz hamburgera. Ne, mi ga jedemo, ali ja znam odakle to meso potiče.

Dr. Bil Sirs:  

Tačno tako. Uzeo si mi reči iz usta.

Dejv:

Dobro. Samo proveravam. Uplašio si me za trenutak. Pomislio sam da si antiburger. Kraj intervjua... Samo se šalim.

Dr. Bil Sirs:  

Govedina je dobra stvar.

Dejv:

Dobro.

Dr. Bil Sirs:  

Govedina se puno ogovara zato što oni rade svašta sa njom. Moram da priznam nešto. Jednom ili dva puta mesečno ja uzmem veliki sočni burger od divljači, divlji ulov. Dobijem nešto divljači poštom iz Viskonsina i Pensilvanije (moje omiljene države gde se love jeleni) kao naknada za konsultacije. Ali kada ne bih znao farmu sa koje je govedina došla, i kako se taj farmer ophodio prema stoci, ne bi jeo govedinu. A takođe govorim i pacijentima da ne jedu ono za šta nemaju pojma odakle je došlo.

Dejv:

Morate biti posvećeni što se tiče govedine. Moja govedina ovde, živim na organskoj farmi na Vankuver Ostrvu, i krave koje jedem sve idu na ispašu. I nigde ne dolaze u kontakt sa pesticidima. Nikada ne prskam Raundap. Čisto je koliko je god to moguće....

...

Dr. Bil Sirs:  

Ako praktikujete Intermittent fasting (post na preskok), ono što radite je smanjujete nagle promene. Izbegavajte nagle promene. Ako konzumirate velike porcije, puno pržene hrane, ili ako jedete brzo šta se dešava?

Za sat vremena, lepljiva materija se naglo povećava u vašem krvotoku. Ne želite to. Krvni sudovi doživljavaju napade od ovih naglih promena. Ako praktikujete post, vi izbegavate nagli porast insulina u krvi. Vidite, izbegavanje insulinskih naglih šokova ... vidite kada bi mi neko dao da definišem zdravlje u tri reči ja bih odabrao "izbegavajte nalete insulina". A to je upravo ono što se postiže postom.

Dejv: 

To je fantastično jer sam i sam došao do istog zaključka čitajući knjigu Garija Taubesa... Shvatio sam da je to bitno, držati insulin na niskom nivou, pa šta mogu da jedem ujutru što ima nulti efekat na insulin? Odgovor je masnoća.

Dr. Bil Sirs:  

Da, upravo tako.

Dejv: 

To je jedna stvar vezana za Bulitpruf kafu i ona je merena nezavisno. Nema efekta na insulin, ne dobijate porast insulina. Tako da pankreas može da se opusti. A nema ni probave proteina, što takođe dovodi do porasta insulina... Koje još nagle poraste treba da izbegavamo?

Dr. Bil Sirs:  

One koji potiču od šećera.

Dejv: 

Dobro, glukoza.

Dr. Bil Sirs:  

Pomenuo si magičnu reč ovde što se tiče zdravlja, opustiti se. Da se vratimo na arterije još jednom, jer stvar je medicinskih činjenica da je svaki organ vašeg tela onoliko zdrav koliko je dopremanje krvi do njega dobro. Ako su vaši krvni sudovi zdravi, vaši organi su zdravi.

Kada na primer pijete kolu. Da počnem od nagoreg udara koje vaše telo može da ima, a to je kola, zašećerena voda, loša stvar. Pijete kolu, dobijete nagli porast šećera u krvi. Ako pojedete bareno jaje, na primer, koje je masnoća i protein, nećete dobiti nagli porast. Kada bih bio krvni sud i kada bi govorio onome ko konzumira jaje, rekao bih hvala ti. Opusti se čoveče. Opustio si krvne sudove. Kada su moji krvni sudovi opušteni, otvoreniji su. Dobijam više krvi u mozak. Zdrave masnoće i proteini kažu arterijama da se opuste. Kola koju popijete kaže vam da se pripremite za nagli udar i krvni sudovi će se skupiti. Neće biti relaksirani...

Ostatak intervjua na engleskom jeziku mozete pogledati u izvornoj verziji na youtube-u.

Izvor: 

youtu.be/eHgwfDZ5xUg