Šta su Bio-Flavonoidi i Zašto su Važni za Ishranu

Flavonoidi su polifenoli veoma zastupljeni u plodovima, povrću i u nekim biljkama (kao na primer čaj, koren od đumbira i slično). Flavonoidi su supstance koje se sintetizuju samo u biljkama, životnije i ljudi nisu u stanju da ih sami proizvedu. To su takozvane fitohemikalije i ima ih preko 4000 različitih vrsta. Alternativno ime je bioflavonoidi, i odnosi se na potpuno istu grupu hemijskih supstanci. Takođe su poznati i pod imenom Vitamin P i citrini.

Sa perspektive ljudske ishrane bitni su sastojci jer sadrže antioksidantska svojstva. Ipak, ove osobine variraju od vrste flavonoida, njihovih strukturnih osobina, hemijskih i fizičkih osobina itd. Moćne supstance iz ove grupe su kvercetin katehin i ksantohumol. Istraživanje flavonoida je oblast koja se svakim danom sve više razvoja da bi se dobio uvid u zdravstvenu korist i osobine ovih jedinjenja.

Koji su Izvori Flavonoida?

Primeri hrane bogate flavonoidima su

Zeleni čaj. Beli ili Crni čaj.

Crni Luk:ovo je jedan od glavnih izvora kvercetina.

Med: U zavisnosti od vrste cveta na kome su pčele sakupljale med, može da sadrži različite vrste flavonoida.

Kožica grožđa takođe sadrži značajne količine flavonoida, kao i drugih vrsta polifenola. I crno i belo vino sadrže bioflavonoide, ali pošto se crno vino proizvodi fermentacijom u prisustvu kožice grožđa, poseduje veći nivo bioflavonoida, i drugih polifenolika, kao što je čuveni resveratrol.

Crna čokolada, zapravo kakao od kojeg se ona pravi, sadrži flavonoide, ali zbog gorkog ukusa se oni često na žalost otklanjaju prilikom proizvodnje. Neka proučavanja su pokazala da telo ne apsorbuje flavonoide tako lako ako se radi o mlečnoj čokoladi, ili ako se crna čokolada konzumira zajedno sa mlekom.

Ima ih takođe i u pasulju, spanaću, jagodama, borovnicama, heljdi. Koncentracija i sastav mogu da zavise od uslova pod kojima su se gajile biljke, od zrelosti biljke i delova biljke.

Zdravstvena Korisnost Flavonoida

Flavonoidi deluju na poboljšanje ljudskog zdravlja pre svega zbog svoje aktivnosti kao antioksidansi. Zbog ovih osobina, sugeriše se da oni mogu da spreče ili odlože pogubno delovanje mnogih bolesti, kao što su na primer rak, tako što deluju na slobodne radikale u telu čoveka. Slobodni radikali mogu da prouzroče štetu na nivou ćelija, da poremete DNK strukturu u telu i da dovedu do preranog starenja, demencije i slično.  Flavonoidi takođe pomažu kod koronarnih bolesti. Takođe je poznato njihovo antibakterijsko delovanje, antivirusno delovanje, delovanje protiv upala i alergija. Osim toga, sprečavaju agregaciju trombocita.

Koja je Funkcija Flavonoida kod Biljaka?

Bioflavonoidi su sekundarni metabolički proizvodi kod mnogih biljaka. Mogu imati različite uloge u životu biljaka, kao na primer sledeće:

Interakcija između biljaka i mikroorganizama: To mogu biti signalni molekuli, ili stimulatori različite namene. Mogu imati zaštitnu ulogu, u zavisnosti od vrste interakcije mikroorganizma i biljke.

Pigmenti : Neke vrste bioflavonoida daju boju cvetovima, plodovima ili lišću biljke.

Ukus : Flavonoidi su među mnoštvom hemikalija koje su zaslužne za bogat ukus plodova biljaka. Ovaj ukus može da ima ulogu privlačenja ili odbijanja mnogih mikroorganizama ili napasnika.

Vrste Bioflavonoida

Sledi pregled nekih vrsta bioflavonoida i njihovih osobina.

(Bio)flavonoidi su najobilniija grupacija polifenola kod biljaka. To su pomoćne supstance prilikom formiranja askorbinske kiseline (Vitamin C).  Rutin i hesperidin su deo ove vitaminske grupe i funkcionišu na sinergetski način sa vitaminom C u vezi sa održavanjem zdravih kapilara, formiranju kolagena u vezivnom tkivu, zaceljivanju rana i kao pomoć imunom sistemu.

Neodstatak rutina i herperidina može dovesti do predvidljivih medicinskih problema, kao što su veći rizik od pojave vaskularne degeneracije,  fragilnosti kapilara, krvarenja iz nosa, hemoroida, aneurizma, i slično. Retko se može postići optimalna koncentracija ovih bioflavonoida, čak i kod velikih doza suplemenata. Jedan od razloga je hemijska interakcija sa drugim nutritivnim materijama, što može da ima efekat inhibicije.

Citrusni bioflavonoidi su najčešća forma suplemenata iz ove porodice. Bogatstvo flavonoida je nađeno u citrusnom voću, što doprinosi zdravstvenoj korisnosti grejpfruta, na primer. Ukoliko ne postoji alergija ili intolerancija na citrus, mogu se uzimati tablete ovih flavonoida, mada su neke osobe primetile pogoršanje stanja ekcema nakon uzimanja.

Izoflavoni su sojini proizvodi, i još jedan su klasa flavonoida koja funkcioniše kao antioksidant. Osim toga, oni poseduju fitoestrogenske osobine što može da pomogne kod simptoma menopauze kao i da pomogne da se postigne veća gustina kostiju kod žena u postmenopauzi.