Proizvodi Koje Treba Kupovati u Organskoj Varijanti

pesticidi u hrani

Pogledajte Listu Proizvoda Koje Treba Kupovati Kao Organska Hrana

Od voća i povrća koje kupujete svakodnevno, za neke se isplati platiti više i nabaviti ih u organskoj varijanti.  Radna grupa za životnu sredinu u Americi je objavila uputstvo za potrošače u kome je identifikovo voće i povrće sa najvećim i najmanjim količinama ostataka pesticida. Grupi od 12 proizvoda sa visokim dozama toksičnih pesticida su pridodata dva u kojima su pronađeni tragovi veoma toksičnih organofosfatnih pesticida. Ako vas brine prisustvo pesticida u hrani, razmislite o tome da sledećih14 proizvoda nabavljate kao organski gajene (pri vrhu liste je hrana koja je najviše kontaminirana):

1. Jabuke

Jabuke su na vrhu ovogodišnje liste voća i povrća kontaminiranim pesticidima. Ako vas brinu pesticidi, razmotrite mogućnost kupovine organskih jabuka.

2. Jagode

3. Grođže

4. Celer

5. Breskve

6. Spanać

Bell Peppers

7. Paprike babure

8. Nektarine

Cucumbers

9. Krastavci

10. Krompir

11. Čeri paradajz

12. Ljute paprike

13. Lisnato zeleno povrće, posebno Kelj

Green Beans

14. Tikvice

Hrana Koja je Manje Zagađena Ostacima Pesticida

Ista grupa je objavila spisak voća i povrća u kome su pronađene najmanje količine ostataka pesticida. Sledećih 15 voćaka i povrtnih kultura sačinjavaju takozvanu Čistu listu - to jest listu proizvoda gde je verovatnoća kontaminacije pesticidima najmanja.

1. Kukuruz

2. Crni luk

3. Ananas

4. Avokado

5. Kupus

Sweet Peas

6. Grašak

7. Papaja

8. Mango

9. Špargla

Kiwi

10. Plavi patlidžan

11. Kivi

12. Grejpfrut

Cantaloupe

13. Dinja

14. Slatki krompir

15. Pečurke