Pet Razloga da Održavate Alkalnu Sredinu Svog Tela

Prema pisanju Raw Food Health "Ljudsko telo se svim silama trudi da održi blago alkalnu sredini (PH=7.35). Ali, loša ishrana i stres menjaju PH tela prema kiselim vrednostima što onda predstavlja podloga za razne bolesti". Možete strahovito pomoći svome telu samo prilagođavanjem svojih navika ishrane.

"Na nesreću, mnogi ljudi ne obraćaju dovoljno pažnje na ishranu sve dok ih neka bolest ne preplaši i onda oni to čine u očajnom pokušaju da povrate svoje zdravlje," dodaje instruktor za ishranu Carol Galanty. "Na sreću, u mnogim slučajevima je to izvodljivi, ali bilo bi mnogo bolje ako bi ishrana bila posmatrana kao sredstvo preventivne medicine pre no što se jave znaci neravnoteže."

Evo pet razloga zašto biste trebali da pređete na ishranu baziranu na alkalnim (baznim) namirnicama:

  1. Značajno uvećava vašu energiju. Desetine miliona amerikanaca konzumiraju kafein u obliku kafe i čaja ili takozvane energetske napitke svake nedelje, uprkos poznatih opasnosti od takvih proizvoda. Ako želite da uvećate svoju energiju na prirodan način, držite se alkalne hrane. Alkalna hrana su na primer smokve, melasa, zeleno lisnato povrće, bademi, urme, celer, dinje ili peršun. " Dobra ideja je uzimati jednu kašiku pšeničnih klica u prahu svako jutro zajedno sa zdravim sokovima što takođe dovodi do povećanja energetskih nivoa" kaže ekspert sajta About.com Cathy Wong, licencirani naturopatski lekar i specijalista za ishranu. Bazna ishrana će takođe pomoći da bolje spavate i da se nakon sna osećate odmorno i orno za izazove koje donosi obavezama ispunjen radni dan.
  2. Održava funkcionisanje vašeg tela na optimalnom nivou. "Naša tela su u stanju da funkcionišu na optimalnom nivou kada su u alkalnom stanju, a ipak većina hrane koju konzumiraju amerikanci danas je kisela (meso, mlečni proizvodi, riba, jaja, šećer, kola, kafa, čaj, alkohol, nikotin, prerađena hrana, itd.)" piše Galanty. "Ovakva teško kisela vrsta ishrane uvodi naša tela u stanje neravnoteže i na kraju do bolesti". Ona i ostali eksperti kažu da ako se održava primarno alkalna ishrana - negde u opsegu od 70 do 80 procenata, dolazi do uspostavljanja ravnoteže u telu (u medicinskom rečniku se ova ravnoteža naizva homeostaza.) "To je stanje dobrobiti gde se osećate zdravo, energizirano, imate glatku i sjajnu kožu i budan fokusiran um", kaže Galanty. " Tromost, umor i debljina nisu normalna stanja vašeg bića".
  3. Usporava proces starenja. Kisela ishrana može da se očituje u bolestima kostiju i mišića, pogotovo kada uđemo u starije životno doba. " Kada starimo, gibimo mišićnu masu, što može da dovede do padova i fraktura," kaže analitičar Nacionalnog Instituta za Zdravlje. " Trogodišnje proučavanje hrane bogate kalijumom, kao što su voće i povrće, uz smanjeni unos kisele hrane je pokazalo da se mišićna masa kod starijih osoba očuvava". " Stanja kao što su hronični bubrežni problemi koji dovode do hroničnih metaboličkih acidoza, takođe dovode do ubrzanog propadanja skeletne muskulature", ovaj analitičar nastavlja. "Ispravljanjem acidoze može da se očuva mišićna masa u slučajevima gde je propadanje često, kao što je dijabetička ketoza, trauma, sepsa, hronični problemi sa plućima i bubrezima."
  4. Smanuje rizik od pojave raka. Neki istraživači sugerišu da je ishrana bogata alkalnim namirnicama povezana sa manjom verovatnoćom oboljevanja od raka, ako ništa drugo onda zbog toga što se alkalna ishrana uglavnom bazira na povrću. Da li se sećate filma glumice Kris Carr iz 2007 godine Crazy, Sexy Cancer? Ovaj dokumentarni film govori o "putovanju nakon dijagnosticiranja retke vrste raka" izveštava časopis Las Vegas Review Journal. Nakon devet godina ishrane bazirane na povrću, zdravlje ove glumice je dobro - što ona pripisuje uravnoteženoj PH vrednosti organizma.
  5. Sprečava nagomilavanje kilograma. Ako povećate unos alkalnih proizvoda, povećava se verovatnoća prirodnog mršavljenja. " Gubitak kilograma, veći imunitet, ili čak i prevencija bolesti su posledice alkalne ishrane, " kaže slavni nutricionista Dr. Lindsey Duncan. On kaže da su naši obroci sve više i više kiseli, i da naša tela zbog toga plaćaju određenu cenu, na primer u vidu kardiovaskularnih bolesti, depresije, zaboravnosti, lošeg raspoloženja, i loše memorije.