Kako Rešiti Problem sa Desnima na Prirodan Način

Imate problema sa desnima? Osim čišćenja organizma, možda biste mogli da razmislite o još nekim prirodnim rešenjima. Na primer, o ulju čajnog drveta, koje ima izrazita antibiotička svojstva...

"Ulje čajnog drveta, usled antibiotičkih svojstava, poželjno je nanositi lokalno, jer može pomoći i kod težeg oblika hroničnog gingivitisa, smanjiti upalu desni i krvarenja", poručuje Keti Vong, stručnjak alternativne medicine.

Sa liste prirodnih sredstava koju je napravila Keti Vong, biramo i sok od brusnice, čijeg će 120 ml dnevno pomoći u sprečavanju bakterija da napadaju zubno meso i šire infekciju, ali su ovde neophodne konsultacije sa lekarom da bi se isključilo sadejstvo sa eventualnim drugim lekovima.

Teri Morgan, saradnik sajta eHow, navodi još jednu preporuku stručnjaka - koren kurkume, zbog njegove moći da smanjuje upalu desni i ublažava prateće bolove, a, podstiče i uklanjanje toksina iz organizma. Nana se, podseća ona, takođe uspešno uključuje u saniranje ovog tipa problema jer je krase antiupalna svojstva i efikasno se može koristiti u pasti sa đumbirom i medom. Ili, kao dobri stari čaj. I Sanguinaria canadensis (engl. bloodroot) je vrlo poželjan saborac u borbi za zdravlje desni, pa će navedene smetnje lečiti pripremljena u čaju ili u obliku tinkture.

Naturopatska medicina ukazuje na važnost unošenja dovoljne količine minerala i vitamina u organizam. Cink, bakar, folna kiselina, vitamin E, selen, vitamin A ili beta-karoten mogu da usporavaju napredovanje bolesti desni, kako podseća AltMD, portal o alternativnoj medicini. Flavonoidi, prirodne materije biljaka, pomoći će da se sanira upala i ojačaju desni pa zato u ovom slučaju treba jesti dosta borovnica, beli glog, luk i grožđe ili koristiti odgovarajuće ekstrakte.

Kada je reč o homeopatiji, glavni lek za blaže probleme sa desnima je Mercurius solubilis hahnemanni u 6c potenciji.

Ajurvedska medicina, pak, preporučuje dnevno čašu vode sa sokom sveže ceđenog limuna ili sa pet grama amla praha, radi sprečavanje krvarenja iz desni. Zube možete četkati i nimom u prahu.

Tradicionalna kineska medicina zdravlje desni dovodi u vezu sa funkcijom jetre koja ih ishranjuje pa ukoliko je nivo toksina koje prečišćava “laboratorija organizma” visok, desni postaju leglo bolesti.

Zubi se mogu četkati smesom korena kanadskog ljutića u prahu, a na desni se može nanositi i aloe vera koja će doprineti ublažavanju boli i upala.

Indijski ekspert prirodne medicine, dr Šijam Singa preporučuje i ulje karanfilića, koje će pružiti privremeno olakšanje bolova u desnima, dok za izuzetno natečene desni preporučuje mešavinu pola kašike sodabikarbone, pola kašike soli i dve kapi ulja slačice. Ovu mešavinu potrebno je naneti tako da se rastopi na desnima.

A kako smo usmereni prvenstveno ka prevenciji zdravlja, dragoceni savet smo videli u dnevnoj petnaestominutnoj kružnoj masaži desni uljem eukaliptusa ili virdžinijskog oraha Hamamelis virginiana.

Ponavljamo da je izbor celovitih namirnica, a izbegavanje onih prerađenih, kao, uostalom i za očuvanje zdravlja u drugim domenima, i ovde preporučljiv.

Izvor: Zdrav Zivot