Jedan obrok dnevno smanjenog kalorijskog sadržaja - da li se to isplati?

Pobornici nekih vrsta dijete kažu da je smanjenje kalorija u samo jednom obroku u toku dana neefikasan metod za smanjenja telesne težine. To je zato što ljudi nadoknađuju manjak kalorija tako što jedu više za vreme ostalih obroka.

Ali izgleda da možda i nije tako, ako je verovati jednoj studiji malog intenziteta objavljenoj u oktobarskom broju časopisa Apetit. U stvari, istraživači su utvrdili da ako imate samo jedan obrok sa smanjenim kalorijskim unosom u toku dana, a zatim jedete ono što želite ostatka dana, to može biti efikasna tehnika mršavljenja.

Istraživači su ispitivali 17 muškaraca i žena. U toku prve dve nedelje, ispitanici su mogli da pojedu koliko god su hteli u toku svih obroka i za vreme svih užina, a hrana je servirana u vidu švedskog stola. Merene su tačne količine konzumirane hrane i njihov kalorijski unos. Zatim u toku naredne dve nedelje, učesnici ovog eksperimenta su za ručak jeli obrok od 200 kalorija, i to komercijalno dostupnu hranu kao što su "Kashi bar" ili "Lean Pocket". Za ostale obroke u toku dana, oni su jeli ono što su hteli i uzimali hranu sa švedskog stola.

Ako ne računamo ručak, ispitanici su u toku druge dve nedelje konzumirali 1.568 kalorija u proseku a taj broj je bio 1.560 u toku prve dve nedelje što je beznačajna razlika. Ako računamo i ručak, oni su unosili 245 kalorija manje u dvonedeljnom pediodu kada su imali niskokaloričan ručak. Rezultat toga ne iznenađuje: u proseku su izgubili pola kilograma po učesniku u toku druge dve nedelje eksperimenta.

Obično, ako se u toku dijete stvori deficit, taj se deficit nadohnađuje kasnije. U ovoj studiji istraživači sa Kornel Univerziteta nisu našli dokaze za bilo kakvu nadoknadu.

Prerađeno na osnovu članka http://www.nytimes.com/2011/09/06/health/research/06nutrition.html