Kako Telo Reaguje na Brze Dijete

Postoje brojne brze dijete koje mogu pomoći da se oslabi što je pre moguće. Neke rade bolje što se tiče gubitka kilograma, druge su lakše za sprovesti, a treće pak su jeftinije i dostupnije.

Skarsdejl dijeta, na primer, nudi najviše izbora, što samim tim omogućava lakši gubitak kilograma. Dijeta sa supom od kupusa je pomalo dosadna, ali veoma pristupačna, dok dijeta na bazi limunade zahteva izvesnu pripremu.

Za koju god brzu dijetu da se odlučite, zbog ekstremnih uslova po organizam, neophodno je konsultovati se sa svojim lekarom. Ali šta se dešava sa telom kada se počne sa dijetom?

Telo reaguje na prirodan način. Kada telo postane svesno da dobija manje hrane i energije nego što mu je potrebno, dešava se nešto samo na prvi pogled nelogično. Naime telo počinje da ono malo hrane što dobija skladišti kao masno tkivo. Logika se sastoji u tome da telo ne zna koliko će dugo trajati nestašica hrane i zato pretpostavlja da je dobro napraviti zalihe za slučaj da se gladovanje oduži.

Drugi fenomen je da sam početak brzih dijeta kao i ostalih dijeta donosi osećaj lakoće i energetske punine . To je zato što ste se do tada hranili nezdravo i prekomerno i zato što ste se verovatno slabo kretali. Nakon početka dijete, telo može da se odmori, da dođe do daha i da počne da prerađuje manju količinu hrane a uz to i manju količinu toksina iz hrane.

I pored toga što osoba na dijeti može da iskusi ushićenje na pomisao o gubitku viška kilograma kao i ponos zbog toga što uspešno izbegava unos previše hrane, tokom vremena to se menja. Ograničenja koje nameću ovako ekstremne brze dijete dovode do efekata kao što su depresije ili nesvestice  što još više otežava održavanje dijete. Na kraju se, na žalost, osoba vraća svojim prvobitnim navikama ishrane, ali sada sa dodatnim teretom - emocionalnom traumom zbog neuspeha restriktivne brze dijete.  Takva emocionalna stanja mogu da dovedu da osoba sada konzumira još više hrane, više nego što je to činila pre dijete, što dodovi do jo jo efekta i vraćanja kilaže.