Osnove Atkinsonove Dijete

Atkinsonova dijeta ima četiri faze - sve faze su osmišljene tako da se pažljivo i kontrolisano unose ugljeni hidrati. Indukcija: Prvi i najveći izazov je sam početak, ali tada se po pravilu prijavljuje najveći gubitak težine. Indukcija uključuje unos ugljenih hidrata manje od 20 grama neto po danu. Od ovog iznosa lisnato povrće i povrće bez skroba treba da zauzima 12-15 grama. Ovaj deo dijete obično traje 14 dana, ali može biti produžen ako imate osećaj da je vaše opšte stanje u redu ili ako želite da oslabite brže.

Pre početka prve faze ove dijete potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom. Druga faza je Mršavljenje. U toku Mršavljenja dolazi do povećanja unosa ugljenih hidrata za oko 5 grama dnevno. Konsolidacija je treća faza. Tu se unos ugljenih hidrata povećava na novi dugoročniji nivo. Održavanje: Ova faza označava dugotrajno održavanje postignute težine. Ako se desi promena u ishrani to će vratiti na staro vaše navike i može dovesti do vrlo brzog debljanja.

Faza 1 - Indukcija

Restriktivna indukciona faza traje minimalno dve nedelje i podrazumeva maksimalnih 20 grama ugljenih hidrata, bez skrobnog povrća, voća, žitarica, hleba. Gubitak težine na Atkinsonovoj dijeti temelji se na procesu ketoze. Prvo, treba razumeti da su glavni izvor energije za ljudsko telo ugljeni hidrati. Kada unosimo manje ugljenih hidrata, telo mora da se pobrine da pronađe dodatan izvor energije sa druge strane. To su uskladištene masnoće tela. Dakle, smanjenjem unosa ugljenih hidrata telo će sagorevati masti što je proces koji se naziva ketoza. Sa druge strane, ugljeni hidrati potstiču stvaranje insulina. Insulin je ono što pretvara višak ugljenih hidrata u masti. Dakle, kada imate manje ugljenih hidrata imate manje insulina i time stvarite manje masnoće.

Faza 2 - Mršavljenje

Gubitak težine u toku ove faze pretpostavlja dodavanje više vlaknastog povrća sve dok se ne postigne "kritični nivo ugljenih hidrata za gubljenje težine". Mali porast unosa ugljenih hidrata se pažljivo dozira na sedmičnoj osnovi.

Faze 3 i 4 - Konsolidacija i Održavanje

Ove faze su faze održavanja - tu se unos ugljenih hidrata može povećati - ali samo do tačke kada se težina održava. Sve vrste hrane koje mogu dovesti do debljanja treba da se izbegavaju. Atkins preporučuje izbor nerafinisanih ili neprocesiranih ugljenih hidrata.

Kritike

Jedno od najkontroverznijih pitanja u vezi Atkinsonove dijete je da je stepen masnoća u prehrani veoma visok. Većina zdravstvenih agencija preporučuje ne više od 25- 35% masnoća u našoj prehrani. Ali sa Atkinsom možete jednostavno uneti mnogo više masnoća od toga. Osim toga, postavlja se pitanje koliko je proces ketoze zdrav. U kratkom vremenskom periodu može se postići željeni efekat - ali šta se dešava na duži rok? Neki sugerišu da određeni organi mogu da se preopterete da bi održali proces ketoze. Ako ste mislili na početku da je ova dijeta baš za vas, preporučujemo vam da temeljnije istražite ovu temu koliko god je to moguće pre početka dijete. Takođe, obavezno se konsultujte se sa svojim lekarom.

Uspesi

Smatra se da je Atkinsonova dijeta dala dobre rezultate kod mnogih ljudi, što se moglo videti ne samo na značajnom gubitku težine - već i na unapređenju zdravlja. Atkinsonova Dijeta je postala najrasprostranjenija od svih dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata i koristi se po celom svetu. Koriste je mnoge poznate osobe, uključujući i zvezde kao što su Sara Džesika Parker i Mini Drajver.

Atkinsonova Dijeta nam posredno ukazuje da je gojaznost posledica prehrane bogate rafiniranim ugljenim hidratima -- posebno se tu radi o šećerima, brašnu i kukuruznim sirupima. Budući da telo u prvom zamahu sagoreva ugljene hidrate, smanjenje njihovog unosa tera metaboličke procese da se okrenu ostalim zalihama energije u obliku masti.

Kada je telo u stanju ketoze, apetit, naravno, biva potisnut, uzrokujući smanjenje gladi. Jedna od mogućih mana je pojava lošeg zadaha i zatvora u nekim slučajvima. Atkinsonova dijeta utiče na nivo šećera u krvi i kao rezultat toga smanjuje pojavu lažne gladi. Jedući manje ugljenih hidrata, nivo šećera u krvi je regulisan i luči se manje insulina. Sa druge strane, ovi niži nivoi insulina znak su telu da sagori pohranjene masnoće umesto ugljenih hidrata. Druga osnovna ideja iza Atkinsonove Dijete je da ne treba da brinemo o zasićenim masnoćama, već da su nezasićene masne kiseline ono što bi trebalo da nas zabrine. Svedoci smo pojačane svesnosti o potrebi smanjenja unosa nezasićenih masnoća kod šireg dela populacije.

Pozitivni aspekti Atkinsonove dijete

Najbolji deo Atkinsonove Dijete i jedan od glavnih razloga zašto je toliko popularna je taj što poklonici ove dijete mogu da jedu u razumnim količinama meso, sir, jaja, povrće, koštunjave plodove i ribu. Ali sa druge strane namirnice koje su zabranjene su su krompir, voće, pirinač, testenina, hleb, kofein, alkohol. Dakle, možda ćete morati da svoj društveni život stavite na čekanje bar neko vreme. Morate biti oprezni u slučaju određenih namirnica kada ste na Atkinsu. Visoko procesirana hrana, kao što su neke vrste mesnih prerađevina često sadrže skrivene šećere koji će dovesti do nesvesnog povećanja unosa ugljenih hidrata.

Sa takvim raznovrsnim izborom ribe, mesa i sira, ova dijeta zadovoljava mnoge potrebe tako da se i ne oseća kao dijeta. Konzumiranje proteina smanjuje glad i želju, što znači da ćete ređe posezati za dodatnim zalogajem. Ova dijeta je toliko popularna da su mnogi restorani na zapadu sada uvrstili "Atkinsonove" stranice na jelovniku. Tako ne morate da brinete o skrivenim zamkama u jelovniku koje bi vam mogle pokvariti planove. Ova dijeta je dokazano efikasna u kontroli nivoa insulina kod osoba sa tipom 2 šećerne bolesti.

Negativne strane Atkinsonove Dijete

Niži unos ugljenih hidrata može da dovede do smanjenja nivoa energije u telu. Odstupanje od propisane ishrane, može vratiti težinu nazad veoma brzo. Kako ne jedete dovoljno voća i povrća, vaše telo ne unosi važne minerale i vitamine. Dugoročno, zbog visokog nivoa zasićenih masti mogu se javiti bolesti srca. Atkinsonovoj dijeti nedostaju odgovarajuće vlaknaste namirnice, što ponekad uzrokuje zatvor dovodi do problema sa crevima. Nemogućnost konzumiranja alkohola može biti veliki problem, pogotovo u društvenim situacijama!

Postojeći komentari

Komentar: 

Prilicno je opasna atkinsonova dijeta mada sa druge strane ne izostaje rezultat,sto je opet dobro.Svako zna sta je za njega najbolje.:)

Objavio Bane dana 07. 10. 2013.
Komentar: 

Drzim dijetu vec 6 dana. Zanimalo me je da li smijem da jedem kuvani kupus i vegetu? Ajvar,za koji sam procitala da sadrzi secer,kao i za kobasicu da sadrzi nesto malo soje. Drugi dan sam pojela ribu koje je prethodno bila uvaljana u brasno,pa przena. Nisam puno pojela. Je li to okej :) ?

Objavio Magdalena dana 01. 27. 2014.
Komentar: 

Magdalena, nisam stručnjak ali kupus bi trebao biti OK. U prvoj fazi (indukcija) je dozvoljeno 12-15 grama maksimalne količine ugljenih hidrata, a 250 grama sirovog kupusa ima oko 3.5 grama ugljenih hidrata tako da je ok. Puno ushpeha u dijeti.

Objavio vik dana 01. 31. 2014.
Komentar: 

koji sir sme da se koristi

Objavio tanja dana 04. 29. 2014.
Komentar: 

Generalno, sirevi sa što više proteina u sebi, na primer kačkavalj. Parmezan ima najviše proteina od svih vrsta sireva. Takođe, što je stariji sir, to manje ugljenih hidrata sadrži. Za vreme procesa sazrevanja sira, bakterije fermentišu šećere iz mleka i na taj način se pravi sir. Zato, prema ovoj vrsti dijete treba izbegavati mlade sireve koji sadrže značajne količine ugljenih hidrata iz mleka. Takođe bi trebalo izbegavati krem sireve i druge sireve sa malo proteina.

Objavio dijeta dana 05. 04. 2014.