Dijeta sa Suvim Šljivama

Istraživači iz Univerziteta u Liverpulu su našli da suve šljive možda mogu da pomognu u kontroli apetita i lakšem mršavljenju. Ali da li je to baš tako?

Razlog zašto se suve šlive smatraju zdravim je u njihovim biljnim vlaknima koji odlažu absorpciju glukoze i donose osećaj sitosti. Suve šlive imaju jedinstvene antioksidante koji sprečavaju oksidaciju masnoća u telu. Naše ćelijske membrane i moždane ćelije su načinjene od masnih kiselina i bitno je sprečiti njihovo oštećenje i oksidaciju. 

Ali da li su ovi pozitivni efekti dovoljni?

Iako suvo voće u izvesnoj meri povećava osećaj sitosti, treba ga izbegavati. Problem je taj što je suvo voće, pa samim tim i suve šlive, prebogato fruktozom. Fruktoza je vrsta šećera koja treba da se unosi u ograničenim količinama i koja je u opštem slučaju štetna i kod osoba koje su potpuno zdrave i nemaju problema sa kilažom. Osim toga naše telo mora da probavi fruktozu iz suvih šljiva na jedan od dva načina: ili da je pretvori u glukozu ili u trigliceride. Ne treba posebno naglašavati da trigliceridi direktno doprinose debljanju.

Na primer, jedna čaša suvih šljiva sadrži čak 22 grama fruktoze. Ukupni dnevni unos fruktoze ne bi trebao da pređe 25 grama kod zdravih osoba bez problema sa kilažom. Ako želite da oslabite, bilo bi vam mudro da dnevni unos fruktoze ograničite na još manju vrednost.

Zato, nekoliko suvih šljiva dnevno nakon obroka neće biti problem, ali previše suvih šljiva može da ima kontra efekat.