Biljka Stevija i Njene Osobine

Članak koji sledi preveden je i delimično modifikovan sa sajta www.stevia.com. Originalni tekst je koncipiran u smislu najčešćih pitanja i odgovora vezanih za biljku Stevija. Slike listova biljke stevija je preuzeta sa wikipedijinog sajta — gde možete naći dodatne informacije o biljci engleskog naziva Stevia.

Šta je stevija?

Stevia Rebaudiana je biljka iz porodice latinskog naziva Chrysanthemum. Raste u divljini kao mali džbun u delovima Paragvaja i Brazila. Glikozidi u njenim listovima, uključujući i do deset procenata Steviozid, su odgovorni za neverovatan osećaj slatkoće, što je čini jedinstvenom među biljkama iz iste porodice.

Postoje indikacije da je Stevija bila korišćena da zasladi jednu vrstu lokalnog napitka pod nazivom Mate još u predkolumbijska vremena. Istraživač pod imenom Antonio Bertoni je prvi koji je zvanično zapisao upotrebu ove biljke od strane domorodačkih plemena 1887 godine.

Koliko se stevija koristi širom sveta?

Tačni podaci nisu poznati u ovom trenutku. Kako indikacija, japanski potrošači su samo u 1987 godini potrošili 700 metričkih tona lišća Stevije. Ovaj broj ne uključuje ostale velike zemlje potrošače, kao što su Brazil i cela Južna Amerika, Južna Koreja, Kina i ceo pojas Pacifika.

Koja je FDA preporuka u vezi Stevije?

Pozicija FDA (Food and drug administration) u vezi Stevije je prilično dvosmislena. 1991 godine u preliminarnoj studiji o mutagenosti ove biljke, FDA je izdala upozorenje koje je efektivno blokiralo uvoz stevije u Americi. Ironično, iste godine u proučavanju koje je izvršeno neposredno nakon pomenutog, došlo se do zaključka da su u prvobitnoj studiji bile napravljene greške i da su rezultati prve studije upitni.

Septembra 1995 godine, FDA je revidirala stav oko uvoza, dozvoljavajući uvoz Stevije i njenih ekstrakata kao suplement u ishrani a ne kao zaslađivač. Stevija je tako definisana kao aditiv u ishrani koji u Sjedinjenim Državama nije odobren i nije potvrđen kao siguran za ishranu. Tada je napisano između ostalog i sledeće:

“Ako stevija treba da se koristi kao dodatak ishrani, kao na primer u vidu zaslađivača ili za poboljšanje ukusa, i ako se označi kao takva, smatra se da je nesiguran aditiv u ishrani. Ipak, ako ne postoji oznaka koja ukazuje da se stevija koristi ili da će se koristiti u ovom smislu, upotreba stevije kao sastojak u dijetetskim suplementima ne podleže ovoj regulativi.”

Prema mišljenju autora članka, ova revizija stava predstavlja politički kompromis između lobista za veštačke zaslađivače i industrije prirodne hrane i njenih predstavnika.

Gde se gaji Stevija?

Glavne oblasti su Paragvaj. Brazil, Japan i Kina. Postoje i drugi uzgajivači raštrkani po Pacifiku. Takođe se gaji u Južnom Ontariju i Meksiku. Uspešno se može uzgajati i u Kaliforniji i u južnom delu Engleske.

Kako se stevija koristi u ishrani?

Najpre, kao zamena za šećer i veštačke zaslađivače. Potom, koristi se u različitim proizvodima, uključujući i japansku verziju Wrigley’s guma za žvakanje bez šećera, pa čak i za dijet kolu. Takođe se koristi u sušenoj morskoj ribi, proizvodima od mesa, povrću, u morskoj hrani skuvanoj zajedno sa soja sosom, i u masu drugih proizvoda. Da li će stevija doseći ovaj nivo primene zavisiće pre svega od regulatorne pozicije FDA i od industrije zdrave hrane i njenim naporima da reklasifikuje steviju kao opšte prihvaćenu supstancu.

Da li je stevija sigurna?

U opštem slučaju stevija je biljni proizvod koji je potpuno prirodan pri čemu treba naglasiti da su prošli vekovi sigurne upotrebe od strane domorodačkih indijanaca u Paragvaju. Ona je temeljno proverena u mnogim testovima širom sveta i nađeno je da je potpuno netoksična. U proteklih dvadeset godina konzumirana je bez posledica u masivnim količinama, na hiljade tona godišnje. Iako je jedna grupa studija sprovedenih od 1985 do 1987 našla da je jedan od metabličkih produkata steviosida pod imenom Steviol mutagen prema određenoj vrsti Salmonela bakterija, postoji ozbiljna sumnja da li je ova studija primenjiva na ljudski metabolizam stevije. Zapravo, metodologija korišćena da se izmeri mutagenost u ovom testu je bila pogrešna prema istraživanjima koja su sledila, što je dovelo do pitanja validnost prvobitnih rezultata.

Da li Stevia može da zameni šećer u ishrani?

Da! Rafinisan šećer je praktično lišen nutricionih koristi i u najboljem slučaju predstavlja gole kalorije u ishrani. U najgoroj varijanti, smatra se da dovodi do brojnih degenerativnih bolesti. Stevija je mnogo slađa od od šećera i nema niti jednu od mana koje bi mogle da se dovedu u vezu sa nezdravom ishranom.

Koliko je stevija slatka?

Sirovo lišće Stevije i biljni prah (zelene boje) su od deset do petnaest puta slađi od konzumnog belog šećera. Rafinisani ekstrakt stevije koji se zove steviosid (beli prah sa 85-95 procenata steviosida) je 200 do 300 puta slađi od šećera. Iskustvo korisnika stevije je da je biljni prah veoma sladak dok je rafinisani ekstrakt neverovatno sladak tako da mora da se razredi pre nego što se može koristiti na pravilan način. Oba proizvoda imaju blago gorak ukus neposredno nakon konzumiranja, što je takođe karakteristika sladića.

Da li se stevija može koristiti kao veštački zaslađivač u ishrani?

Da! Teško je poverovati da ljudi treba da konzumiraju bilo šta veštačko u svojoj ishrani. Stevija nudi siguran, potpuno prirodan, alternativni način zaslađivanja u odnosu na ostale toksične vremenske bombe. Industrijska upotreba u Japanu dokazuje da je ova zamena u isto vreme i praktična i ekonomična.

Koliko stevija ima kalorija?

Praktično nimalo. A rafinisani ekstrakt stevije se smatra da nema kalorija.

Da li će stevija podići nivo šećera u krvi?

Uopšte ne. Zapravo, prema nekim istraživanjima, može da se desi da ga stevija smanji. Ipak, ova istraživanja moraju biti potvrđena, a kontradiktorni rezultati mogu ove zaključke načiniti preranim.

Može li da se koristi stevija u slučaju dijabetesa?

Dijabetes je medicinski poremećaj koji mora da se tretira od strane kvalifikovanog lekara ili odgovarajućeg medicinskog osoblja. Ipak, stevija može biti deo zdrave dijete za osobu sa problemom šećera u krvi jer ne utiče na povećanje nivoa šećera u krvi. Ali, u bilom kom slučaju, obavezno konsultujte svog lekara.

Može li stevija da se kombinuje sa ostalim vrstama zaslađivača?

Sasvim sigurno. Imajte u vidu, da se zaslađivači u opštem slučaju trebaju koristiti umerenu ako hoćete da imate balansiranu zdravu prehranu. Bilo rafinisani, bilo veštački zaslađivači treba da se potpuno izbegavaju.

Hoće li stevija naškoditi mojim zubima?

Po svemu sudeći ne. U dva testiranja urađena na Purdue Univerzitetu došlo se do zaključka da je Steviosid fluorit kompatibilan i da značajno sprečava razvoj zubnog plaka, tako da zapravo stevija može pomoći da se spreči karijes.

Može li se koristiti u kuvanju i pečenju?

Apsolutno! Industrijsko istraživanje u Japanu je pokazalo da su Stevija i steviosid ekstrakti ekstremno stabilni pod dejstvom toplote u mnoštvu svakodnevnih situacija spremanja hrane.

Da li sadrži vitamine i minerale?

Sirova Stevija sadrži skoro stotinu identifikovanih fitonutritienata i ulja, uključujući i tragove rutina i B sitosterola (iz listova). Sa druge strane, imajući u vidi količine koje se tipično konzumiraju, nutritivna korist bi bila zanemarljiva. Ekstrakt stevije pošto je rafinisan, sadrži manje od ovih fitonutritienata i ulja.

Kako se priprema stevija ekstrakt?

Ekstrakt od stevijinog lišća se priprema na mnoštvo načina, a neki su čak i patentirani. Jedan istraživač je naveo: “Proizvodnja steviosida uključuje ekstrakciju vode iz suvih listova, što je praćeno klarifikacijom i procesima kristalizacije. Većina komercijalnih procesa se sastoje od ekstrakcije vode, dekoloracije, i pročišćavanja koristeći smole jonske izmene, elektrolitičke tehnike ili agense precipitacije.”

Mogu li napraviti svoj sopstveni stevija ekstrakt?

Da. Tečni ekstrakt može da se napravi od celih Stevija listova ili od zelenog biljnog praha. Jednostavno kombinujte izmerene količine listova od Stevije ili biljnog praha sa čistim alkoholom i ostavite da mešavina odstoji 24 časa. Odvojite tečnost od listova ili ostataka praha i razredite koristeći čistu vodu. Primetite da se sadržaj alkohola može smanjiti veoma sporim kuvanjem (ne vrenjem) ekstrakta što će omogućiti alkoholu da ispari. Čisti vodeni ekstrakt može da se pripremi na sličan način ali se neće ekstrahovati toliko mnogo slatkih glikozida kao u prvom slučaju. I jedan i drugi tečni ekstrakt se mogu skuvati da bi se koncentrisali u sirup.

Koji je faktor zamene za stevijin biljni prah ili ekstrakt imajući u vidu obični šećer?

Pošto je stevija 10-15 puta slađa od šećera, to je približan faktor zamene. Pošto biljka može imati različitu snagu, potrebno je malo eksperimentisanja. Ekstrakt steviosid je od 200 do 300 puta slađi od šećera i treba da se koristi u veoma malim količinama. Na nesreću, FDA pravila mogu da spreče proizvođače da daju specifične faktore zamene.

Šta ne mogu da radim sa Stevijom?

Stevija se ne karamelizuje kao šećer. Prelivi mogu takođe biti teško ostvarljivi pošto stevija ne tamni i ne kristališe kao šećer.

Hoće li stevija promeniti boju moje hrane?

Zeleni biljni prah može da dovede do slabog bojenja vaše hrane, u zavisnosti od toga koliko mnogo ga koristite u vašim receptima. Ako vas brine boja, koristite ekstrakt u prahu ili slični bezbojni tečni ekstrakt stevije.

Gde mogu nabaviti Stevija biljni prah ili ekstrakt?

Probajte u vašoj prodavnici prirodne zdrave hrane. Kada stevija bude više prihvaćena, možda će početi da se javlja i u supermarketima i piljarnicama, ali verovatno samo u svom rafinisanom obliku.

Kakva je budućnost stevije?

Veoma svetla, sve dok se biljka iz Paragvaja vrste Stevia Rebaudiana očuvava u divljini. Pretereno iskorišćavanje i transplantacija osiromašuje genetsku diverzifikaciju, neophodnu za ojačavanje i nastavak ove vrste.

Kakva su vaša iskustva sa proizvodima biljke stevija ?

Naše Mišljenje

Stevija je ubedljivo najbolji zaslađivač, i nije štetna za razliku od ostalih zaslađivača na primer za razliku od veoma štetnog Aspartama. Ali ako imate povišene nivoe insulina i insulinsku rezistenciju kao i sve bolesti koje su povezane za insulinskom rezistencijom, bilo bi vam pametno da izbegavate bilo kakve zaslađivače, uključujući i Steviju.