Dijeta 8 Sati: 16 Sati Vremena za Mršavljenje

Dijeta 8 sati je popularan plan za mršavljenje koju je osmislio David Zinczenko, autor bestselera Eat This Not That.

Koristeći ovu dijetu, David obećava gubitak od 10 do 30 kilograma uz konzumiranje bilo koje hrane.

Ključ za uspeh u Dijeti 8 Sati je, kao što samo ime kaže, konzumiranje kalorija samo u vremenskom periodu od 8 sati svaki dan.

Njegov koncept nije potpuno nov, jer su već postojale nekoliko dijeta koje su promovisale post na preskok (intermittent fasting) kao način za gubitak kilaže. Na primer, u kategoriji dijeta koje uključuju post postoji verzija koja se zove Dijeta dva dana.  Da vidimo kako funkcioniše Dijeta Osam Sati.:

Osnove Dijete 8 Sati

8 hour eating window

Osnovna premisa ove dijete je da je ljudsko telo dizajnirano za periode unošenja hrane i periode posta.

U ovom slučaju, jede se unutar vremenskog okvira od 8 sati, a posti se unutar vremenskog perioda od 16 sati svaki dan. Za vreme ovog drugog perioda, ljudsko telo će biti prinuđeno da se odmori i oporavi, umesto da neprestano vari hranu.

Vremenski Prozor

Dakle, sve kalorije se moraju konzumirati unutar unapred određenog vremenskog perioda od 8 sati. Na primer, to može biti od 9 pre podne do 5 posle podne, svaki dan.

Ovaj vremenski period se može prilagođavati u zavisnosti od obaveza osobe, i može biti različit različitih dana u toku nedelje. Cilj je da svih 7 dana u nedelji se hranite tako, ali da biste se prilagodili, možete početi sa 3 dana u nedelji uz povećavanje broja dana sve dok se ne postigne cilj.

Jedite šta god želite

8 hour diet explained

Prema ovoj dijeti, ne postoje zabranjene vrste hrane. Ali, gospodin Zinczenko ipak savetuje da ova dijeta ne opravdava prejedanje. Ipak je veličina porcije bitna.

Jedini izuzetak ovom pravilu su zaslađena pića. Dijeta 8 sati ne preporučuje uzimanje štetnog šećera u obliku tečnih kalorija.

Odložite Doručak

Ljudima koji su na ovoj dijeti se savetuje da odlože doručak do početka vremenskog okvira od 8 sati. Na primer, ako ste odredili 10 časova pre podne kao početak jela, Zinczenko preporučuje da počnete dan sa šoljom nezaslađenog čaja, vode,ili kafe pre no što počnete da konzumirate kalorije.

Možete Jesti Onoliko Često Koliko Želite

Užine su dopuštene samo ako se uzimaju unutar unapred određenog osmočasovnog perioda.

Veličina porcije je bitna kada posegnete za užinom.

Pojačajte Ovu Dijetu

Osobama koje se odluče za Dijetu 8 Sati se često daje savet u vidu konzumiranja zdrave hrane, u svom prirodnom stanju ili što je bliže moguće tome, umesto prerađene industrijske hrane.  U tom slučaju efekat dijete može dramatično da se poboljša, a osim toga može da se popravi sveukupno zdravlje.Knjiga daje savete kako da lako uključite zdravu hranu u ovu dijetu.

Uspešnost ove dijete će zavisiti pre svega od toga koliko dobro se pridžavate pravila. Makar i mali zalogaj nečega, a pogotovo ugljenih hidrata bilo koje vrste, van vašeg određenog vremenskog okvira od osam sati će prekinuti proces sagorevanja masnog tkiva.