Presni Recepti za Hleb, Supu i Namaz

Presni Hleb

Hlebno testo treba odmah obraditi pošto će inače postati suvo i lomljivo.

Sastojci:
400g raži
200g pšenice
150g ječma
150g integralnog pirinča

Sve samleti i izmešati.

200g suvog grožđa
2dl vode
1 kafenu kašičicu soli rastvoriti u vodi i ½ dl ulja

Sve dobro izmešati i propustiti kroz mašinu za meso. Umesiti i razviti  na debljinu od oko 3-7 mm. Iseći na komade od 5-7 cm2, ili već prema nameni.
Isušiti (na promaji, sunčanom mestu, veoma blago zagrejanoj rerni i sl).

Supa od Sočiva

1 šolja klica proklijalog sočiva
1 veliki crni luk
2 šolje vode
1-2 čičoke
1/2 šolje peršuna
1/2 kašičice bosiljka
1/2 šolje fino iseckanog celera
celerova so ili suvi začin

Čičoku isecite na manje komade pa sve sastojke izmiksajte. Izmiksanu supu pospite suvim začinom.

Namaz od Pečurki

300g pečurki (šampinjoni, bukovače, šitake, sunčanice itd)
1 glavica luka
2 ljute paprike
1-2 veze mirođije ili celera
1 kašičica bibera
2 kašike maslinovog ulja
limunov sok

Sve sastojke izmiksajte

Punjeni Paradajz

Priprema:
Sitno iseckati luk, papriku, zatim dodati samlevene pečurke prelivene limunovim sokom, biber, maslinovo ulje. Sipati u činiju i odozgo premazati maslinovim uljem, i posuti seckanom mirođijom ili celerom.

1 šolju sirove golice potopiti preko noći. Sutradan izdubiti paradajz (oko 4 komada). U multipraktiku napraviti pastu od golice, 1/2 glavice crnog luka, sredine od paradajza, 1-1,5 kašičica senfa, svežeg bosiljka, soli, bibera i malo ulja.
Izdubljeni paradajz malo posoliti i puniti napravljenom smesom. Odozgo ga premazati sirovim majonezom (nije obavezno) i ukrasiti listićima peršuna ili bosiljka. Služiti ohlađeno.

Ostatak smese može da posluži kao namaz.

Izvor: 

Zdrav Zivot.com