Đumbir kao lek za mnoge bolesti

djumbir kao lek

Osim što se koristi u ishrani kao začin, đumbir može da bude lek i za mnoge bolesti. Pročitajte više o đumbiru u sledećem tekstu:
Đumbir je višegodišnja gomoljasta biljka iz porodice ljiljana. Poreklom je iz Kine, ali se gaji i u Indiji i mnogim drugim zemljama. Ova biljka je biberasto-ljutkastog ukusa (zbog eteričnih ulja) i svežeg citrusnog mirisa.

Koren đumbira je kod nas dostupan u sirovom obliku i u prahu. Može se upotrebljavati kao dodatak i u slanim i u slatkim jelima kojima daje aromu egzotičnosti, a napici sa đumbirom imaju osvežavjuću notu. Kuvanjem njegova aroma slabi, dok sušeni koren i đumbir u prahu imaju oštrinu.

Kao začin se naročito koristi u indijskoj i kineskoj kuhinji za spravljanje sosova, preliva, jela od povrća, jela od pirinča, jela od mesa, divljači i raznih poslastica.

U Engleskoj je na ceni hleb s ukusom đumbira (dodaje se u testo). Jelu se dodaje prah ili sitni komadići đumbira, a može se dodati i narendani koren.

Ova izuzetna biljka ima brojne dobrobiti za naše zdravlje. Đumbir ublažava želudačne tegobe i nadutost. Drevni Grci nakon većeg obroka često su grickali đumbir da bi olakšali proces varenja. Osim toga, njegovo korišćenje stimuliše sekreciju mukusa i na takav način ublažava kašalj i olakšava bol u grlu. U Americi je kućni lek za kašalj med pomešan sa sokom od iseceđenog đumbira.

Đumbir poseduje antibakterijska, antigljivična i antitoksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija gripe i prehlade. Takođe ima i antihistaminska svojstva i zbog toga se koristi i kod alergija. Pored toga, deluje i antiupalno i zbog toga se koristi kod bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva. Naime, đumbir se pokazao kao odličan lek protiv artritisa. Rezultati lečenja ovom namirnicom premašuju rezultate lečenja konvencionalnim lekovima.

Postoje preliminarni rezultati prema kojima đumbir ispoljava i dejstvo na smanjenje šećera u krvi, smanjenje masti u krvi i sprečava nastanak tromba.

Izvor: 

Postojeći komentari

kako se priprema napitak od djumbira

kako se sprema napitak za smanjenje secera u krvi i koliko ga treba nedeljno piti. pozdrav

kao da osusim korijen na suncu ili na toplom

Mozda bi bilo lijepo da da se navede na jednom mestu za koje bolesti se i kako koristi i dali je moguce uzgajat kod kuce, u stanu ili terasu.

Обожавам здраву храну пре свега због здравља. Ђумбир користим са медом због артритиса.

kako da napravim napitak od đumbira za smanjenje šećera u krvi

kako da napravim napitak od djumbira za smanjenje secera u krvi

Sok od đumbira možete da napravite tako što oljuštite svež koren dumbira, narendate ga i onda ga pritisnete i procedite. Ako je koren svež trebalo bi da bude dovoljno soka. Alternativno možete da probate u sokovniku.