Kokosovo Ulje: Povratak Otpisanih

Sve do početka 70-tih godina 20. veka kokosovo ulje se, zbog svoje postojanosti i konzervirajućeg efekta (dr sci Jon Kubara je još 60-tih godina eksperimentalno utvrdio da ovo ulje deluje baktericidno, pa zato pomaže konzerviranju namirnica), koristilo u prehrambenoj industriji. A korišćeno je i u formulama za ishranu beba, jer sadrži iste masne kiseline koje sadrži i majčino mleko. A onda se neko „setio“ da je kokosovo ulje zasićena mast, pa je proglašeno štetnim...

Zapravo, toga su se setili isti oni koji su nam decenijama svesrdno preporučivali margarin kao „zdrav“. Sada već i vrapci znaju da je hidrogenizovana masnoća, bez obzira što je biljna, daleko od toga da je zdrava. A što se tiče kokosovog ulja, ono tek treba da se rehabilituje, i taj posao je započelo nekoliko autora, među kojima se ističe doktor naturopatske medicine Brus Fajv.

Dr Fajv je prelistao i sakupio rezultate preko 100 naučnih istraživanja koja pokazuju da kokosovo ulje ne samo da nije štetno, već spada u najbolje moguće masti koje čovek može da koristi u ishrani (uz maslinovo i laneno ulje).

Evo samo nekih osobina ove masti koje je čine veoma dobrom za ljudsku ishranu. Kokosovo ulje se iz creva apsorbuje direktno u venu portu, pa zato ne stvara čestice masti koje kruže krvotokom i koje nastaju prilikom metabolizma gotovo svih drugih masti koje se koriste u ishrani. Daje puno energije, ali istovremeno ubrzava metabolizam (a time i potrošnju kalorija), zbog svog baktericidnog i antigljivičnog dejstva pomaže da se reguliše crevna flora, a kod onih koji imaju problema sa žučnom kesom, predstavlja alternativu, jer za svoje varenje zahteva veoma malo žuči.

Izvor: 

Zdravzivot.com