Bilje Umesto Inhalatora Protiv Astme

Uz određena prilagođavanja u ishrani i promene u životnom stilu kao i čišćenje organizma, mnogi će moći da ostave svoje inhalatore po strani. Astma odnosi hiljade života u svetu svake godine, a taj broj raste kako kvalitet vazduha opada. Obično pogađa već kompromitovani imunosistem, napete nadbubrežne žlezde i kada postoji visoka osetljivost na određeni alergen...

Stoga je važno da se utiče na imunosistem uopšte, te posebno na nadbubrežne žlezde i nervni sistem.

Bilje kao što su: astragalus, ashwaganda koren (Withania somnifera), list Borago officinalis i ulje iz semenki, te sladić i sibirski đinseng, blagotvorni su kako za pluća tako za nadbubrežne žlezde.

Regulatori nervnog sistema kakvi su Avena sativa i Scutellaria galericulata takođe će pomoći, a kod alergijski izazvane astme, razmotrite uzimanje suplemenata kao što su recimo, kvercetin i homeopatske formule za detoksifikaciju, da pomognete jetri da se iščisti. Važan je i rad na plućima, kako bi se poboljšao njihov kapacitet.

Astmu dodatno pogoršavaju blokirana creva, a ponekad je i pokazatelj ovih, pa imajte u vidu i čišćenje creva.

Okidač joj može biti i u sredinskim faktorima u vidu alergija na specifične polene, mlečne proizvode, obrađeno zrno kao što je pšenično ili kukuruzno brašno, dlake životinja, a naročito buđ, plesni i gljive.

Mnogi od nas dele prostor sa više buđi i fungalnih spora nego što smo svesni.  Gljive koje preživljavaju u suvoj klimi, upornije su i agresivnije od onih iz vlažnijih staništa. Ipak, u vlažnijoj klimi, buđi nalaze načina da se umnožavaju što nas ponekad može čak i isterati iz mesta gde živimo.

Pažljivo procenite prisustvo buđi u neposrednom okruženju i preduzmite korake kako biste njihovo prisustvo sveli na minimum. Ovo podrazumeva redovno provetravanje kuće i ormara (čak i zimi), korišćenje suvog grejanja, pojačana osvetljenost i u okviru prolećnog i jesenjeg spremanja upotrebljavanje organskih sapuna i prirodnih fungicida, kao što su limunovo ulje, timijan, origano, ekstrakt semena grožđa, žalfiju, eukaliptus, ruzmarin, lavandu, lovor i čajno drvo.

Odbranite se od plesni i moljaca postavljajući sušene listove lovora i žalfiju u kabinete, fioke i u uglove sobe gde ima vlage. Zatvorite sve pukotine i postarajte se da je pod ispod aparata kao što su frižider i mašina za pranje - suv.

Upalite eterično ulje timijana, grejpfruta, limuna, eukaliptusa ili čajnog drveta u središnjoj prostoriji (a, ono će se zatim širiti kroz kuću) ili upotrebite raspršivač za određene regije kao što je kupatilo, da sprečite razmnožavanje gljivica. Ipak, ponekad su neophodne veće popravke, strukturalne izmene domaćinstva ili čak selidba.

Astmu ume da podstakne i emocionalni stres, naročito kod dece. Zato je uvek neophodno utvrditi fizički i emocionalni disbalans, koji se krije u pozadini, a što je tako čest pratilac astme.

Gde vam treba više prostora da dišete? Koji vas strahovi ili osobe u životu more? Vežbanje (naročito grudnog koša), vežbanje kičme, promene u navikama, terapija bojama i zvukom, tehnike relaksacije i cvetni melemi – sve to dolazi u obzir.

Ukoliko patite od hroničnih problema sa plućima, naročito astme, imperativ je ne konzumirati mlečne proizvode i ostale proizvode koji unapređuju stvaranje sluzi, a među kojima su šećer, većina tipova brašna, paste, krompir i peciva. Mnogi su se oslobodili alergija, jednostavno, čišćenjem organizma.

U bilje koje prirodno širi bronhiole, ubrajaju se: lobelija, Ephedra americanus, Ilex paraguariensis, E. chinensis, zrno kafe i kola orah (Cola spp.), dok su među antispazmodicima: grindelia, rizom Symplocarpus foetidus i trešnjina kora.

Lobelia je takođe i antispazmodik i može da vam pomogne da se manje oslanjate na farmaceutske inhalatore. Proces ide korak po korak, 10-15 kapi tinkture lobelije stavljate ispod jezika, kad god vam zatreba inhalator. Lobelija ima svojstvo da opušta mišiće bronhiola, omogućavajući bolji protok vazduha, ali može i da spusti krvni pritisak pa je tako kontraindikovana za one kojima je krvni pritisak izrazito nizak.

Uvek držite inhalator blizu sebe i naravno, upotrebite ukoliko je neophodno, ali nakon dva do četiri meseca, potreba za inhalatorom će se primetno smanjiti.

Konačno, uz izmene u ishrani i načinu življenja, kao i pročišćavanje organizma, mnogi ostavljaju svoje inhalatore po strani. Slično, lobelija koristi kod prestanka pušenja, uzimanjem nekoliko kapi, svaki put kad poželite cigaretu, uz dodatne više doze C vitamina, svakodnevno (3-6 grama).

Stimulišući mukolitički agensi (razređuju sekret, prim.ur.) mogu da izazivaju na povraćanje, što u nekim slučajevima može biti i neophodno, radi čišćenja pluća; lobelija je jedan od njih, pa je koristite u malim dozama.

Američka efedra ima svojstvo da blaže širi bronhije od kineskog rođaka i može se bezbedno upotrebiti u vidu infuzije, ali se ne savetuje više od dve šolje dnevno.

Isceljujuća biljka, Chinese ephedra (Ma Huang) je izvor nesuglasja i konfuzije usled toga što se ponekad nepažljivo upotrebljava, a što posledično nanosi štete onima koji je uzmu u neodgovarajućoj dozi ili u kombinaciji sa preteranim stimulatorima cirkulacije u suplementima za gubitak kilograma. Efikasnija za težu astmu, usled svojih viših nivoa efedrina, Ma Huang najviše koristi uz ostalo odgovarajuće bilje.

Izvor: ZdravZivot.com