Rešenje za Akne po Kineskoj Medicini

Posmatrajući se jednog jutra u ogledalu, autor ovog teksta prisetio se nečeg veoma neprijatnog. Jedne crvene tačke na spoljnoj ivici nozdrve, koja je iz dana u dan rasla. To je, naime, bila jedna vrlo uočljiva bubuljica, koja je opsedala njegovu glavu sve više i više. Za vreme tinejdžerskih dana on se borio sa teškim oblikom akni. "Kakva šteta što tada nisam ništa znao o kineskoj medicini", pomislio je...

Akne su veoma uobičajen problem kože, koji pogađa delove odgovorne za stvaranje masnoća, gde se javljaju lezije (bubuljice) i crvenilo. Ovo se događa uglavnom na licu i gornjem delu tela. Iako se akne obično povezuju sa tinejdžerskim dobom i mlađim odraslim osobama, mogu se dogoditi bilo kome, u bilo kom uzrastu. Očigledno, ja sam živi primer za to.

Iako ih niko ne smatra ozbiljnim oboljenjem, mogu negativno da utiču na čovekovu svest o sebi, samopouzdanje kao i da stvore veliku anksioznost. Ovi “sporedni efekti” mogu biti ozbiljni, ponekad čak voditi u depresiju i druge psihičke poremećaje. Zato sa tretmanom akni treba započeti rano i odlučno.

Zapadna i kineska medicina tretiraju ovaj problem vrlo različito, ali se u jednom slažu. Uzrok aknama nije u nečistoj koži. Naprotiv, previše trljanja može da ih pogorša. Prema zapadnjačkom gledištu, akne uzrokuje kombinacija bakterije Propionibacterium acnes na površini i prekomerna produkcija androgena, hormona koji bujaju tokom perioda puberteta.

Kineski herbalisti vide akne kao unutrašnje stanje - vlažnu toplotu u plućima/debelom crevu. Iako ovo može zvučati neobično, savršeno ima smisla unutar logike kineske medicinke teorije. Da biste razumeli, samo pomislite na vlažnost kao gnoj i toplotu kao upalu. Pluća/debelo crevo se odnose na kožu, jer prema kineskoj medicini, pluća kontrolišu pore, i, šire posmatrano, kožu. Takođe, meridijani pluća i debelog creva prolaze preko lica i grudi, gde akne najčešće i nastaju.

Srećom, nije potrebno da sve ovo razumemo ili da smo ikada čuli za bilje koje leči akne. Sve što treba je da uzmemo lek. Bilje radi, prema mom mišljenju, bolje od kortikosteroida, antibiotika ili drugih potencijalno opasnih farmaceutskih recepata, namenjenih za tretman ovog stanja.

Ovo otuda što akne predstavljaju unutrašnje stanje pre nego topično. Kinesko bilje se uzima u obliku pilule, praška ili mešavine. Takođe, uvek se uzima u okviru formula, retko kada pojedinačno. Ove formule ostvaruju moćne sinergije, kombinovanjem dve ili više biljaka sličnih, a ipak ne sasvim istih svojstava. Mešanje bilja takođe može da se koristi da poništava neželjene efekte pojedinačnog bilja.

Herbalne formule koje se koriste u tretmanu akni, uglavnom koriste bilje iz četiri kategorije: bilje za uklanjanje toplote, bilje za isušivanje vlage, bilje za površinsko ublažavanje i bilje za cirkulaciju krvi. Proporcija hladećeg i zagrevajućeg bilja će češće zavisiti od stepena upale tj. crvenila nasuprot količini gnoja.

Bilje koje je u najčešćoj upotrebi: orlovi nokti (jin yin hua), lian qiao, hrizantema (ju hua), zhen zhu i shi gao. Svaka od njih briše toplotu.

Scutellaria (huang qin), huang lian i filodendron (huang bai) takođe brišu toplotu i isušuju vlagu, tako da su naročito korisne za ovo stanje. Naći ćete najmanje jedan od njih u sastavu mnogih lekova za akne.

Pronaći ćete takođe blage biljke za isušivanje vlage kao što je yi yi ren i fu ling u mnogim formulama za tretman akni. Još jedna moćna kombinacija udružuje astragalus (huang qi) i dang gui, da bi se izborili sa gnojem. Jače sistemske biljke koje isušuju, bai zhu, cang zhu ili pinellia (ban xia), koriste se samo kada akne postoje uporedo sa drugim simptomima vlage kao što su dijareja, sluz ili mnogo gnoja.

S obzirom na to da se akne pojavljuju na površini tela, bilje koje površinski ublažava se takođe uključuje u mnoge lekove protiv akni. Upotrebljene na ovaj način, zovu se prenosne biljke koje usmeravaju aktivnost drugog bilja ka koži. Tu su fang feng i schizonpeta (jing jie) kao dva favorita.

Blago bilje za cirkulaciju, kao što je koren crvenog božura (chi shao) ili mu dan pi, koriste se jer cirkulisanje krvi uklanja toplotu. Zamislite da se nalazite u toploj sobi. Jednostavno strujanje vazduha fenom, zapravo će ohladiti prostoriju. Ili, prisetite se da se motor u vašem autu hladi protokom vode kroz blok motora. Zaustavite protok vode i pregrejali ste ga u roku od nekoliko minuta.

Očigledno, najbolji tretman zavisi od dijagnostikovanja stanja koja stoje u pozadini i koja stvaraju vlažnu toplotu u plućima/debelom crevu. Za one kojima nije dostupna profesionalna pomoć, poslužiće sledeća formula za tretman akni, koja uvršćuju bilje koje se generalno dobro podnosi. Oni koji ne mogu dobiti preciznu kinesku lekarsku dijagnozu, mogu je koristiti.

Phellodendron - Huang bai – 15%
Scutellaria - Huang qin – 15%
Yi yi ren – 10%
Astragalus - huang qi – 10%
Angelica Sinensis - dang gui – 10%
Schizonepeta - jing jie – 10%
Mud an pi – 10%
Peonia Rubra - chi shao – 10%
Koren sladića - gan cao – 5%
Zhen zhu – 5%

Izvor: Džoel Harvi Šrek, ZdravZivot.com