Pirinčana Dijeta

Pirinčana dijeta je krajnje krut pristup kada se radi o pokušaju mršavljenja. Detaljan plan ishrane strogo ograničava so, šećer, masnoće i prerađenu hranu. Smatra se da dovodi do brzog gubitka težine - osobama na ovoj vrsti dijete se obećava brzi gubitak težine od 10-15 kg prvog meseca, a potom 1.5-2.5 kilograma nedeljno u kasnijim fazama. Ako dodamo i preporučene vežbe, može se izgubiti čak i više kilograma.

Dijeta sa pirinčem je rešenje bazirano na programu mršavljenja iz davne 1939. godine, gde su osobe bile podvrgavane intenzivnom programu u objektima okruga Duram, Njujork. U trajanju od dve do četiri nedelje, program se fokusirao na lečenju gojaznosti, dijabetesa, bolesti srca, visokog krvnog pritiska i bolesti bubrega.

Zbog kontinuiranog uspeha ovog, dosta skupog programa, on se sprovodi i danas. Kiti Rosati, registrovani dijetetičar, i njen suprug kardiolog, Robert Rosati, odlučili su da napišu knjigu o rešenjima koje nudi pirinčana dijeta za one koji žele da probaju ovu dijetu kod kuće.

Ovaj plan mršavljenja se bazira na niskokaloričnom unosu hrane, i to na kompleksnim ugljenim hidratima, sa malo masti, niskog sadržaja šećera i proteina, sve sa ciljem da dođe do detoksikacije i da se spreči pojava hroničnih bolesti.

Ova dijeta takođe obuhvata smanjenje stresa kroz sabranost, jogu i meditaciju. Stotine recepata, nedeljni meniji, saveti i načini ishrane se nalaze u pomenutoj knizi o Pirinčanoj Dijeti.

NAPOMENA: Ova dijeta se ne preporučuje za osobe koje su imale resekciju debelog creva ili ako im je bubrežna funkcija poremećena.

Pirinčana Dijeta: Šta možete da jedete

Osobe koje su prošle originalni program pirinčane dijete jele su nešto više od samog pirinča - ali ne mnogo više. Iako je pirinač osnovni deo ovog plana ishrane, tu se sadrži još oko 30 namirnica kojie se dodaju obrocima.

Plan ishrane pirinčane dijete dozvoljava skrob od integralnih žitarica, mahunarke niskog sadržaja natrijuma, voće, povrće, nemasno mleko i mlečne proizvode. "Konzumiranjem hrane bogate vlaknima iz integralnih žitarica, voća i povrća će vam dati osećaj punoće i zadovoljstva", kaže koautor Kiti Rosati.

Dijeta na bazi pirinča ima nekoliko faza:

Faza 1

Faza 1 se odvija u toku prvih nedelju dana

1 dan: Osnovna Pirinčana Dijeta (800 kalorija i 50 mg natrijuma); 2 puta skrob i 2 voćke za doručak, ručak i večeru

narednih 6 dana: Lakto-vegetarijanska Pirinčana Dijeta (1.000 kalorija dnevno i 300 mg natrijuma)

Doručak: 1 put skrob, 1 voćka, 1 nemasni mlečni proizvod

Ručak i večera: 3 puta skrob, 3 puta povrće, 1 voćka

Faza 2

Faza 2 se odvija u toku druge nedelje

1 dan: Osnovna Pirinčana dijeta

narednih 5 dana: Lakto-vegetarijanska Pirinčana Dijeta

sedmi dan: Vegetarijanski plus Pirinčani plan ishrane (1.200 kalorija dnevno i 500 mg natrijuma)

Doručak: 2 puta skrob, 1 voće

Ručak: 3 puta skrob, 3 puta povrće, 1 voće

Večera: 3 puta skrob, 3 puta protein (ili 2 mleko), 3 puta povrće, 1 voće

Faza 3

Faza 3 znači održavanje postignutih rezultata. Isto kao i faza 2, dodajući oko 200 kalorija više
nedeljno, sve dok se težina ne stabilizuje.

1 dan: Osnovna Pirinčana Dijeta

narednih 4 dana: Lakto-vegetarijanska Dijeta

narednih 2 dana: Vegetarijanska plus Pirinčana Dijeta

Autori ove dijete napominju da ona sadrži premalo kalcijuma i vitamina D i predlažu korišćenje multivitaminskih suplemenata.

Pirinčana Dijeta počinje sa 800 kalorija a zatim se postepeno povećava unos kalorija do faze održavanja koja omogućava 1.200 kalorija dnevno. Stručnjaci upozoravaju da su vrlo nisko-kalorijske dijete sa manje od 1.200 kalorija dnevno opasne i da treba da budu praćene medicinskim nadzorom.

Klijenti koji su prolazili kroz ovaj program u Severnoj Karolini, kažu da su snizili krvni pritisak, nivo šećera u krvi, holesterol, i uspešno izgubili višak kilograma. "Kada se izostavi pržena hrana, kafa, prerađena hrana, šećer i kada se pređe na prirodnu hranu, oni se osećaju bolje, migrene odlaze, simptomi fibromialgije nestaju i ljudi više ne žude za nezdravom hranom", kaže Rosati.

Prvobitno, ovaj režim ishrane je bio razvijen za pacijente sa bolestima bubrega i kada je bilo potrebno snižavanje krvnog pritiska. Danas, restriktivna ograničenja unosa natrijuma u organizam se sprovode radi gubitka vode. "Prosečan Amerikanac potroši oko 7.000 miligrama natrijuma dnevno i kada se ta vrednost smanji na 50 miligrama u detoks fazu, oni gube vodu, a u roku od 48 sati izgube i apetit", kaže Rosati.

Ejmi Džejmison-Petonic, portparol Američkog Dijetetskog Udruženja sa višegodišnjim iskustvom savetovanja kod programa mršavljenja se ne slaže. "Ne možete kriviti so za pojavu apetita; postoji toliko mnogo drugih faktora koji utiču apetit, uključujući i jaku psihološku komponentu."

Pirinčana Dijeta dozvoljava u proseku samo od16 do 20 grama proteina dnevno, što je znatno manje od Dijetetske preporuke za uzimanje proteina od 46 do 56 grama dnevno. Rosati odbacuje ove nacionalne preporuke i predlaže da se obave proučavanja koja bi podržala manji unos proteina.

Pirinčana Dijeta: Šta kažu stručnjaci?

Pirinčana Dijeta najbolje funkcioniše u kontrolisanom okruženju, kao što je Duram klinika, uz podršku, u grupi i pod medicinskim nadzorom. Kada se ona radi kod kuće, to može biti jako teško. Pored toga, mnogi od preporučenih proizvoda za ishranu nisu široko dostupni i zahtevaju specijalne porudžbine.

Dijeta na pirinču "ima neke dobre komponente, uključujući vežbe, smanjenje stresa, promenu načina života, i odabir  namirnica", kaže registrovani dijetetičar Džejmison-Petonic. "Brine me kada se konzumira manje od 1.200 kalorija dnevno, jer vaše telo misli da umire od gladi i reaguje smanjenjem bazalnog metabolizma, što bi moglo dovesti do nepoželjnog jo-jo sindroma".

To znači da se takva nefleksibilna i niskokalorična ishrana teško može da se održi, dovodi do povratnog efekta i ima potencijal da dovede do nedostatka nutritijenata. Ona predstavlja izazov i kada jedete napolju ili pohađate društvene događaje.

Pored toga, stručnjaci upozoravaju da nisko kalorične dijete mogu dovesti do gubitka mišićne mase. "Proteini su važni u ishrani", kaže Džejmison-Petonic ", a posebno ako pokušavate da smršate, jer održavaju mišićnu masu i čine da se osećate sitim više od drugih hranljivih materija."

Neki stručnjaci bi želeli da vide ishod studije o brzom mršavljenju koji pokazuju dugoročnu efektivnost rešenja Pirinčane Dijete. "10 do 15 kilograma gubitka kilograma u ovoj dijeti se odnosi na gubitak tečnosti, a to utiče na  zdravlje drugačije nego kada se izgubi ista ta količina masti", kaže Džejmison-Petonic. Ona takođe smatra da ovaj plan mršavljenja može dovesti do neželjenih efekata i savetuje da se konsultujete sa vašim lekarom pre početka pirinčane dijete.

Pirinčana dijeta će dovesti do gubitka kilograma zbog niskog kalorijskog sadržaja, ali može da smanji zadovoljstvo konzumiranja hrane svojim smanjenim izborom namirnica.

Nefleksibilne skrobne dijete su obično kratkog daha jer sužena pravila dijete vrlo brzo dosade ljudima i takve dijete ne mogu da se održavaju na duge staze. Tada je upitno da li će se izgubljena težina održati ili će se osoba vratiti ranijim navikama.

Pirinčana dijeta može biti dobar početak i prelazna faza ka zdravijem načinu prehrane ali je verovatno preteško održati je na duge staze. Ako imate zdravstvene probleme ili ako želite da smršate brzo možete da probate ovu pirinčanu dijetu, ali samo pod uslovom da dobije odobrenje od svog lekara pre početka ovog programa (polu)izglađivanja.