Debljina i Hipertenzija - Visoki Krvni Pritisak

Hipertenzija ili visok krvni pritisak je bolest koja se javlja u slučajevima kada vrednosti dijastoličkog pritiska postane veća od 90 mm živinog stuba, a vrednost sistoličkog pritiska veća od 140 mm živinog stuba. Često se javlja kod osoba koje imaju povećanu telesnu težinu. Višak masnog tkiva u telu povećava vrednosti metaboličkih faktora kao što su povišen šećer u krvi ili veći nivo insulina u krvi. Takođe se povećavaju vrednosti lipida i natrijuma, a telo zadržava vodu, što sve zajedno sačinjava složeni mehanizam kojim višak telesne težine povećava krvni pritisak.

Kod osoba povišenog krvnog pritiska, povišen pritisak može bit prisutan godinama bez simptoma i ukoliko se pravovremeno ne tretira nastupaju oštećenja na krvnim sudovima organa i tkiva. Poremećaji na očima, bubrezima, srcu, mozgu i drugim organima mogu nastati kao posledica nelečenog visokog krvnog pritiska koji je prisutan duži vremenski period.

Proučavanja su pokazala da je gojaznost jedan od faktora rizika za pojavu visokog krvnog pritiska. U istraživanju koje je objavljeno u jednom američkom časopisu o hipertenziji, naučnici su otkrili da se kod osoba sa povećanim opsegom struka kroz godine, povećao i krvni pritisak. Rezultati su pokazali da osobe sa pretežno trbušnom debljinom (izgled jabuke) imaju veći rizik za razvoj hipertenzije u odnosu na osobe kod kojih je suvišno masno tkivo raspoređeno više u predio bedara (izgled kruške).
 
Najefikasnija metoda lečenja visokog krvnog pritiska je zato smanjiti svoju prekomernu težinu. Odabranom ishranom i smanjenim unosom soli u organizam, uz izbegavanje masne hrane, zajedno s odgovarajućom telesnom aktivnošću, mogu se postići dobri rezultati. Gubitak od samo pet do deset procenata telesne težine doprinosi boljoj regulaciji krvnog pritiska koji treba da bude ispod 140/90 mmHg.

Ponekad je potrebno uzimati antihipertenzivne lekove za snižavanje pritiska. Česte kontrole kod lekara i nadzor nad vrednostima pritiska neophodne su za izbegavanje privida dobrog lečenja hipertenzije.