Holesterol u Prehrani: Nove Američke Smernice Će Podići Ograničavanje Holesterola

Mnogi Amerikanci su još uvek pod lažnim utiskom da će konzumiranje hrane bogate holesterolom lansirati vaše nivoe holesterola u nebo i da će povećati rizik od srčanih oboljenja.

Mnoge osobe izbegavaju zdravu životinjsku hranu kao što su puter i govedina od životinja hranjenih travom, kao i jaja zbog toga što je holesterol ocrnjen od strane konvencionalnih nutriiconista koji rade na osnovu smernica agencija za javno zdravlje.

Još od 2010. godine, američke smernice za ishranu opisuju hranu bogatom holesterolom kao "hranu i komponente hrane koje treba smanjiti". (1) Oni savetuju ljude da konzumiraju manje od 300 miligrama holesterola dnevno, uprkos sve više dokaza da holesterol iz hrane ima vrlo malo zajedničkog sa nivoima holesterola u vašem telu.

Nedavno, Savetodavni Komitet za Preporuke u Prehrani (Dietary Guidelines Advisory Committee (DGAC)) je napravio potpuni preokret. Oni konačno priznaju ono što istraživanja pokazuju, a to je da se "holesterol ne smatra nutritijentom koji može dovesti do zabrinutosti ako se previše konzumira." (2)

Očekuje se da će ovo tvrđenje, koje dolazi sa sastanka DGAC, promeniti knjige, da tako kažemo, što se tiče preporuka vezanih za holesterol u smernicama za ishranu amerikanaca za 2015. godinu koje uskoro treba da se objave.

Smernice za 2015. godine treba tek da se finalizuju, ali, prema izveštaju Vašington Posta, "osoba sa direktnim znanjem je izjavila da će nalazi vezani za holesterol naći svoj put u konačnom izveštaju ove grupe, što treba da sledi za nekoliko nedelja" (3)

Nema Više Ograničavanja Holesterola u Prehrani

Preporuke DGAC u vezi sa holesterolom u prehrani je da nema više ograničavanja, i to će se ne naći u Smernicama za Ishranu Amerikanaca za 2015. godinu. Ovo je promena preporuke o ograničavanju holesterola koja je bila naširoko propagirana od 60-tih godina prošlog veka do danas.

Kardiolog Klinike u Klivlednu Dr Stiven Nisen (Steven Nissen) je rekao za USA Today: "To je prava odluka. Smernice za ishranu su bile pogrešne. Bile su pogrešne decenijama."

Pročitajte ceo članak na sajtu sunnyray.org